Szeretet, megbecsülés – kontra Szerető (A szeretőért elhagyja-e a családot? 2.)

A cikk első részében meghatározásra került, hogy házasságok válságának mi a 3 kritikus pontja.

Hogy kiknek ajánlom a folytatást?

  • megcsalt félként élőknek – megoldási javaslatként
  • szeretőknek – helyzetük reális értékelés céljából
  • bárkinek – megelőzési céllal
  • Szóval… Mi is hiányozhat a másik félnek?

Ha valami hiányzik, akkor nyilván vannak olyan szükségletek, melyek az ember életének teljességét befolyásolják. A szükségleteknek 3 nagy gyűjtő csoportjából áll össze a teljes kép, ami optimális esetben egyensúlyi állapotot mutat.

Lélek:

Ez a terület az ember személyes lelki fejlődését és az egészségét foglalja magába. A házasságban arra kell törekedni, hogy mindkét félnek legyen lehetősége kiteljesedni úgy, hogy a másik fél se maradjon el tőle.

pl.: egyik fél képzi magát, míg a másik nem, akkor szellemi téren valósul meg egy elfejlődés, ami a nem fejlődő félben hiányérzetet okozhat.

Anyagiak:

Ide fizikai környezet, karrier, pénzügyi lehetőségek tartoznak. Legtipikusabb konfliktusforrás például egy munkahely elvesztése, költözés, vagy egy nem várt nagy kiadás, amit a felek nem együtt élnek meg.  Ám ide kell sorolni a karrier érdekében vállalt túlzott munkaterheket is például.

Kapcsolatok:

Ebbe a csoportba kerülnek a párkapcsolati (másik nemmel szembeni elvárás, szexualitás) és szociális kötödésekkel (család, barátok) kapcsolatos szükségletek, valamint a szabadidő.

Akkor tud egy családi harmónia működni, amennyiben az egyes területek megközelítőleg egyenlő fontossággal bírnak mindkét fél életében. Természetesen az arányok változhatnak, ám egy kapcsolat csak akkor működik, ha a változások mindkét fél számára elfogadhatóak.

A változások eredője egyrészről a körülmények módosulása, de ugyanilyen párkapcsolati beavatkozást igényel a korból adódó változás is. pl.: fiatalon a karrier fontosabb az egészségnél, ám a sorrend az idővel átértékelődik, gyermekszületés, új munkahely stb.

Az arányok torzulása vezet egy másik területen a hiányérzet kialakulásához, hiszen az egyes területek között igen szoros összefüggés van.

Igyekezzünk a mindennapokat úgy élni, hogy ne a hiányok réseit utólag tömködjük, hanem a változással együtt alakítsuk a kapcsolatunkat.

A téma zárócikke a párkapcsolatok további két gócpontját mutatja be:

  • A megcsaló fél személyisége – kommunikáció fontossága
  • A szerető által nyújtott szolgáltatások
Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.