7 túlélési tipp kisbabás pároknak

A kisbaba születése maga a csoda, melyet mindenki áhítattal és izgalommal vár. A kis jövevény érkezése egy család születését is jelenti. Apuka-anyuka új kifejezések, új szerepek, feladatok és felelősség.

Vajon felkészültünk minderre?

  • Mindent megvettünk, ami kell, kész a gyerek szoba…
  • Elolvastunk sok- sok könyvet, böngésztük a netet…
  • Beszéltünk szakértőkkel…
  • Meghallgattuk a sok” jó” tanácsot és történetet…
  • Sokat beszéltünk egymással, terveket szövögettünk…

Mindez dicséretes, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy igazán nem lehet felkészülni, mivel kisbabánk igényei egyediek,és, ha el is képzeljük, hogyan szeretnénk, ha alakulnának a dolgok, egészen biztos, hogy ellenkezőleg történik majd minden, de ez így természetes.

Tudnunk kell, hogy nem lesz könnyű, de megéri.

Nehézséget jelent a pároknak a változásokhoz, új szerepekhez való alkalmazkodás. Anyuka minden figyelmével kisbabája felé fordul, szinte megszűnik számára a külvilág. Etetni, pelenkát cserélni, mosni, főzni, éjjel nappal készenlétben lenni, nem könnyű dolog. Ráadásul eltűnt a régi élete is, ingoványos, ismeretlen területre tévedt.

Apa élete is megborul, a munka után hazaérkezve azt látja, hogy párjának csak a baba körül forognak a gondolatai. Nem várják a kedvenc ételével, a lakásban sincs a megszokott nyugalom. Csak egy pillantás jut rá, mikor hazaérkezik, mert éppen sír a pici. Munkahelyén is nehéz megállni a helyét, hiszen kialvatlan, fáradt és bizonytalan. Ráadásul családfő-apa lett, nagy felelősséget vett a vállára.

Vajon Ő mit gondol?

Megváltozott minden. Kívülállónak érzem magam. Sajnálom a párom, de imádom a kisbabánkat. Nincs idő beszélgetni, együtt lenni. A napok csak mennek, egyik a másik után sok a teendő.

Az eltávolodás ártalmas a kapcsolatra.

Azt olvashatjuk, hogy sok párkapcsolat nem bírja ki ezeket a „próbákat”.

Mit is tehetünk, hogy NE IGY LEGYEN?

1. Bízzunk MAGUNKBAN, TÁRSUNKBAN és a KAPCSOLATUNKBAN!

Gondoljunk arra, hogy sokan sikeresen vették már ezt az akadályt.

Ha, nekik, sikerült, nekünk is fog. Bízzunk abban, hogy felkészültünk. Lesz elég erőnk és kitartásunk. Bármennyire hihetetlen, egyre könnyebb lesz, mert a baba nő és mi egyre ügyesebbek leszünk.

2. Kérjünk segítséget a házi munkákban!

A nagy szülők, keresztszülők, rokonok szívesen segítenek, ha megkérjük őket. Viszont kössük ki, hogy csak a házimunkában segítsenek, a baba ellátása a szülők feladata legyen.

3. Beszélgessünk, hallgassuk meg egymást!

Őszintén mondjuk el, mit érzünk és hallgassuk meg egymást. Sokszor már az is segít, ha elmondhatjuk valakinek, ami bennünk rejlik.

4. Töltsünk rendszeresen együtt időt, a lopott idő is idő!

Amikor alszik a baba, néhány együtt töltött perc is számít. Ráadásul, milyen izgalmas, ha úgy érezzük, hogy tilosban járunk?

5. Babázzunk együtt, csapatban erősebbek és hatékonyabbak vagyunk!

A csecsemő nem porcelán baba, apukák öblös tenyerébe is szeret belesimulni. Apát is megismeri és türelmes, minden jó neki, ami szeretetből és szívből érkezik.

A gondozási műveletek megosztása sokat javít a kapcsolaton. Családdá kovácsolja apát-anyát és babát.

6. Fogalmazzuk meg igényeinket, így párunknak nem kell kitalálnia!

A megváltozott körülmények miatt valószínűleg elvárásaink is változnak ezt, meg kell beszélni, így nem lesznek hiányzó, kielégítetlen szükségleteink.

Gratulálok, hogy a megoldások keresését választották, a kapcsolatukért. Sok sikert és csodálatos örömteli perceket kívánok, szeretettel.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.