20 bogár

Ha évfordulóra, ünnepekre készülünk, igyekszünk valami különlegeset teremteni magunk körül. Már egy héttel előtte figyelmesebbek vagyunk. Készülünk a nagy napra. Főzünk egy finom vacsorát, pezsgőt bontunk, virágot, ajándékot vásárolunk, beszélgetünk, fényképeket készítünk. Próbáljuk emlékezetessé tenni a napot. Még a Facebook-ra is feltesszük, hogy demonstráljuk: lám, mi milyen irigylésre méltó, boldog kapcsolatban élünk. 

De mi van a hétköznapokkal?

A minap Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató előadásán voltam, ahol több nagyon érdekes gondolat közül ezek a bölcsességek ragadtak meg leginkább:

„ A házasságban a legnagyobb bevetés éppen a mindennapi közelség.”

Bizonyára mi is tapasztaltuk magunkon, vagy a környezetünkben, hogy egy hosszú betegség, vagy munkanélküli időszak, friss nyugdíjazás miatti összezártság milyen konfliktusokat, torzsalkodásokat szül a párkapcsolatban. Vagy csak egyszerűen 2 hét szabadság. Az első pár nap még érdekes, nyugis, aztán egyre idegesítőbb tud lenni a társunk, nem értjük, miért morog, miért szól bele mindenbe, miért hagyja széjjel a zoknijait? Eddig ezek nem, vagy csak alig zavartak, persze keveset találkoztunk. Reggel és este, abban az 1-2 órában fel sem figyeltünk rá. És itt az újabb bölcs tanács:

„Aki eredeti bűn nélküli társat akar, annak a mennybe kell mennie.”

Önzők vagyunk, lusták, figyelmetlenek, rendetlenek, zsörtölődők és még sorolhatnám. Senki sem hibátlan. De ha szeretjük egymást, akkor ezekkel együtt szeretjük a párunkat.

„ A szeretetet olyan területen kell edzeni, ahol nehéz szeretni!”

Beszéljük meg, mi bosszant, mi sért, mi fáj, mi nem tetszik, mi irritál. Ha a partnerünk is hasonlóan érez irántunk és fontosak vagyunk neki, a kedvünkért bizonyára valamelyest változtatni fog ezeken a rossz szokásain. Azt azonban ne várjuk el, hogy mindenről leszokjon és a kedvünkért megváltozzon!

„Engedj meg a társadnak 20 bogarat!”- szól a következő jó tanács. Valószínűleg ezekkel a bogarakkal együtt szerelmesedtünk belé. Gondoljunk erre szeretettel és legyünk elnézőbbek. Cserében bizonyára a mi bogaraink is megértésre találnak.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.