Mi volt ma benn, drágám? Semmi!

Sajnos sok háztartásban hangzik el a fenti párbeszéd. Mindennapi mondatok, aminek egy súlyos következménye biztosan van: észrevétlenül mindennapossá teszi a kapcsolatunkat is.

A megszokás és állandóság sok szempontból előnyös, a kapcsolatnak egy területén viszont rendkívül veszélyes: megöli a beszélgetést. Ha pedig az elhal, lassan a kapcsolat is haldokolni kezd.

Egy-két ilyen alkalommal természetesen nincs semmi baj, de ha nem figyelünk, és rendszeressé válik, hogy nem engedjük be társunkat az életünkbe, és nem harcoljuk ki, hogy bekerüljünk, sajnos megnyitjuk a kaput olyan alattomos dolgoknak, mint az eltávolodás, elfejlődés, esetleg féltékenység és megcsalás.

Mert mi történhet a fenti mondatokat követően?

A kérdező fél egy idő után nem fog kérdezni, mert nem kap választ, a másik pedig, a kérdések elmaradásával azt fogja hinni, hogy nem kíváncsi rá a társa. Ahelyett, hogy ezt egyenesen kimondanák, haragudni kezdenek egymásra, a másikat okolják. Inkább saját gondolataikba merülnek, máshová fordulnak tanácsért, vagy megosztani a gondjaikat, olyanokkal kezdik tölteni az idejüket, akik kíváncsiak rájuk, akivel közös az érdeklődésük, esetleg elkezdenek valami újat tanulni, hogy újra fontosnak érezzék magukat.

Mit tegyünk, ha a mi kapcsolatunkból is hiányzik a beszélgetés és egyre inkább eltávolodunk?

Ismerjük fel, hogy mindketten felelősek vagyunk a helyzet kialakulásáért, és így azért is, hogy a kapcsolatuk újra a régi legyen. Nem mondhatjuk, hogy „én mindent megpróbáltam, de ő semmire nem válaszol”, vagy „dehát ezzel a kérdéssel nem lehet mit kezdeni”, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a javításért.

Vagyis ha az egyik már nem kérdez, a másik akkor is mesélni kezd, tanácsot kér, vagy kifejezi azt, milyen kérdés az, amire tud válaszolni, esetleg ő kérdez, ha pedig az egyik semmitmondóan válaszol, őszintén elmondjuk neki, amit mi ezzel kapcsolatban érzünk, és megkérdezzük, mit tehetnénk azért, hogy szívesen meséljen.

Emlékezzünk, ahogyan mi érezzük magunkat a kapcsolatunkban, a társunk nagy valószínűséggel ugyanígy érzi magát! Tegyük meg az első lépést, legyünk egyenesek és őszinték, csak bátran, mert a tét nem kisebb, mint a szerelmünk és boldogságunk!

 

 

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.