Miért látjuk ugyanazt a helyzetet másképp?

Egy konkrét helyzetet mindig az adott szituációban levő pár tölti fel tartalommal…

Egy pár cukrászdában kávézik. Vidáman beszélgetnek, nevetgélnek. Az idő múlik, lassan indulni készülnek. Egy pincérnő halad el mellettük. A férfi utána fordul. A jó hangulat pillanatok alatt veszekedésbe csap át. A nő azzal vádolja párját, hogy megbámulta a felszolgálót. A férfi védekezik, hogy fizetni szeretett volna, ezért fordult a nő után. Kívülről ugyanaz a szituáció, a benne levő szereplők mégis másképp élik meg a helyzetet. Vajon kinek van igaza?

Mennyire lehetünk biztosak abban, amit érzékeltünk?

Attól a pillanattól, hogy tudomásul vesszük a körülöttünk levő világot, az információk áthaladnak a saját szűrőinken. Hisz ahhoz, hogy tudjuk, mi történik körülöttünk, használjuk a különböző érzékszerveinket, orrunkat, fülünket, szemünket és így tovább. Innentől kezdve az érzékelés szubjektívvé válik, az információ átmegy a saját biológiai szűrőnkön. Hogy mi lesz a szűrés eredménye, számtalan dolog befolyásolja, mint például hozott tapasztalataink, neveltetésünk, önbecsülésünk, pillanatnyi hangulatunk.

Mi kell ahhoz, hogy megértsük, mit akar a másik?

A nő: ha ragaszkodik álláspontjához, a vitán túl keletkezik egy seb, ami nagyon lassan gyógyul be, sőt bármikor kiújulhat, és minél gyakrabban jelenik meg, annál nagyobb pusztítást végez.

Ha meg tudja változtatni (vagy létre sem jön) a fájó gondolatot, ami a helyzetről alakult ki a fejében, gyorsan visszaállhat (vagy el sem múlik) az eredeti vidám hangulat. E mögött egy nagyon fontos dolog húzódik, amely minden mély érzelmi kapcsolatnak az alapja: a BIZALOM.

A férfi: ha valóban a számlát akarta kérni, nincs mit magyaráznia. Ha azonban csupán menteni akarta a helyzetet, a fizetni akarok dumával…, akkor a következő a kérdés,  szembe tud-e nézni önmagával a tükörben. Ha úgy érzi tiszta a lelkiismerete, pedig valójában a nőt bámulta, a kapcsolatban valószínűleg sok hasonló helyzet alakul ki, és egyre több veszekedés lesz. Ha lelkiismeret furdalást érez tettéért és szavaiért, akkor még van esély, hogy változtat viselkedésén, mert fontos számára a másik.

Láthatjuk-e egyformán ugyanazt a szituációt?

A szereplőket fel is cserélhetjük, a történet leírása azonban mit sem változik, ha hiányzik a kapcsolat legfontosabb alapja a bizalom. A BIZALOM a másik féltől függő sebezhetőség vállalását jelenti, ami nem egyenlő azzal, hogy a párkapcsolat alapját képező bizalom naiv, garanciák nélküli legyen. Az ilyen fajta bizalom sok csalódást okozhat. A bizalom alatt a tudatos, garanciákra épülő bizalmat értjük, amely fokozatosan, hosszabb időn keresztül, folyamatos ellenőrzés mellett alakul ki. A legtöbb esetben számottevő kockázattal is járhat. Ha csak az egyik fél érzi, kiszolgáltatottá válhat a másikkal szemben. Csak a kölcsönös bizalom az, amely lehetőséget teremt egy jól működő kapcsolat kialakításra.

Ha egy kapcsolatban kiépül a bizalom, nagyon erős köteléket fog jelenteni. Vigyázzunk rá!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.