Mit csinál a férfi, mikor nem csinál semmit?

Hallod, hogy nyílik a garázskapu. „Megjött Apa!” – szólsz a gyerekeknek. Ugrándoznak, kergetőznek, Apa nyakába ugranak. A kutya is lustán feltápászkodik, ő is körbeszaglássza a gazdit. Csókkal köszöntöd életed párját, megkérdezed milyen volt a napja? Mesél, te hallgatod… Közben pakolászol, készül a vacsora, megteríted az asztalt. Párod bent játszik a gyerekekkel, te még mindig a konyhában foglalatoskodsz. Vacsora, fürdetés, meseolvasás… Még civódnak kicsit, Apát akarják! Betakargatja őket, elolvas nekik még egy mesét, aztán elcsendesednek. Te még mindig a konyhában teszel-veszel, párod a kanapén hever, kezében a távirányító. Focimeccs van, kedvenc csapata játszik. Kibontasz neki egy sört, hadd érezze jól magát.

Vége a meccsnek, reklámok … csatornaváltás … megkezdődött egy film…

Eközben Te összepakolsz a konyhában, enni adsz a kutyusnak, elkészíted a gyerekek tízóraiját, kivasalsz egy-két inget, ágyneműt, abroszt… Felvarrod a gyerek dzsekijéről leszakadt gombot… és közben mesélsz: beszámolsz a napodról, hogy a nagyobbik gyerkőc a reggel milyen ügyesen felsegítette a kisöccsére a sapkáját… hogy a kicsi elvesztette az oviba menet a kedvenc maciját. Volt sírás, kesergés, de szerencsére csak az autó ülése alá esett le, előkerült… Jött a szomszéd, hogy az átlógó faágat le kellene vágni… Jut eszedbe: az autódban kigyulladt egy piros lámpa a műszerfalon, amit meg kellene nézetni… Telefonált az anyja, hogy vasárnap tartják az após születésnapját. Venni kéne valami ajándékot a Papának, de nem tudod eldönteni egyedül mi legyen… Elmeséled, hogy a legjobb barátnőd most tudta meg, hogy jön a harmadik gyerek… Ja és majd elfelejted: a fürdőben a lefolyót meg kellene javítani… Holnap vigyáznia kellene a gyerekekre délután pár órát, mert a barátnőiddel elmennétek egy kicsit vásárolgatni… Mesélsz…  mesélsz… mesélnél… DE a párod csak mered maga elé, kezében a távirányító, néha hümmög valamit, most meg bóbiskol… Ekkor MIT TESZEL?

Felcsattansz, és máris kezdenéd sorolni a panaszaidat, hogy: „Már megint a falaknak beszélek!”, „Nem igaz, hogy nem tudsz rám figyelni!”, „Egész nap dolgozok, mint egy cseléd és annyit sem érdemlek, hogy este mikor végre kicsit együtt vagyunk, rám figyelj, hogy megbeszéljük a dolgainkat”, „A foci bezzeg fontosabb, mint én!”.

DE HELYES EZ???

Megállsz egy pillanatra, visszatekered a filmet… és rájössz, hogy nem biztos, hogy ez a célravezető megoldás.

Eszedbe jut egy videó, amit az interneten láttál – sőt együtt is megnéztétek a pároddal. Egy házassági tanácsadó-prédikátor, a férfi és a női agy közötti különbségről tartott előadást pároknak. És mivel tudod, hogy hogyan működik a párod, már nem is vagy annyira dühös rá, hiszen tudod-látod, hogy Ő most éppen a SEMMI DOBOZÁBAN ücsörög.

SEMMI DOBOZ? Az meg micsoda?

Tudott dolog, hogy a férfiak és a nők különböznek egymástól. Ennek a videónak köszönhetően értetted meg, hogy a férfiak és a nők agya egészen másként működik:

A nők agya olyan, mint egy hatalmas gomolyag, hálózatok összevisszasága, ahol minden mindennel összeköttetésben áll. Mint egy internetes sztráda, ahol ezer meg ezer információ száguldozik egyszerre mindenféle irányba. És ezt a gombolyagot egy energia működtetni, amit úgy hívnak, hogy érzelem. Ezért kötünk össze mi nők, mindent-mindennel. Ezért vagyunk képesek egyszerre figyelni a gyerekre, a párunkra, ugyanakkor vacsorát főzünk, és még telefonon is képesek vagyunk csacsogni a barátnőnkkel. Ezért tudunk olyan szenvedélyesen szeretni, de ugyanezért tudunk haragudni, kritizálni, megsértődni… Mi mindent kielemzünk, analizálunk, mindent megmagyarázunk.

Eközben a férfi agy dobozokból áll: vagy egy dogoz a családnak, egy a munkának, egy a szülőknek, egy a focinak, egy a haveroknak, egy az autónak, egy a szexnek, egy a horgászatnak… Minden-minden egy-egy dobozba van bepakolva. DE egy dobozban csak egy dolog van!!! És ha a családdal kell foglalkozni, a férfi oda megy a „Család” dobozához, ha az autóval van dolga, akkor az „Autó” dobozban kotorászik. Van egy szigorú szabály: egyszerre mindig csak egy doboz van nyitva. Ha az autóval van dolga, a „Család” dobozt becsukja, helyére teszi és előveszi az „Autó” dobozt. És ezt szigorúan betartja!!! A dobozok egymás mellett vannak, de nem is érintkeznek egymással!! És van egy nagyon különleges doboz a férfi agyában: a „SEMMI” doboz. Ez az a doboz, amit akkor nyit ki, mikor éppen nem csinál semmit!! Csak úgy van… Csak úgy létezik… A nő ilyenkor nem tudja, mit csinál a férfi??? Hogy lehet csak úgy ülni a kanapén, vagy a fotelben, kézben a távirányítóval, mint egy agyhalott???

Hát így! A férfi ilyenkor a „Semmi” dobozában vezeti le a stresszt!!!

Most, mivel emlékeztél, hogy a férjed így működik, már nem is annyira fontos, a barátnőd harmadik babája, azt is ráér megbeszélni, hogy mikor vágja le azt a faágat. Apósnak is vásároltok majd valamit születésnapjára…

Fogsz egy tábla csokit, oda bújsz mellé a kanapén és megkínálod. Nézitek a filmet és Te hálás vagy, hogy van egy férfi az életedben, aki ugyan időnként úgy tesz, mintha nem látna, nem hallana, de rájössz, Ő a te pasid, a gyermekeid apja. Szeret téged és te úgy szereted Őt amilyen.

Kedves Nő társaim!

Mielőtt leteremtjük életünk párját, hogy már megint csak bambul maga elé és nem csinál semmit, jusson eszünkbe a SEMMI doboz! Nem biztos, sőt biztosan nem azért teszi, mert nem szeret. Egyszerűen csak egy kis nyugalomra vágyik! Hagyjuk hadd töltődjön! Hadd eressze le a fáradt gőzt. Mindenkinek sokkal szerencsésebb ez, mint egy vitát generálni. Ennyit megér a családi béke.

És kedves Férfi olvasóim!

Próbáljuk meg a nőt egy kicsit más szemüveggel nézni. Legyünk kicsit elnézőbbek, ne morogjunk, hogy mennyit beszél. Kommunikáljunk: hogy tudja életünk értelme, hogy mi most egy kis nyugalomra vágyunk, biztosítsuk Őt a szeretetünkről.

Jó egymásra figyelést, egymás megértését kívánom minden kedves Olvasónak és párjának. Ne agyaljunk, hogy mit miért tesz, vagy nem tesz a párunk, helyette próbáljuk megérteni, hogy nem vagyunk egyformák, ezért nem is működhetünk egyformán. De így van ez rendjén! Így van meg az egyensúly férfi és nő között.

Szeretettel:

Nagy Tünde

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.