A jó párválasztás titkos receptje

 

„Az ellentétek vonzzák egymást” – hallhatjuk gyakran a megállapítást. No de, van ennek valóságalapja? Tényleg a tőlünk merőben eltérő emberek között kell keresnünk az ”Igazit”? Vagy épp ellenkezőleg, egy velünk hasonszőrűvel boldogabb párkapcsolatot tudunk hosszútávon kialakítani? Vagy tulajdonképpen képesek vagyunk bárkivel harmonikus kapcsolatot élni, hiszen a hűség és elköteleződés „csupán” döntés kérdése? Vegyük górcső alá e kérdéseket és tisztázzuk, mi kell a JÓ PÁRVÁLASZTÁSHOZ?

Valamennyi fenti felvetéssel lehet ugyan vitatkozni, de kétségtelen, hogy azoknak egytől-egyik van némi igazságtartalma. Mire is gondolok?

Nem örök érvényű igazság ugyan, de valóban sokszor előnyösen hat a párkapcsolatra, ha abban EGYMÁS ELLENTÉTEI találkoznak. Gondoljunk például arra, hogy mi sülne ki, ha két tüzet egybenyitnánk, vagy ha két oroszlánt egy ketrecbe zárnánk? Nagy valószínűséggel mindent felégetnének, de legalábbis súlyos sérüléseket okoznának egymásnak. Ideális tehát, ha egy heves vérmérsékletű ember egy „békésebb”, nyugodtabb társsal építkezik hosszútávon. Vagy nem szerencsés, ha egy domináns hölgy egy hozzá hasonló, irányításra vágyó férfival próbál békés mindennapokat kialakítani.

Az EGYMÁSSAL VALÓ HASONLATOSSÁG az egyik legfontosabb pillére a hosszú távú, harmonikus kapcsolatot megalapozó párválasztásnak. Nem mindegy azonban, hogy ez a hasonlóság miben nyilvánul meg. Ahogy az előzőekben láthattuk, például a temperamentumban vagy a dominanciában jelentkező eltérések sokszor még előnyösek is lesznek a pároknak. Sok más területen nincs szükség feltétlenül az egyezésre, például, hogy mi legyen a vacsora, ki mit szeretne csinálni a szabadidejében, milyen színűre fessük a nappalit és sorolhatnánk tovább. Ezekben a kérdésekben elegendő, ha a párok őszintén megosztják egymással igényeiket, elképzeléseiket, majd közösen döntést hoznak, egy mindkettejük számára elfogadható egyezséget alakítanak ki.

Van azonban egy olyan mezsgyéje két ember közös életének, ahol hosszútávon elengedhetetlen az egyezőség. Ez az ALAPELVEK, ALAPÉRTÉKEK szintje. Egy embert, a gondolkodását, a tetteit, a döntéseit alapvetően meghatározza, hogy a múltjából, a gyermekkorából, az évek során szerzett tapasztalásaiból milyen elvrendszert épített fel magában, melyek azok az alapértékek, amelyekből nem tud engedni, melyek vonatkozásában nem képes kompromisszumra. Egy hölgy megosztotta velem, hogy neki az őszinteség és az őszinte kommunikáció, a biztos egzisztencia, a határozottság, a céltudatosság és a magabiztosság jelent olyan alapértéket, amelyek nélkül számára elképzelhetetlen egy férfi és a vele való kapcsolt. Képzeljük el, mennyire tudna boldogságban és harmóniában élni hosszútávon ez a hölgy egy sodródni vágyó, életművész típusú úrral.

A legfontosabb tehát megismerni önmagunkat, saját igényeiket, elveinket. Így leszünk képesek meglátni, hogy mely területeken nem tudunk és nem is akarunk engedményeket tenni. Bátran nézzünk magunkba, írjuk listát és pontozzunk, hogy mi mennyire fontos nekünk. Állítsunk ELV és ÉRTÉK LISTÁT.

És végezetül ne feledkezzünk meg arról, hogy a hosszú távú párkapcsolatban lét, az azzal együtt járó elköteleződés, hűség valóban egy DÖNTÉSÜNK eredménye és következménye, amihez a mindennapi megpróbáltatások, viták közepette nagyon nehéz tartani magunkat. A kitartásunk azonban nem marad gyümölcs nélkül. Jutalmunk egy meleg otthon, egy szerető társ, akire számíthatunk jóban, s rosszban. Megéri!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.