Az öreg székely esete a szerelemmel, avagy hogyan fejezzük ki helyesen a szeretetünket

Az öreg székelynek panaszkodik a felesége: „Te apjuk szeretsz te még engem? Nem is mondtad nekem mostanában…” „Idefigyelj, asszony!”- szólal meg az öreg székely: „Egyszer már mondtam 50 éve, majd szólok, ha valami változik!”

No, de komolyra fordítva a szót: miért fontos a szeretet kifejezése egy házasságban?

Ha a párok nem kommunikálnak egymással, óhatatlanul bekövetkezik, hogy:

  • a felek nem érzik szeretve magukat,
  • visszahúzódnak, sérelmeket halmoznak fel,
  • veszekedések sora következik,
  • vagy egyszerűen jön a megszokás, az unalom, ellaposodik a házasság, a párok elhidegülnek egymástól,
  • netán feltűnhet egy harmadik, aki ezt a hiányzó igényt biztosítani tudja,
  • és végül a házasság romjaiban hever…

Mit tehetünk, hogy mindezt megelőzzük?

Logikusnak tűnik, hogy: szeressük egymást! De hogyan kell egymást jól szeretni?

Miért? Lehet rosszul is szeretni? Teszik fel most sokan a kérdést? Sajnos rossz hírem van: Igen!

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a szeretetünk kifejezéseként a párunknak azt nyújtjuk, amit mi szeretnénk, hogy velünk tegyenek. Vagyis úgy szeretjük a párunkat, ahogyan mi szeretnénk, hogy minket szeressenek. És miért baj ez? Elmagyarázom.

Elmesélek egy egyszerű példát, ami egy fiatal párral történt, miután összeházasodtak: A feleség esténként hosszú időt töltött a konyhában, hogy finom vacsorát készítsen a párjának, mert ezzel szeretett volna kedveskedni neki. A szívét is belefőzte a vacsorába, a párja mégis egy idő után, azt vetette a szemére, hogy nem szereti őt eléggé. Erre a feleség csodálkozva kérdezte: „Drágám, hogy mondhatsz ilyent? Én minden este órákon át sütök-főzök a konyhában, hogy neked mindig finom vacsorát készítsek! Hogy lehetsz ilyen igazságtalan velem?” Mire a fiatal férj azt felelte: „Édesem! Én nagyon értékelem, hogy ennyit fáradsz miattam, de én sokkal jobban örülnék, ha azt az időt, amit a konyhában töltesz, rám fordítanád. Velem beszélgetnél, esetleg megmasszíroznád a hátam, vagy valami közös programot csinálnánk, ahol jobban egymásra tudunk figyelni.” Ekkor értette meg a feleség, hogy a párjának a szeretet nyelve a minőségi idő és nem a szívesség. Mivel a feleség attól érezte szeretve magát, ha segítséget kap, azt hitte a párja felé is ezzel tudja kimutatni a szeretetét. A feleség ezen igényét férje remekül kielégítette, mert rendszeresen besegített a porszívózásba, együtt mentek bevásárolni, lemosta a feleség autóját, sok apró szívességet megtett a párjának. Viszont a feleség igyekezete nem a férj szeretet igényét elégítette ki.

Mások viszont abba a csapdába esnek, hogy a saját fejük után mennek, ahelyett, hogy megkérdeznék a párjukat mitől is érezné szeretve magát? Mit értek ez alatt?

Íme, egy másik példa: Egy férj, a felesége 30. születésnapjára meglepetés születésnapi bulit szervezett. Meghívta a barátokat, rokonokat. Feldíszítették a lakást, finom vacsorát készítettek. Majd mindenki elrejtőzött a lakásban. Mikor a feleség belépett a lakásba: „Meglepetés!” – kiáltották egyszerre: „Boldog születésnapot!” A feleség meg is lepődött rendesen. De mégsem tudta jól érezni magát a születésnapi partin. Miután a vendégek haza mentek sírva panaszolta el a férjének, hogy úgy érzi, őt nem is szereti.  A férj értetlenül állt, nem tudta mi ütött a feleségébe, hiszen a lelkét is kitette, hogy jól sikerüljön a születésnapi buli. Végül sikerült megbeszélniük, hogy a feleség, – aki orvosnő volt és az előző napokban sokat éjszakázott a korházban-, egy csendes, meghitt, a párjával kettesben töltött estére vágyott volna a születésnapján és nem egy ilyen fárasztó éjszakába nyúló bulira.

Mi történt ebben az esetben?  A férj a saját elképzelése szerint próbálta kifejezni a szeretetét a felesége felé. A feleség, meg egészen mástól érezte volna, hogy szeretve van.

Mit tegyünk, hogy a párunk érezze, hogy szeretjük? Hogyan fejezzük ki a szeretetünket?

Mindenképpen úgy, AHOGYAN AZ A PÁRUNKNAK MEGFELELŐ!

Mi is történt a fenti esetekben?

  • a feleség úgy fejezte ki a szeretetét, ahogyan az neki jó
  • a férj úgy fejezte ki a szeretetét, ahogyan azt ő elképzelte

Ahhoz, hogy úgy tudjuk kimutatni a szeretetünket, ahogyan attól a párunk szeretve érzi magát elengedhetetlen a kommunikáció! Kérdezzünk rá bátran a párunkra, mit szeretne! Figyeljük a jeleket! De legcélravezetőbb, ha megbeszéljük párunkkal az igényeinket, vagy éppen azokat a dolgokat, amit úgy érzünk nem kapunk meg a kapcsolattól. Hiszen néma gyereknek az anyja sem érti a szavát! Ha netán a párunkat nem tudjuk rávenni, hogy elmondja mi az, amit szeretne, vagy ami neki nem tetszik, elég csak annyit megkérdezni: „Drágám, mi az, amit ha megteszek neked-érted szeretve érzed magad?” ENNYI!!!! Nem kell a csillagokat lehozni az égből, nem kell megmászni a Mount Everest-et!!! Egyszerűen csak leülni és beszélgetni a párunkkal. Higgyék, el csodákat tesz! Érdemes egy listát írni, mindkét félnek: „10 dolog, amit ha megtesz értem a párom szeretve érzem magam”. És ezt a listát figyelembe véve, naponta megtenni minimum egy dolgot a másikért. Természetesem észre is kell venni, ha a párunk megteszi értünk azt, amitől szeretve érezzük magunkat. Ilyen egyszerű! Adok-kapok játék: szeretetet adunk és kapunk!

Kedves Olvasó, ha írásom végéhez ért, gondolom felkeltettem érdeklődését, és tiszta szívből remélem tudtam némi segítséget nyújtani a szeretet ápolására. Hiszem, hogy ha két ember összeköti az életét, az nem a véletlen műve. Az életünk nem egy tündérmese. Óhatatlanul érnek minket olyan hatások, amik kizökkentenek, ami miatt úgy érezzük, párunk már nem szeret minket eléggé. Ilyenkor jusson eszünkbe: a párunk olyan, mint egy tükör – ha szeretjük, viszont szeret! Ahhoz, hogy szeressenek, nekünk is szeretni kell. A kapcsolat elején ez még nem okoz gondot, de előfordul, hogy az évek múlásával már nem lobog úgy a láng. Ne hagyjuk kihunyni a szerelem lángját!

Ha ez mégsem sikerül, keressenek fel egy szakembert, párkapcsolati tanácsadót. Biztosan van a tarsolyában még pár hasznos jó tanács.

Minél több sikeres szeretet-kifejezést kívánok, minden kedves Olvasómnak!

Szeretettel:

Nagy Tünde

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.