Majdnem lehetetlen?

Látunk olyan ötvenes-hatvanas éveikben járó házaspárt, amire önkéntelenül így reagálunk:

„Sikeres választás, látszik, hogy jól összeszoktak az évtizedek alatt.”

És vannak meglepetések! Vannak, akik talán özvegyként, elváltként idősebb korukban házasodtak újra, vagy tán egyedülállóként először.

Mi a titkuk?

Sokan félnek attól, hogy összekössék életüket egy új személlyel, különösen ha szeretett társukat elveszítették. Talán úgy érzik, szinte lehetetlen.

Mire kell figyelni, hogy sikeres legyen az új választottjukkal életük?

A szeretet, szerelem mellett a józan észnek, bölcs, tudatos döntéseknek igen nagy szerepe van!

Lássunk itt tíz jótanácsot:

  1. Ne hasonlítsa társát a korábbival, ő egyedi, megismételhetetlen – és ettől különleges!
  2. Már kialakult életük, szokásrendszerük van mindkettőjüknek. Ezt érdemes tiszteletben tartani, hiszen nem üres lappal indul egyikük sem.
  3. Ismerje meg a társa korábbi életét, bátran beszéljenek erről! A kudarcokat se rejtsék véka alá.
  4. Aki szeret és elfogad valakit, a családját is szeretni, tisztelni fogja.” Ez a bölcs mondás az életben nagyon is érvényes – néhány extrém kivételtől eltekintve. Ha a társa gyermekeit, unokáit szereti, könnyű utat fog találni a szívéhez. Ne fogalmazzon meg sértő kritikát, ne használjon bántó szavakat a társa családjáról.
  5. Állítsanak fel közös szabályokat, mennyi időt töltenek kinek-kinek a családjával, hogy igazságosnak érezzék mindketten. Egyezzenek meg az anyagiak kezelésében, a hozott vagyon kérdésében.
  6. A megismerés mellett az ELFOGADÁS egy kulcsszó. Nem is igazán lehet egyik embernek a másikat megváltoztatni! A SZERETET változtatja meg, hiszen érzi, megismeri, mivel okoz bosszúságot, mivel tudja bátorítani vagy felvidítani.
  7. Az idős szülők ellátása, gondozása körülbelül ebben a korban jelentkezik. Ez nagyon érzékeny pont lehet. Érdemes megbeszélni, hogyan tudják anyagilag és fizikai teendőkkel segíteni az idős szülőket. Nem várt esetben nagyon tapintatosan és körültekintően járjanak el, hogy ne legyenek az idősek sem megalázva, kiszolgáltatva, ugyanakkor a gondozás ne menjen a házasságuk rovására.
  8. Hagyja levegőhöz jutni társát! Adjanak szabadságot időnként egymásnak, ha hobbijuk, kedvenc időtöltésük nem mindenben egyezik. Ugyanakkor veszélyes a „külön utas” életmód, a házasság arról szól, hogy együtt, egymással jól érzik magukat a felek.
  9. Legyenek realisták! Ne akarják a huszonévesek életét élni, élettempójukat utánozni. Nagyon tiszteletre méltó látni, egyenek önmaguk.
  10. Érdemes bölcsen és empátiával kezelni az idősödés jeleit. Ha felkészülnek arra, hogy hosszútávon, élethosszig tartó házasságban tudják egymás támogatni, igazi aranykor lehet az életük.

Az idősebb korban kötött házasság lehet kárpótlás és Istentől kapott ajándék és is az Élettől. Akinek ez adatott, becsülje meg.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.