Büszkeség és balítélet – avagy mit rontunk el a szerelemben?

Ki ne ismerné Jane Austen halhatatlan regényét, két nagyszerű és erős jellem szerelmének kialakulásáról és beteljesüléséről, melyben megannyi tanulságos, szívmelengető, elgondolkodtató mondat hangzik el a szerelemről, nőkről és férfiakról egyaránt, melyből nagyon sokat tanulhatunk. Azonban bár Lizzy és Darcy két nagyon bölcs és érzékeny karakter, ők is követtek el hibákat, észrevétleneket, amiket manapság is felfedezhetünk szeretetkapcsolatainkban.

Lássuk hát, mik ezek!

Mi az, amit elrontunk a szerelemben?

1. Elvárásoknak felelünk meg

Ahogy Darcy sokáig vívódott amiatt, hogy társadalmilag hátrányos lenne házassága Elizabeth-tel, úgy tartjuk szem előtt mai napig a döntéseinkre adott reakciókra. Manapság már kevésbé szigorú az etikett és sokkal elfogadóbb a társadalom, de a mai napig elvárásoknak felelünk meg. Mit fognak szólni a szüleim? Tetszeni fog a barátaimnak? Pedig egyik sem kellene, hogy befolyásoljon minket abban, kit választunk életünk párjának, hisz a családunk és barátaink úgy szeretnek minket, ahogy vagyunk, és elfogadnak minket a döntéseinkkel együtt.

2. Mások véleménye befolyásolja a kapcsolatunkat

Hasonló az első ponthoz, mégis másról szól. A regényben Elizabeth egy másik, számára eleinte szimpatikus és kellemes ember elbeszélésére alapozza Darcy iránti kezdeti, mérhetetlen ellenszenvét, de mint kiderül, a történet torzított volt, hiszen az egyik fél megélését tükrözte. Természetes módon, ha felmerül egy probléma a párkapcsolatunkban, a családunkhoz, barátainkhoz fordulunk. Csakhogy ebben a helyzetben nem érvényesül a „hallgattassék meg a másik fél is” elve, mivel csak a mi, sértett, háborgó oldalunkat ismerhetik, és ennek megfelelően adnak elfogult tanácsot. A tanácsok, vélemények, amiket ekkor hallunk, a legjobb szándék mellett is, befolyásolnak minket, dolgoznak bennünk, így befolyásolják a kapcsolatunkat is.

3. Feltételezésekre alapozzuk döntéseinket a tények helyett

Ahogy Lizzy a regényben hiszi, hogy Darcyt mélyen megbántotta, és soha többé nem kerülhetnek közel egymáshoz, úgy hiszünk a legtöbben a saját feltételezésinkben. „Elmosogatok, biztosan jól fog esni neki, ha rendezett lakásba ér haza!”; „Hogy gondolhatta, hogy ez nekem így jó?!”; „Alig szólt hozzám, mióta megjött, biztos megint hibáztat valamiért?!” Ezek azok a gondolatok, amik nem tényeken alapulnak, de arra tökéletesen alkalmasak, hogy negatívan hassanak a párkapcsolatunkra. Mert lehet, hogy szerinted a rendes lakás okoz neki örömet, miközben ő (szintén kimondatlanul) egy hideg sörre és talpmasszázsra vágyna, vagy azért, mert hallgatagabb, még nem biztos, hogy te vagy az oka, szóval ahelyett, hogy feltételezünk, kérdezzünk!

4. Túl büszkék vagyunk, hogy beismerjük, hibáztunk

Ha Darcy nem ismétli meg a házassági ajánlatát, Lizzy képes lett volna leélni az egész életét boldogtalanul, inkább, mint beismerni, hogy rosszul ítélte meg a férfit, és bevallani, hogy már máshogyan érez. Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az, ha ahelyett, hogy őszintén beismerjük, ha hibáztunk, visszahúzódunk a társunktól, sőt mi több, őt kezdjük hibáztatni a saját ballépéseink miatt. A beismerés nem csak a kapcsolaton segít, személyesen is megkönnyebbülünk, és a konfliktus megbeszélése csak közelebb hoz minket a másikkal.

5. Félünk kedvünkre való tettünk következményeitől

Az előző példából kiindulva, vajon miért nem vallott volna Elizabeth? Mert akkoriban ez nagyon elítélendő volt (már megint az elvárások!), és mert félt. Hogy mi lesz a következménye, ha színt vall. Hányszor nem mondjuk ki, amit igazán szeretnénk, nem tesszük meg, amire vágyunk, mert félünk, mit fog rólunk gondolni a másik, hogy elítél vagy kiszeret belőlünk?  Pedig ha nem azt tesszük, amit igazán szeretnénk, akkor saját magunknak csak látszata vagyunk, az egyensúly a kapcsolatban felborul, aminek a természet törvényei szerint így vagy úgy, de vissza kell állnia.

A fenti jellemzők legtöbbünkben mélyen gyökereznek, de egy kis elszántsággal és tudatossággal megváltoztathatóak! Jó, ha meg tudjuk figyelni magunkban ezeket az apróságokat, úgy mindig egyre könnyebb lesz elkerülni őket és élhetünk őszinte és boldog kapcsolatban. Olyanban, amilyenre vágyunk.

 

 

 

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.