Miért veszélyes a boldogság?

Amikor egy kapcsolatban boldognak érzik magukat, akkor úgy gondolják, hogy biztonságban vannak. Semmi veszély nem fenyegeti a tökéletesnek gondolt, idilli állapotukat. De valóban így van, hátra dőlhetnek a kényelmes kis karosszékben?

  • Kedvesem, úgy szeretlek téged, olyan jó érzés, hogy ilyen boldogok vagyunk!

Sokszor elhangzik ez a mondat egy kapcsolatban. Általában az elején még sűrűbben is. Így éreznek amikor minden rendben van, mikor sínen van a kapcsolatuk, mikor minden „rózsaszín” és tele vannak szeretettel!

Mindannyian arra vágynak, hogy ez így is maradjon örökre. Nincs vita, nincs konfliktus, nincs veszekedés, így megnyugtatják magukat, hogy minden rendben, tökéletesen élik a kapcsolatukat. Nyugodtan hátra dőlhetnek, mint akik jól végezték dolgukat.

  • Igen drágám, ennél jobb már nem is lehetne!! – jön a válasz a kedvesüktől.

Itt van elbújtatva a „csapda”! Mert elhiszik. Mindketten. Hogy nem lehet jobb…

  • De valóban így van, tényleg nem lehet jobb?
  • Van egy szint, amitől már nincs feljebb?
  • Megnyugodhatnak, hogy mindent elértek a kapcsolatukban amit lehetett?
  • Elvégezték a dolgukat, és ez már mindig így is marad?

Mindannyiukban ott van az a hajlam, hogy amikor úgy érzik, minden rendben van, mindent megtettek, elérték a céljukat, akkor képesek hátra dőlni, mert úgy gondolják, hogy ennél jobb már úgysem lehet. Amúgy is, minek strapálják magukat tovább, ha most boldognak érzik magukat a házasságukban??

Itt jön a „pofon”, az élettől, hogy felébredjenek, mert ezzel a kérdéssel csak becsapják saját magukat.

Mindig van jobb, mindig van feljebb, bármilyen „rózsaszín” is a helyzet! Ha hátra dőlnek és belenyugodnak az aktuális boldogságukba, egy idő után azt veszik majd észre, hogy megint nem boldogok valamiért! Hiszen minden változik az életben, adódik egy új élethelyzet, egy megoldandó feladatot kapnak, vagy egy meghatározó életesemény következik be az életükbe!

Éppen ezért fontos, hogy tudjanak új célokat kitűzni, és kell is, hiszen az adja az új motivációt. Az is lehet egy motiváció, hogy megtartva a boldog állapotot egy kapcsolatban vagy házasságban, színesebbé tegyék a minden napjaikat. Kellő motiváció mellett cselekedni is könnyebb!

Képzeljék csak el, amikor egy olimpikon megdönti a saját versenyszámában az olimpiai csúcsot, és megnyeri az olimpiai aranyérmet. Bizonyosan élete egyik legboldogabb napja lesz! De akkor neki nincs már új célja, és örökre ő marad a „csúcstartó”? Neki sincs már feljebb?

Dehogynem!

A kérdés az, hogy akarja-e újra, és hogy tenni is hajlandó-e érte?

Minden kapcsolatban önmagukon múlik, hogy beengedik-e a veszélyt a boldogságuk udvarára. Ha elhiszik magukról, hogy bizony elég jók valamiben, de megelégednek azzal a „szinttel”, ahol vannak, akkor elveszik az esélyt maguktól, hogy még jobbá válhassanak!

Ez a kapcsolatukkal is így van!

Akadályok, kihívások mindig vannak és lesznek is. Ez független attól, hogy boldognak érzik e magukat vagy sem! Persze amikor boldogok, talán a problémák is más formában érkeznek az életükbe. A különbséget a hozzáállásuk jelenti. Ha folyamatosan boldogok szeretnének maradni, sose elégedjenek meg azzal, ahogy van! Akarjanak még jobbat!

Becsüljék meg amit elértek, legyenek hálásak érte, tudják, hogy maguknak köszönhetik, de soha ne essenek bele abba a hibába, hogy ezzel ennyi, vége!

Tegyenek minden nap a boldogságért, ne üljenek a megszerzett „babérjaikon” és a veszély messze elkerüli a kapcsolatukat! Már csak egy kérdésem maradt :

  • Ki szeretne újra és újra „olimpiai aranyéletet” nyerni?

Hajrá!!!

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.