Ha kirepülnek a gyerekek…

Mindenki életében vannak olyan helyzetek és életszakaszok, melyeket krízishelyzeteknek hívunk. A párok életében is vannak olyan mérföldkövek, melyek próbára teszik a minden napokat. Ezeket magunkban is nehéz feldolgozni, és párunkkal való kapcsolatunkat, is befolyásolja. Ilyen például a gyermekek kirepülése a családi fészekből. Ezek a krízishelyzetek az élet velejárói, igazából természetesek, de mégis sok-buktatóval járnak. Okozhatják a párok eltávolodását egymástól, végződhetnek végleges válással, de szerencsés esetben összekovácsolhatják a párokat. Nincs varázs recept, de vannak jó megoldások, melyek működnek.

Sajnálattal látom, hogy sokan teljesen bele ragadnak a szülői szerepükbe és ez az egyetlen, ami összetartja a párokat. A feladat, a napi rutin. Ha az utolsó gyerek is elhagyja a házat, akkor mindez eltűnik.  A nagy feladatok súlya alatt pedig elfelejtették, hogy párosan szép az élet, és főleg azt, hogy van élet.

És azután mi lesz?

Az üres fészek szindróma, ahogy a szakirodalom hívja. A feladatok, felelősség egyszerre megszűnik. Üresség és céltalanság. Ezért tartom fontosnak, hogy figyeljünk a jó példákra és készüljünk időben a bekövetkező változásokra.

TEKINTSÜNK POZITÍV LEHETŐSÉGKÉNT A HELYZETRE.

 • A gyász az teljesen érthető, hiszen lezárult egy fontos szakasz az életünkben
 • Legyünk nagyon büszkék magunkra, hiszen sikeresen önálló életre alkalmas gyerekeket neveltünk. Ez nem semmi teljesítmény.
 • Legyünk gyermekeinkre is nagyon büszkék, hiszen képesek az önálló felelősségteljes életre
 • Forduljunk ismét egymás felé, hiszen annak idején valamiért egymást választottuk. Idézzük fel azokat az időket és szép emlékeket.
 • Válasszunk új célokat
 • Tervezzünk közös programokat, utazás, színház, közös tevékenységek stb.
 • Örüljünk a felelősség csökkenésének, a szabadságnak
 • Gondoljuk meg mi az, amire nem volt időnk eddig, de szívesen kipróbálnánk, akár egyedül is, hiszen sajátmagunkra is kell időt fordítanunk
 • Akár új karrier kialakításába is foghatunk
 • Gyerekeinket kezeljük felnőtt egyenrangú partnerként, bízzunk bennük
 • Semmiképp ne zavarjuk őket állandóan, határok között, de legyünk kapcsolatban egymással
 • Néha csomagolhatunk a hazai ízekből, ez nekünk is jó érzés és a gyerekeknek is segítség, valamint a gondoskodó énünk jutalma is (nekem bevált)

Nagyon remélem segítettem néhány gondolattal örömteli napokat élni és élvezni az életet a maga szépségével és apró csodáival.

Sok boldogságot kívánok hozzá szeretettel!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.