Az IZGALMAS párkapcsolat titka

Nem tudom, ki és mikor hitette el az emberekkel, hogy egy kapcsolat akkor az igazi, ha tökéletes. Mindannyian a tökéletes kapcsolatot szeretnénk, a tökéletes társat, aki szavak nélkül is pontosan tudja, mire vágyunk. Kiteljesedhetünk mellette, biztonságot ad miközben izgalmas marad. Ugye, milyen jó lenne? Őt keressük, igaz?

Sajnos azonban aprócska hiba van a dologban: a biztonság soha nem izgalmas…

Az izgalmat Neked kell beletenned egy kapcsolatba. Erre Te azt mondod, persze-persze, de az nehéz. Igen. Nehéz. Mindenképp erőfeszítést igényel. Mindig erőfeszítést igényel. S ez a nehéz benne. Mindannyian úgy érezzük egy kapcsolat szuper, amíg könnyen megy. Magától jön a szenvedély, magától jönnek a hajnalig tartó világot megváltó beszélgetések is. Minden jó. Hibátlan.

S aztán, egyszer csak észre veszed, hogy valami láthatatlan dolog lopakodik be a napjaidba. Meg kellene tudnod, mire vágyik a másik, minek örülne, fel kellene rázni az életeteket, különben könnyen ott találod magad a konyhában, a férjed tévét néz, miközben te mosogatsz, a gyerek csépeli a másikat, s ez minden áldott este így megy. Kívülről látod magatokat. Kicsit talán még meg is ijedsz, mert beléd hasít: mióta megy ez így? Hol változtunk meg? Mikor?

Mindannyian megváltozunk. Nem szabad a régi életünket a jelenlegivel összehasonlítani, hiszen minden kapcsolatnak megvannak a maga időszakai. Megvan az ismerkedés szakasza, s megvan az együttélés szakasza, s megvan a gyermek születésének és nevelésének, kamaszkorának, majd útra bocsátásának is a szakasza. S ez így van jól. Szerencsés és boldog az a pár, aki ezeket együtt tudja megélni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezzel a törvényszerűséggel.

Egy dolog fontos, hogy egymásra is figyeljünk mindeközben. Mindig legyen idő a közös programokra. Meg kell oldani. Hajlamosak vagyunk arra várni, hogy majd a másik fél megoldja, majd ő „feldobja” a mindennapokat. Valahogy könnyebb a párunktól várni az izgalmakat, mint magunkat összeszedni és színt vinni a hétköznapjainkba. Ne arra várjunk, hogy a társunk szervezzen programot, ne arra, hogy Ő kezdeményezzen.

Ha mindig csak várunk, abból csalódás, unalom, elvesztegetett idő, semmi nem lesz.

Egy kapcsolat fénykora soha nem a „várakozásról” vagy a „passzivitásról” szól.

S mégis, hogyan is várhatunk csodát, ha elhagyjuk a régi énünket, aki még aktívan akart szeretni? Miért várjuk egy passzívabb hozzáállású időszakban, hogy ugyanúgy ragyogjon minden, mint rég?

A boldog párkapcsolat… nem jár automatikusan senkinek, nem adják ingyen. Abban munka van. Tudatosság és döntések végtelen sora. S végül a legszebb ajándék, amit csak kaphatunk.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.