Mit mantrázzunk konfliktushelyzetben? 5 jótanács a vitás helyzetek kezelésére

Minden házasságban előfordulnak veszekedések, konfliktusok. Ezzel nincs is semmi baj. Ez még nem jelenti azt, hogy baj van a házasságunkkal, de azt sem, hogy rossz emberek lennénk. Azokban a kapcsolatokban, ahol soha nem veszekednek a párok, az egyik fél nagy valószínűséggel konfliktuskerülő, és a családi békesség megtartása érdekében „beáldozza” önmagát. De jó ez így? Működhet ez hosszútávon? Nem biztos!

A sok benyelt sérelem, amit hosszú időn keresztül besöpörnek a szőnyeg alá, egyszer csak megbosszulja magát és akkor borul a bili! Ilyenkor fordul elő, hogy látszólag idilli kapcsolatban elő párok egyszer csak különköltöznek, elválnak. Vagy az egyik fél – aki a kapcsolatban hosszú ideje a „békákat nyelegette” – „hirtelen” megbetegszik. Nem lehet becsapni önmagunkat! Mutathatjuk a külvilág felé, hogy: „Nézzétek! Mi mennyire szeretjük egymást! Nálunk minden rendben van, hiszen látjátok! Mi sohasem veszekszünk!” DE EZ CSAK ÖNÁMÍTÁS!

Egy veszekedés – ha nem megfelelően kezeljük a konfliktusainkat – negatív érzelmi állapotba taszít, úgy érezzük, hogy vesztes pozícióba kerültünk. Vesztesnek lenni nem jó érzés!

De mit tehetünk, hogy ezt a negatív érzést elkerüljük?

Nem feltétlenül kell mindig mindenben egyetértenünk. Viszont tudni kell helyesen kezelni a konfliktusainkat! Lehet egy vitát úgy megnyerni, hogy abban két nyertes legyen? Abszurdum! – mondják egyesek. Ez kizárt! Ha van egy téma, amiben egy házaspár nem ért egyet, akkor vagy az egyik, vagy a másik félnek lehet igaza! Nos, ehhez hoztam most Önöknek néhány jó tanácsot, hogy egy konfliktus helyzetben, mindkét fél úgy érezhesse, megnyerte a vitát.

HOGYAN LEHETSÉGES EZ?

Mikor egy vitás helyzetbe kerülünk, figyeljük meg magunkat, hogy hogyan reagálunk? Mire fókuszálunk?

 • Nagy a probléma!
 • A párunk a hibás a kialakult helyzetért!
 • Csak is nekem lehet igazam!
 • 50%-ban vállalunk felelősséget, a másik 50% a párunkat terheli
 • Talán sikerül megoldani a helyzetet

Ha a fent említett hozzáállásból magára ismer a kedves Olvasó, akkor sajnos rossz hírem van! Nem ez a helyes út a konfliktus kezeléséhez! De akkor mit tegyünk? Hogyan álljunk hozzá a probléma megoldáshoz?

A tanácsom a következő: arra koncentráljunk, hogy:

 • Hogyan oldjuk meg a problémát?
 • Mi az ÉN részem a kialakult helyzetben?
 • Mindkettőnknek igaza van!
 • 100 %-ban felvállaljuk a felelősséget a kialakult helyzetért!
 • Megoldjuk a vitás helyzetet!

Nem nagy ördöngösség, lényegében csak a hozzáállásunkon kell változtatni és máris nyertes pozícióba kerülhet mindkét fél. Látják, érzik a különbséget?

 • Valóban olyan nagy a probléma? Mi lenne, ha EGYÜTT MEGKERESNÉNK A MEGOLDÁST?
 • Tegyük a kezünket a szívünkre: Tényleg semmiért nem vagyunk mi hibásak azért, hogy kialakult ez a vitás helyzet? Nézzünk magunkba és vállaljuk fel a részünket benne! Hiszen ha egy kapcsolat megromlik, vagy folytonos viták takarják el a napot egy kapcsolat egén, ahhoz BIZTOSAN MINDKETTEN HOZZÁJÁRULTUNK. Csak sok esetben ezt magunk előtt is tagadjuk!
 • Valóban mindig csak nekünk lehet igazunk? Olyan helyzet nem alakulhat ki, hogy a párunknak is igaza van? Nézzük egy kicsit a problémát a párunk szemüvegén keresztül! Tegyük magunkat a párunk helyébe! Érezzük át, Ő mit érezhet ebben a helyzetben! Ha egy kicsit „szerepet cserélünk” rögtön rá kell jönnünk, hogy bizony van olyan része a vitának, amiben a párunknak van igaza. Szóval egy-egy helyzetben IGAZA LEHET MINDKÉT FÉLNEK!
 • Sokan bele esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, ha a vitában 50%-ban felvállalják a felelősséget, akkor a fennmaradó 50% a párjukat terheli. Egy veszekedés nem olyan, mint a matematika! Ilyen helyzetben nem igaz, hogy: 50% + 50% =100% !!! NEM BIZONY!!!!! Egy konfliktus helyzetben MINDKÉT FÉLNEK 100%-ban KELL VÁLLALNIA ÖNMAGA MIATT A FELELŐSSÉGET!!! Ez csak így működik!
 • A „Talán” az nem a helyes hozzáállás, ha egy vita megoldását keressük. Egy konfliktust vagy meg AKARUNK oldani, vagy nem!!! És ugye nem szeretünk negatív érzelmi állapotban lenni? Így hát fókuszáljunk arra, hogy BIZTOSAN MEGOLDJUK A PROBLÉMÁS HELYZETET!!!

Vitás helyzetekben nagyon hasznos az alábbi 5 mondatot – mint egy mantrát – addig mondogatni, míg életformánkká nem válik:

 • „Arra koncentrálok, hogy hogyan oldjuk meg a problémáinkat.”
 • „Egy vitás helyzetben, arra fókuszálok, hogy mi az ÉN részem a konfliktusban.”
 • „Nekem is és a páromnak is igaza van minden egyes vitás helyzetben!”
 • „100% felelősséget vállalok a konfliktusaink kezelésében.”
 • „Bármilyen nézeteltérés alakuljon is ki köztünk, azt biztosan MEGOLDJUK.”

Minden kedves Olvasómnak kívánok sok sikert, hogy átértékeljék a hozzáállásukat és sikerüljön úgy megoldani a konfliktusaikat, hogy abból mindketten nyertes pozícióból kerüljenek ki.

Ha mégsem boldogulnak, ajánlom jó szívvel, hogy keressenek fel egy párterapeutát, házassági tanácsadót, vagy párkapcsolati coachot. Biztosan tud még pár hasznot tanáccsal szolgálni.

Szeretettel:

Nagy Tünde

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.