A 2in1 szülőség kihívásai

Nem kell ahhoz elválni, hogy az ember lánya egyedül maradjon egy (vagy több) gyerekkel. Én már csak tudom: szinglimamiként szültem az első gyermekem. Manapság egyre divatosabb egyedülálló nőként gyermeket vállalni, „bezzeg az én időmben…”, majdnem egy évtizeddel ezelőtt, csak elvétve fordult elő, hogy hasonszőrű sorstárssal találkozhattam. Össze is barátkoztam azzal az eggyel egy netes várandós fórumon. Most meg mit látok? Öntudatos, késő-harmincas (inkább negyvenes), magasan képzett, (nagy)városi „zsüfrazsettek” simogatják domborodó pocakjukat, és fittyet hánynak a világra, benne azokra a férfiakra, akik ezt csinálták velük ‒ és belőlük.

Jól teszik.

Az ilyen szinglimamiság azért jó, mert az ember tudatosan választja. Az ilyen nőnek rendezett az egzisztenciája, és többé-kevésbé tisztában van azzal, mivel jár egyedül végigélni a várandósságot, a szülést, a gyermekágyat, no meg azt a jelentéktelen 2-3 évtizedet, amit a gyermeknevelés tartogat számára. Szmájli. 🙂 Ilyen ugyanis nincs.

Az ember lánya sosem tudja előre, mire vállalkozik egyedül, viszont az EREJE és a BÁTORSÁGA átlendíti azokon a nem várt akadályokon, amik óhatatlanul szembejönnek vele az anyasága során. Voltaképp minden egyes nap.

Lehet tehát tudatos szinglimamiként készülni az anyaságra, és lehet csak „úgy maradni”. Van, aki ez utóbbit kapja. Én is így jártam.

No, ez már nem az a diadalmenet, mint pár sorral feljebb. Állíthatom, hogy életem legszebb időszaka életem legdrámaibb szakasza is volt egyben. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, hadd biztosítsam az olvasót arról, én megtudtam, mi a „magyarok istene”.

Ami nem öl meg, az megerősít. Közhely, de pont így van.

Egyedül végigcsinálni a várandósságnak induló „terhességet”, egyedül szülni, elviselni a kórházban a megszégyenítő pillantásokat, látni más családok boldogságát, míg nekem „csak” a gyermekem a boldogságom, hát, nem kívánom senkinek – csak annak, aki eldönti magában, hogy képes lesz megoldani ezt a testet-lelket próbára tévő, hatalmas feladatot.

De az a jó az egészben, hogy amikor az ember lánya ezt átéli, a benső tartása és az önbecsülése olyannyira acélossá válik, hogy utána már vígan végigcsinálja a hétköznapokat a gyermekével. Az ünnepek kicsit rázósabbak ugyan, de ‒ amint tudjuk ‒ azok meg gyorsan elmúlnak.

Lehet tehát tudatos szinglimamiként készülni az anyaságra, lehet véletlenül teherbe esni, és lehet elvált szülővé is válni, meg özvegyként poklok poklát járni. Ha Ön elvált, akkor anyaként úgy „apuka”, hogy az életükben voltaképp folyamatosan benne van az édesapa, csak időben és térben távolabb, mint korábban. Leginkább azonban lélekben lesz ő távol. Hogy miért írom ezt, az külön cikket érdemel, úgyhogy ezúttal nem is megyek bele a részletekbe.

Aki özvegy, annak a pártalálásban és az új család kialakításában lesz nehezebb a dolga, mint a többi „kategóriának”, mert egy halott férj/feleség, halott édesanya/édesapa szellemével egyszerűen nem lehet versenyezni. Ilyenkor máshogy kell összeraknia magát, mintha csak „simán” elvált volna ‒ de ez nem az én asztalom, hadd ne írjak róla.

Mi a jó abban, ha Ön 2in1 szülő?

Ha akarta, akkor minden.

Ha nem akarta, de így alakult, akkor kicsit keményebb a sztori, viszont számos erényt kovácsolhat magának a kínlódásban.

Miért írom, hogy 2in1? Azért, mert aki egyedül van a gyermekével, az MINDIG anya és apa is egy személyben ‒ akkor is, ha szőrmentén azért van apuka, aki így-úgy kapcsolatot tart a gyerekkel. Miért 2in1 szülő az, aki egyedül van? Azért, mert a 0-24-es szolgálatban egyszerre, egy testben, egy lélekkel kell megvalósítania az anyai és apai erényeket.

Olyan ez, mint amikor kényszervállalkozó valaki: ő állítja elő a szolgáltatását vagy a termékét, ő a saját marketingese, webszerkesztője, könyvelője, postázója és mindenese. Egyszerre stratéga és operatív vezető, meg leginkább kulimunkás. Amikor túllendül azon, hogy ebbe tulajdonképpen belepusztul, rájön, hogy olyan képességeket mozgósít magában napi szinten, amik hozzájárulnak a személyisége kiteljesedéséhez és a karrierje felíveléséhez.

Ugyanez van, ha valaki szinglimami. Egyszerre kell megtestesítenie az atyai szigort, az erőt, a tekintélyt, és bizony, családfenntartó is, és az sem árt, ha képes egyedül is kinyírni azt a rémisztő pókot a sarokban, és nem hátrány, ha tud kereket cserélni a kocsiján, meg rendesen beverni a szöget a falba.

  • Aki 2in1 szülő, az egyszerre erős, erélyes, lágy és gyengéd.
  • Aki 2in1 szülő, annak egyfolytában kattog az agya, hogy hogyan fogja megoldani holnap a ma még megoldhatatlannak tűnő problémákat.
  • Aki 2in1 szülő, az nem ér rá foglalkozni önmagával, csak ha sok pénze van.

Most pedig mondom a jót.

Ha Ön 2in1 szülő, akkor a DÖNTÉS kizárólagos joga és lehetősége az Ön kezében van. Nem kell egyezkednie, nem kell alkukat kötnie, nem kell hadjáratot viselnie az akarata érvényesítéséért, hanem egyszerűen megcsinálja, amit akar, és kész.

Ha Ön 2in1 szülő, akkor olyan muníciók birtokába jut az egyedül legyűrt hetek, hónapok, évek során, amik MAGABIZTOSSÁ teszik a következő párkeresése alkalmával.

Ha Ön 2in1 szülő, akkor jobban megérti majd a leendő férje apasággal kapcsolatos nézeteit és problémáit, hiszen Ön is állt azon az oldalon – még ha csak képletesen is.

A 2in1-ság egész egyszerűen jellemformáló állapot. Aki „túléli”, az tényleg megerősödik, és onnantól fogva bátrabban és erőteljesebben tudja érvényesíteni a saját szempontjait ‒ no meg a gyermeke(i) szempontjait ‒ a következő párkapcsolatában, hiszen MÁR NEM RETTEN MEG attól a gondolattól, hogy esetleg újra egyedül marad egy véressé fajuló konfliktus hatására, vagy egy sok apró vitával terhelt, kapcsolatgyilkos folyamatban. Ezt onnan tudom, hogy magam is újraházasodtam, és immáron mozaikcsaládban élem a nem egyszerű, sok vitától terhelt, mégis boldogító mindennapokat. Erről is írok hamarosan.

Addig is hadd álljon itt útravalóként ez a gondolat:
Ha Ön „2in1”, akkor már soha nem lehet kérdés önmaga felé, hogy vajon értékes-e. Hogy miért? Mert már tudja, hogy az! A legjobb pedig az, hogy a volt társa és a rokonsága is tudja… 😉

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.