Félelem

A félelem befolyásolja a magabiztosságunkat?

A félelemből fakadhat, hogy megalkuszunk, elhitetjük magunkkal, hogy az életünkben minden úgy van jól, ahogyan van. Kerülhetünk olyan élethelyzetbe, mikor nagyon is tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, és már csak a megvalósítás, a cselekvés van hátra, és mégsem tesszük meg az utolsó lépést.

Miért nem cselekszünk?

Mert munkálkodik bennünk a félelem, ami elbizonytalanít. Félünk a következményektől, például:

  • felelősségtől
  • megbántástól
  • véleményektől
  • kritikáktól
  • önmagunktól

Egyszerűen: félünk az ismeretlentől ! Félünk a félelemtől, ami arra ösztönözhet bennünket, hogy önmagunkért semmit se próbáljunk megtenni, illetve megoldást se próbáljunk találni.

Félelmünk táplálkozhat a bizonytalanságunkból. Hogyha elmerjük hagyni a komfortzónánkat, hogy számunkra ismeretlen területet derítsünk fel, akkor még nincs tapasztalatunk, tehát bizonytalanok vagyunk.

A TITOK

Azonban tapasztalatokat úgy tudunk szerezni, hogy kipróbáljuk magunkat ismeretlen helyzetekben.  A bizonytalanságból bizonyosság lesz. A negatív és pozitív tapasztalatok megmutatják, hogy mi a jó nekünk, és mi  a rossz. Az ismeretlen már többé nem ismeretlen, mert már tapasztalat van mögötte. Magabiztos döntéseket tudunk hozni. Minél több ismeretlen dolgot megismerünk, annál könnyebben tudjuk eldönteni, hogy mit szeretnénk. Tudjuk azt is, hogy mi a jó nekünk, és félelmeink száma is csökken. Minél több tapasztalatunk van, annál BÁTRABBAN döntünk, még az ismeretlen dolgokban és helyzetekben is.

Merjük vállalni a döntéseink következményeit is, mert már a tapasztalatainkkal a megoldásaink lehetőségei is többfélék lehetnek.

Már nincs okunk félni, mert tudjuk, hogyha rosszul is döntünk, abból előnyünk származik, mert merünk cselekedni, és tapasztalataink is gyarapodnak.

A BÁTORSÁG szemben áll a félelemmel. Minél bátrabbak vagyunk, annál kisebb a félelmünk.

Felnőttként érettségiztem. Nagyon féltem a vizsgától. Féltem, hogyha nem sikerül, akkor  kudarcot vallok, önmagam és a családom előtt is. A félelmem próbált eltántorítani, hogy egyáltalán elmenjek a vizsgára. Szerencsére nem hagytam magam, és még a vizsgám is sikerült.

Boldog vagyok, hogy volt bátorságom ellenállni a félelememnek. Leküzdöttem az akadályt. Megtanított arra, hogy tartsak ki a céljaim mellett, még akkor is, hogyha nehézségekkel szembesülök.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.