Milyen egy igazi férfi?

Rendszeresen olvasgatok különböző portálok párkapcsolati témájú bejegyzéseit, cikkeit, és azok hozzászólásait. Az egyik ilyen közösségi portálon szinte parázsvita alakult ki arról, hogy milyennek kell lennie egy férfinak egy kapcsolatban. Mindenféle kritérium megfogalmazódott.

A vita akkor alakult ki, mikor az egyik hölgy azt írta egy hozzászólásában, hogy „Egy igazi férfi legyen vicces! Nevettesse meg mindig a párját, poénkodjon sokat!”.

Nem is váratott sokat egy másik hölgy reakciója: „Viccelődjön állandóan, mint egy bohóc? Akkor inkább elmegyek cirkuszba… Egy igazi férfi komoly, határozott és magabiztos egy kapcsolatban!”.

Mindenki érvelt a maga igaza mellett. Jöttek is a különböző férfiideál megfogalmazások, és szinte mindegyiknek az ellenpéldája is azonnal megfogalmazásra került.

„Ön szerint melyik a legfinomabb étel?”

Amikor mint párkapcsolati szakértőt kérdeznek meg engem, hogy „Hogy kell viselkednie, milyennek kell lennie egy „igazi” nőnek/férfinak egy párkapcsolatban?”, akkor valami hasonló konkrét választ várnak tőlem, hogy:

  • Egy férfi mindig legyen vicces/komoly.
  • Egy nő mindig főz a párjának.
  • Egy férfi mindig vigyen virágot a párjának.
  • Egy nő sosem ugratja a párját.

Konkrét válasz helyett ilyenkor szinte azonnal visszakérdezek, hogy „Ön szerint melyik a legfinomabb étel?”. Erre hirtelen nem is tudnak mit válaszolni, nem értik, hogy jön ide ez a kérdés.

Pedig a válasz egyszerű.

Elveinkből fakadó előítéletek

Elveink nagy részét,- amik alapján meghatározzuk, hogy milyen esetben mit tartunk helyesnek, avagy helytelennek- gyerekkorunkban „kapjuk meg” szüleinktől. Nagyon meghatározó, hogy ebben az időszakban mit tapasztaltunk meg. Ezek alapján az elvek alapján ítéljük meg mi a jó, és ítélünk el dolgokat, ha azt helytelennek tartjuk.

Amikor egy barát vagy egy szakértő egy hasonló kérdésre konkrétan meghatározott választ ad, vagyis tanácsot ad, akkor azt sokszor nem a tanácsot kérő(k)ből levezetve fogalmazza meg, hanem saját tapasztalataiból, elveiből.

Ha én mint párkapcsolati coach azt mondanám egy engem megkereső hölgynek, akinek megromlott a kapcsolata, hogy „Egy igazi férfi egy kapcsolatban, amikor hazaér a munkából, mindig megkérdezi a párját, hogy telt a napja! Az Önök kapcsolata azért romlott meg, mert a férje nem így tett…”, akkor hatalmas hibát követnék el. Mégpedig azért, mert azt nagy valószínűséggel a saját tapasztalatomból, mentalitásomból, vagyis elveim alapján fogalmazhatnám meg.

Ha ez a férfi a kapcsolatuk elejétől kezdve, amikor hazament a munkából, fél órát mindig is azzal töltött, hogy elolvasta az aktuális híreket, akkor valószínű, hogy nem ez volt a probléma. Főleg akkor nem, ha a kapcsolatuk első 4-7 éve boldogan telt ebben a formában. Ilyenkor teljesen más lehet az oka annak, hogy megromlott a kapcsolatuk.

Egy olyan tanács pedig pici valószínűséggel segítene ezen pár kapcsolatán, hogy „munkából hazaérve egyből beszélgetni kell…”. Egy ilyen tanács nem a pár kapcsolatából indulna ki.

Zsák a foltját…

De mégis! Milyennek kell lennie egy kapcsolatban egy nőnek/férfinak?

Itt térek vissza arra a kérdésemre, amit egy ilyen kérdésre teszek fel: „Ön szerint melyik a legfinomabb étel?”

Bár a kérdésem meghökkenti a legtöbb embert, de hamar rájönnek miért is kérdezem ezt, és hogy mi is a válasz.

„Mindenkinek más és más a legfinomabb étel.” – hangzik el leggyakrabban…

Ugyanígy mindenkinek más a megfelelő, az igazi, a tökéletes nő/férfi egy párkapcsolatban!

De megfogalmazhatnám ezt úgy is, hogy akkor lesz jó egy párkapcsolat, ha „megtalálja a zsák a foltját”, ki tudják elégíteni egymás igényeit. És ez itt a lényeg!

Lehet egy kapcsolat bármennyire vad, távoli, idegen a mi értékrendünkhöz képest, az működhet jól és harmonikusan, akár élethosszig is.

Egy ilyen kapcsolatban a férfi a nő szemében a tökéletes férfi, és fordítva.

Kívánom, hogy mindenki megtalálja az „IGAZIT”, és soha se ítélkezzünk!

Szép napot!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.