Csinálj mást!

A különböző életterületek hatással vannak egymásra. Ha az egyik különösen jól megy, akkor az könnyeddé varázsolja a többit is. Gondolj egy munkahelyi előléptetésre, vagy csodálatos kirándulásra: ilyenkor háttérbe kerülnek a gondok, feltöltődsz, az élet szépnek tűnik.

Persze a problémák igazából ilyenkor nem szűnnek meg, de új nézőpontból és megújult erővel tekintesz rájuk, és ez sokat segít a megoldáshoz. Sőt, sokszor pont az hozza meg a szükséges hozzáállást és lendületet, ha egy kicsit félrerakjuk a munkát, és kikapcsolódunk. Szünetet tartunk a tanulásban, és takarítunk; mozi helyett tornázunk…

A kis lépések, kis sikerek is hatással lehetnek a többi életterületre. Természetesen a hatás is kisebb. De ki ne örülne egy kis jó hatásnak?

Mely életterületek hatnak egymásra?

Természetesen az összes!

– család
– párkapcsolat, szerelem
– barátok
– egészség
– szabadidő, pihenés, kikapcsolódás
– munka, karrier, anyagi helyzet
– kiteljesedés, alkotás
– fizikai környezet (otthon)

Konkrétan mit tegyél?

Azt, amire amúgy is vágysz: szórakozz, pihenj, tanulj, dolgozz, takaríts… Ezek lehetnek kisebb vagy nagyobb tettek, régóta dédelgetett álmok vagy hirtelen felbukkanó ötletek, pár percet vagy akár napokat igénylő programok.

Mielőtt a tettek mezejére lépsz:

Van néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani ahhoz, hogy az adott időtöltés rövid- és hosszútávon is jó hatású legyen az életedre.

Figyelj a következményekre!

Olyan dolgot tegyél, ami a többi életterület szempontjából sem rossz. Például ha megeszel egy egész tortát, akkor szembemész az egészséggel. Ha túlhajtod magad a munkában, az – általában – nem hoz arányosan nagyobb teljesítményt. Ha minden életterülettel törődsz, az segít az egyensúlyhoz.

Tartsd tiszteletben mások szabadságát!

Lehet szó akár a szerelmedről vagy a gyermekedről – bármennyire ismered, és bármennyire közel álltok egymáshoz, nem pont ugyanazokat a tevékenységeket szeretitek. Érdemes ezt figyelembe venni, és közösen alakítani a programot.

Nem pótcselekvés ez?

Ha közelgő határidős tennivalód van, és helyette csinálsz mást (ami ráérne), akkor az pótcselekvés. Ha viszont az idődbe belefér, hogy csinálj valami olyat, amiből erőt és kedvet merítesz, akkor szó sincs pótcselekvésről.

Kellemes kikapcsolódást és feltöltődést kívánok!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.