Mi kell a boldog párkapcsolathoz?

Egy kapcsolatot létrehozni sokkal könnyebb, mint azt minőségi szinten fenntartani. Minden kapcsolat nívóssá tételéhez más és más recept szükséges. Ennek ellenére számos olyan dolog létezik, melyek azt bizonyítják, hogy az azt alkalmazó párok boldogabbak, mint mások…

1. Megfelelő személyt válasszunk

Vannak olyan kapcsolatok, amelyek elve kudarcra vannak ítélve, nem működtethetőek. Mégis próbálkozunk. Bármennyire is nehéz bevallani, hogy kudarcot vallottunk, mielőbb le kell zárni, ha azt tapasztaljuk, hogy kapcsolatba fektetett energiáink nem hasznosulnak. Minél előbb történik, annál kevesebb sérülést okozunk partnerünknek és magunknak, annál kevesebb időt rabolunk el tőle és magunktól.

Ne keverjük össze a rossz kapcsolatot a kapcsolatban előforduló konfliktusokkal. Tudomásul kell venni, hogy a hosszú távú kapcsolat sohasem lesz súrlódásmentes, de hogy egy konfliktus épít-e vagy rombol, rajtunk múlik…

2. Vegyük tudomásul, hogy társunk is önálló lény

Sokan félnek a magánytól. Ne feledjük, az egyedüllét nem azonos a magánnyal. Ha megtaláltuk párunkat, nem azt jelenti, hogy megszűnünk önálló emberi lénynek lenni és akkor fejezzük ki szeretetünket, ha éjjel-nappal a másikra telepszünk.

Kapcsolatunkat erősítheti, ha magunknak és a másiknak is adunk szabadságot, időt. Ez nincs ellenmondásban azzal, hogy minél több minőségi időt töltsünk partnerünkkel.

3. Társunk mindig érezze, hogy a társa vagyunk

Ehhez kell egy nagy adag empátia, odafigyelés a másikra. Ne csak azt tudjuk, hogy mi jó nekem, hanem azt is, hogy mi jó a másiknak. Ha ez kölcsönös, akkor úgy tudjuk szeretni őt, hogy neki is jó legyen.

4. Először figyeljünk, utána beszéljünk

A legtöbben arra törekszünk, hogy elmondhassuk problémáinkat, napi gondjainkat, és el is várjuk szerelmünktől, hogy meghallgasson. Ha lehetőséget adunk a szerepcserére, akkor ez rendjén is van. Ennek ellenére törekedjünk arra, hogy amikor a másik beszél, figyeljünk, érezzük, hogy a másik mit érez, és ne legyünk türelmetlenek, hogy mikor jutunk már szóhoz.

5. Ne az első felindulásból reagáljunk

Agyunk az érzéseket sokkal hamarabb leképezi, mint a tényeket.  Ezért „vészhelyzetben” hagyjunk egy kis gondolkodási időt magunknak, mielőtt reagálnánk. Ha háromig számolunk, mielőtt indulatból szólnánk, lesz időnk végig gondolni érzéseinket, rátalálni mi fájt az adott dologban. Ha már megbántottuk társunkat, sokkal nehezebb az így kialakult sebet gyógyítani.

6. Figyeljünk magunkra

Miután párunk már sokadszorra bizonyította, hogy mennyire szeret minket, akkor se hagyjuk elkényelmesedni magunkat. A plusz kilók, a nem volt kedvem hajat mosni, stb-t ne hagyjuk eluralkodni kapcsolatunkban, még akkor sem, ha a másik azt mondja, hogy ő így is szeret bennünket.

7. Beszélgessünk

Igen! Beszélgessünk! Ne hagyjuk elhatalmasodni azt a gondolatot, hogy „nem mondom el, nem kérem meg, mert a másiknak tudnia kell, ha szeret…” A kapcsolatok (és nemcsak a párkapcsolatok) a legtöbb esetben a kommunikáció hiánya, vagy a nem megfelelő kommunikáció miatt buknak el. „Milyen jó lett volna, ha időben megbeszéljük…” mondatok helyett mindig azonnal, frissiben beszéljük meg gondjainkat, problémáinkat és persze örömeinket.

A kapcsolatok sok munkát és elkötelezettséget igényelnek, és nehéz lenne találni olyat, amely nem tartalmazott soha konfliktust, félreértést. Egy kis türelemmel és odaadással azonban mindig lehetséges a hosszú és boldog kapcsolat kialakítása. Ha rendszeresen ápoljuk kertünket, mindig szépek lesznek növényeink, virágaink. Ez igaz kapcsolatunkra is.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.