Sajnálom, hogy így érzel… avagy a bocsánatkérés fontossága

Vannak, akik úgy vélik, hogy a bocsánatkérés nem számít. A lényeg, a megbocsátás. Sok esetben ezzel én is egyetértek. Ha haragot táplálunk a szívünkben mások iránt, akkor azzal saját magunkat mérgezzük, ahelyett, hogy helyet hagynánk szép és boldogító dolgoknak a bensőnkben.

Mégis, úgy gondolom, hogy egy tartós párkapcsolatban, egy házasságban igen fontos tudatni, éreztetni a párunkkal, hogy NEM AKARTUK megbántani.
Ki kell fejeznünk, hogy:

  • nem akartam rosszat Neked
  • nem akartam benned rossz érzést kelteni
  • nem akartam, hogy fájjon
  • sajnálom, hogy megbántottalak
  • sajnálom, ha fájdalmat okoztam
  • nem az volt a célom, hogy bántsalak

… ezzel együtt elismerem, hogy fájhatott Neked; rosszul esett, amit mondtam, vagy tettem, de nem jó nekem, hogy neked fáj, és ne haragudj érte!

Valamilyen formában ki kell fejeznünk a társunk felé ezt az érzést, hogy ő is tudja:

  1. elismerjük az érzéseit (fájdalmát, megbántottságát)
  2. mi saját magunkat adtuk/képviseltük a mondandónkkal vagy cselekedetünkkel és őszinték akartunk lenni
  3. nem az volt a célunk, hogy neki rossz érzése legyen

Ezzel nem vonjuk vissza azt, amit mondtunk / tettünk, ha amúgy azt jogosnak, valósnak, helyesnek gondoljuk. Nem ez a cél, amikor a társunk érzéseit elismerjük, hogy visszakozzunk a saját véleményünkkel. Nem. Csak elismerjük, hogy bizony az neki fájhatott és nem az ő fájdalma volt a cél. Az csupán egy vonzata a megtörténteknek, amik remélhetően továbblendítik majd a kapcsolatunkat.

Van egy házaspár ismerősöm. Nagyszerű emberek, 3 gyereket nevelnek. Munka, munkahely, állás kapcsán összevitatkozott a házaspár, a férfi olyan álláspontot képviselt, ami a nő vágyait nagyon nem támogatta. A nőnek roppantul fájt, hogy a férje – aki tudván tudja évek óta, hogy vágyik egy bizonyos munkára – ebben a konkrét esetben mennyire nem állt mellette, nem támogatta. Szó szót követett, összevesztek. Eltelt pár nap, a felek nem beszéltek… A nő összetörve érezte magát, mert túl azon, hogy a lehetőség az áhított munkára nem jött össze számára a férje támogatása nélkül, de a férj még meg is bántotta a hozzáállásával. Eltelt jó pár hét, mikor újra találkoztunk és szóba került a téma. Kiderült, hogy a feleség még mindig attól szenved, amit ott, akkor a férje képviselt vele szemben. Már elengedte az egész állás ügyet, azon viszont nem tudta túltenni magát, hogy a férje belenyugodott abba, hogy neki mennyire rosszul esett az egész vita, és amit képviselt. A párja megbántotta a véleményével és a véleménynyilvánítás módjával is és az egész eset után is csak rideg ellenkezésbe burkolózott.

Már hónapok teltek el és ez a kedves pár azóta sincs túl ezen a mélyponton. Sokat beszélgettünk. A feleség gondja már csak annyi (de ez a csak nem egy olyan csak….), hogy a férje nem engesztelte ki a kemény, rideg és elutasító szavaiért. Nem volt benne az, hogy oldja a kettejük közt levő feszültséget és az ő rossz érzéseit. Valami ilyesmivel:

 „Szívem, sajnálom, hogy a véleményem miatt így érzel. Sajnálom, hogy fájdalmat okozok Neked ezzel, de én ezt őszintén így gondolom. Nem akarom, hogy haragudj rám, de megértem azt is, ha haragszol, mert nem ezt vártad tőlem, de én, ha egyenes akarok lenni Veled szemben, akkor ezt tudom csak képviselni. Találjunk megoldást, mert fontos nekem, hogy Te is elérd a vágyaidat, de ebben nem tudok most melléd állni.”

Tehát nem azt várta már a megbántott fél, hogy a párja megváltoztassa a véleményét és az történjen, amit ő akart eredetileg. Nem, ezen már túl volt. A fájó seb azért nem gyógyult, mert nem érezte a párja felől azt a törekvést, hogy a párjának fontos az ő jóérzése, a tüske kihúzása a sebből és a seb begyógyítása. Az, hogy elismerjük, hogy érezhet egy bizonyos módon társunk, eshet rosszul, fájhat a mi akaratunk ellenére is valami. De nekünk ez nem jó, nem elégtétel, nem győzelem, nem egy szerethető állapot. Mi ezt sajnáljuk és szeretnénk feloldani valahogy.

Persze van, amikor valóban úgy kérünk bocsánatot, hogy vissza szeretnénk vonni, amit mondtunk. Ez talán az egyszerűbb eset. Kiszaladt a számon, indulatos voltam, rossz napom volt, nem is Rád haragudtam, csak itt jött ki valami butaság, netán igazságtalanság. Ilyenkor furdal a lelkiismeret, könnyebben jön a bocsánatkérés. Jobb is, minél hamarabb megtesszük, minket sem nyom olyankor tovább és a másik is megnyugszik, általában hamar helyreáll a béke.

Próbáljuk ki mind, hisz egy tartós kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy megbántsuk egymást! Szükséges azonban tudatnunk, hogy fontosak a társunk érzései.

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.