4+1 dolog, amire ha figyelsz, elkerülheted az újabb csalódást

Hosszú ideje a szinglik táborát erősíted, így már el sem tudod képzelni, hogy boldog, tartós kapcsolatban élsz? Nagyon szeretnél szerelembe esni, de félsz egy újabb, szívet tépő csalódástól? Már megint szakítottak veled, és nem tudod, mit csinálsz rosszul? Vagy ebben az évben már a negyedik kapcsolatban vagy, de úgy érzed, ő is csak olyan, mint a többi?

Mi lehet a baj?

Nagyon sokan esünk ugyanabba a hibába a párkapcsolat kialakulásának kezdetén. Íme néhány pont, amit ha szem előtt tartasz legközelebb, elkerülheted az újabb csalódást:

1. Figyelj!

Már az első randikon figyeld meg a másikat alaposan, az apró részletek igenis számítanak. Hogyan beszél hozzád, figyel rád, vagy miközben beszélsz a telefonját nyomkodja? Fontosak neki a találkozóitok, vagy az utolsó percben lemondja őket? Persze lehet ezeket egyszeri eseteknek tekinteni, de általában nem azok, és nagyon sok mindent elárulnak a másik félről, nagyon rövid idő alatt.

2. Mi a közös bennetek?

Nagy közhely, de mint olyan, nagy igazság. A közös dolgok nem azért fontosak, mert ugyanazok, hanem mert minden tettetek és lépésetek arról árulkodik, hogy milyen elvek dolgoznak bennetek. Ha ő szórja a pénzt, míg te kínosan ügyelsz minden forintnyi kiadásra, vagy délig alszik, miközben te már hétvégén is nyolckor kukorékolsz, ha sokág dolgozik, mert fontos neki a munka és az egyéni teljesítmény, de neked a nyolc óra elteltével kiesik az egér a kezedből, erős a gyanú, hogy a kapcsolatotok konfliktussal terhes lesz. Nem állítom, hogy ezeken lehetetlen dolgozni, és alapvetően kudarcra lenne ítélve egy ilyen kapcsolat, de sok stressztől kíméled meg magad, ha olyasvalakit választasz, aki a sajátoddal azonos elveket vall.

3. Válassz!

Sokunkkal megesik, hogy belesodródunk egy kapcsolatba, mert megörülünk, hogy találkozunk valakivel, aki érdeklődik irántunk, aki szépnek tart minket, aki figyel ránk, ezért az első két pontról megfeledkezve elköteleződünk, mert annyira vágyódunk a szeretetre. A kezdeti óvatosság, és figyelem hiánya azonban meg fogja bosszulni magát: szépen lassan egyre több dolog fog zavarni a társunkban, szinte ismeretlenként tekintünk rá, haragszunk rá, amiért nem úgy csinálja a dolgokat, ahogy mi szeretnénk és egyáltalán, ő hiába “pezsgős pohár”, ha mi “vörösboros poharat” szeretnénk! Sok idő elteltével nagyon fájdalmas tud lenni mindkét félnek egy ekkora felismerés.

4. Légy kegyetlen!

Kegyetlenül őszinte – magaddal! Bármennyire vágysz egy új, egy boldog, egy szeretetteljes kapcsolatra, ha nem azt választod, amit Te valójában akarsz, és ami Téged valójában boldoggá tud tenni, akkor nem is várhatod, hogy boldog leszel. Ez ilyen egyszerű. Igen, nagyon nehéz nemet mondani az egyetlen embernek, aki hónapok, talán évek óta az első, aki érdeklődik irántunk, nagyon nehéz nem elmenni egy randira mégsem, mert valahol belül érezzük, hogy ő nem az az Ő, ez a helyes lépés ahhoz, hogy megkíméljük magunkat a csalódásoktól.

5. Beszélj!

Természetesen lehetetlen helyzet nincs, kellő elhivatottság és az idő sok problémán segíthet úrrá lenni. Persze csak akkor, ha tudjuk, mi a probléma. Ezért elengedhetetlen, hogy mindent őszintén kommunikáljunk a másiknak is, és hacsak nem áll fenn eleve kizáró ok, válasszuk azt, hogy megkeressük a közös dolgokat, és az erősségeinkre támaszkodva törekszünk a megegyezésre a másikkal, olyan megoldásokat keresve, amik mindkettőnk javát szolgálják.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.