Csak csinján azokkal az elvárásokkal – azok ölni is tudnak

Mindannyian egy bizonyos referenciakerettel érkeztünk meg a párkapcsolatunkba.

Hozzuk magunkkal, hogy mi a helyes és mi a helytelen, hogy mi az elfogadható és mi az ami azon kívül áll.

Vannak dolgok amik nekünk természetesek–és vannak amik  irritálnak. És persze vannak, amik egyenesen elviselhetetlenek.

Ezek közül a fontosak, azok amik az erkölcsi, etikai fundamentumunk azok velünk maradnak,  azok áthághatatlanok. Az apróbbakat viszont a szerelem kezdetén  többnyire észre sem vesszük,  vagy ha igen, akkor is csak megmosolyogjuk és könnyen átlépünk felettük.

Aztán a bizonyos nagyjából két év után, amikor a  szakértők szerint a szerelem mély szeretetté alakul át, a poharunk pedig egyre tellik a sok elfogadással, ezek a különböző otthonról hozott, tanult, magunkba szívott minták új életre kelnek bennünk.

Azt tapasztaljuk,  hogy egyre nehezebben vagyunk nagyvonalúak társunk más nézeteivel, elképzelésével.

Egyre inkább elvárásainká lesznek.

Emlékszem, amikor férjem hosszú évek után végre hozzájutott új, régóta vágyott biciklijéhez. Tavasz volt, jó idő. Semmi nem akadályozta tehát abban, hogy felpattanjon rá és önfeledten élvezze. Valamiért mégse  ez tette.

Emlékszem, a napok múlásával először csak nem értettem.  Aztán már dühös is lettem, és sajnos egy ilyen állapotban tettem ezt szóvá is. Értetlenül és mérgesen.  Amiből persze vitatkozás lett, mert Ő nagyjából azt sem értette mi bajom van nekem ezzel.

Fel sem merült benne, hogy én biztosan róttam volna a köröket azonnal. Mert engem így kondicionáltak gyerekkortól, mert én így fejezem ki, hogy örülök. Na meg én így fejezem ki azt is, hogy köszönöm, hogy hálás vagyok.

Lehet akár az is, hogy Ő gyerekkorában könnyebben jutott hozzá dolgokhoz, lehet, hogy különösebben nem kellett kifejeznie érzéseit, mert nem kapott visszajelzést. Ki tudja?

De fontos egyáltalán ez a hozzáállás ennyire? Kell nekünk ezzel küzdenünk? Vagy csak próbáljuk meg tudomásul venni azt, hogy Ő más alkatrészekből teszi össze a viselkedését, és így elfogadni?

Elvárhatom-e tehát társamtól, hogy a mi kereteinkbe illeszkedve, úgy vigye az életét, ahogy azt  szerintünk kellene?

És ha úgy döntök,  hogy elvárom, megerőszakolom-e őt ezzel vagy tanítom?

Azt gondolom az igazság itt is valahol a középút körül van. Szerintem elég ha szeretettel elmeséljük, hogy nálunk ez hogy volt, és ezzel világossá teszem az én rossz érzésemet  a konkrét helyzettel kapcsolatban. Lehet, hogy örömmel végighallgat– de megállapítja,  hogy ez nem a  járható út számára.

Lehet azonban az is, hogy megérintik  a szavaim, elkezd dolgozni benne és idővel megpróbálja magáévá tenni mindazt amit hallott, amivel egyben azt is jelzi, hogy önként és örömmel formálódik.

Ezzel Ő megkapta azt a szabadságot, amely mindenkinek jár – mégha össze is kötöttük az életünket.

Mert hogyan is gondolhatnánk azt, hogy a mi utunk az egyetlen üdvözítő út?

Mi is egy bizonyos csomaggal érkeztünk a házasságba, amelybe –mégha csupa jó szándékkal és szeretettel is, de – jól belepakoltak nekünk ezt-azt a szüleink.  És amit életfeladatként, komoly munkával, újra rendezünk  és az alapján szortírozunk.

Ettől tud majd a batyunk igazán ránk szabott lenni, és ezáltal sokkal könnyebbé válni számunkra.

Mivel egymást választottuk, az alapvető kérdésekben nyilván megértjük a másikat. Így csak a másodlagos dolgokban kell hagyjuk, hogy társunk a saját batyujában maga rendszerezzen,  dobáljon ki dolgokat,  tehát tegyen olyan rendet, ami számára a leginkább hordhatóvá teszi azt.

Nekünk ezzel csak annyi a dolgunk,  hogy próbáljuk meg szeretettel elfogadni és így együtt élni vele.

Mégha tudom is,  hogy néha nagyon nem könnyű, de hosszútávon, a boldogságunk érdekében mindenképpen megéri.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.