„Szürke” hétköznapok, apró megbántások

Egy kapcsolat során sokszor előfordul, hogy akaratlanul fájdalmat okozunk a társunknak. Még a legösszeillőbb párok tagjaival is megesik, hogy bal lábbal ébrednek, stresszesebbek a munka miatt, vagy olykor figyelmetlenek a másikkal. Persze vannak ezektől komolyabb fájdalom-okozások is, ezért általában hajlamosak vagyunk az apróságokat „lenyelni”, elnézni, anélkül, hogy megfelelően megbeszélnénk őket, pedig ezek a kis dolgok felhalmozódva nagy károkat tudnak okozni.

Miért?

Mert a megbántások, sérelmek termelődnek, és idővel összeadódnak.

Nemcsak az a múlt szerda reggeli grimasz esett rosszul, hanem az is rosszul fog esni, ha szerinted becsmérlően néz majd az új ruhára, vagy elfelejti a tejet bevásárláskor és úgy érzed, nem figyel rád. Természetesen ezek nem szándékos figyelmetlenségek, félreértések, ezek óhatatlanul megtörténnek, hisz emberek vagyunk, ellenben ha már dédelgetsz egy sérelmet, és szó nélkül hagyod a következőt is, és azt is, ami azután jön, vajon hogyan fogsz reagálni a legközelebbire? Szeretettel elnézed a másiknak figyelmetlenségét, vagy haragudni kezdesz rá?

Ezért fontos, hogy felismerjük és megbeszéljük, kibeszéljük ezeke az apró bántásokat: hogy elkerüljük, hogy átvéve felettünk a hatalmat, akaratunk ellenére a társunk ellen fordítsanak.

Mit tegyünk hát, ha legközelebb sértve érezzük magunkat?

Mondjuk ki! Hozzuk a másik tudtára, mi esett nekünk rosszul és magyarázzuk el, miért! Nem mindegy azonban, ezt miként tesszük meg: a célzás, a kiabálás ritkán hozza meg a várt eredményt. Hiszen mi a célunk? Az, hogy a társunk elismerje a sérelmünk, átérezze, hogy nekünk mi fájt benne, és az sajnos nem, vagy csak nehezen fog megtörténni, ha közben veszekszünk rá, mert ő erre védekezni fog kényszerülni, vagy mivel nem vagyunk egyenesek, nem is érti, miről van szó.

És mit tegyünk, ha megbántottuk Őt?

Sokféleképpen cselekedhetünk, valójában azonban két irány közül választunk:

  • hosszútávon rombolunk: visszahúzódunk a másik sérelme elől, lelkifurdalásunkat úgy rejtjük el, hogy eltávolodunk tőle, akár őt hibáztatjuk/támadjuk, vagy megpróbáljuk megmagyarázni
  • hosszútávon építünk: odafigyelünk a társunkra, elismerjük a fájdalmát és bocsánatot kérünk, majd kiengeszteljük őt

Választásunk csak rajtunk múlik, ám a kapcsolatunk jövője szempontjából egyértelmű, melyik út kifizetődőbb. Párunk értékelni fogja, ha elismerjük és megértjük őt, odafigyelünk az igényeire, érzéseire. A megfelelő arányú bocsánatkérés feloldja a sérelmet és megakadályozza annak elmélyülését, további károkat okozva. Az őszinte, felelősségvállaló kommunikáció és cselekedet pedig csak megerősíti a kapcsolatunkat.

 

 

 

 

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.