Feltétel nélküli szeretet

Az igazi szeretetről sokat lehet írni, de vajon melyikünk az, aki ezeket a fogalmakat be tudja tartani? Vagy aki a mindennapokban meg tudja élni és megcselekedni. Amikor levesszük magunkról a tekintetünket, és a másik lesz a fontos. Az igazi szeretet nem rólunk szól. Le tudunk-e mondani önmagunkról?

Ahogy egy édesanya szereti a gyermekét, és óvja, félti mindentől. Valami ilyesmi az, ha feltétel nélkül szeretünk. Amikor átvállalnánk a másik nehézségeit, akár betegségét vagy bármilyen fájdalmát. Akár az életünket is odaadnánk a másikért. Szeretjük úgy, ahogy van. Viselkedéstől, megjelenéstől függetlenül. A szeretet sosem tévedés. Még akkor sem, ha nem kapunk vissza semmit. Sokkal inkább egy elhatározás, döntés.

A Biblia így ír a szeretetről a Korintusiakhoz írt első levél 13 fejezetében:

,,A szeretet türelmes, jóságos, a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.”

Elgondolkodtató…

Emlékszem egy filmre, amit még gyerekkoromban láttam. A szerelmi történetből az maradt meg bennem, amikor ajándékot szerettek volna venni egymásnak a szereplő. A hölgynek gyönyörű hosszú haja volt, és a férj szeretett volna venni a feleségének egy fésűs hajcsattot. Ha jól emlékszem, talán a háború idején játszódott a film, de az biztos, hogy nehéz körülmények között, pénztelenségben éltek. A férjnek volt egy zsebórája, amihez nem volt lánc. A feleség az órához akart venni egy láncot. Mivel nem volt pénzük, a férj eladta az óráját, a feleség pedig a hosszú haját. Sikerült belőle megvenni a hajcsattot és az óraláncot. A lényeg, ami megmaradt, az a feltétel nélküli szeretet.

Ez a fajta szeretet a világon a legnagyobb érték. Felbecsülhetetlen. A valódi értelemben vett szeretet a tettekben nyilvánul meg. A mai világban azt a szót, hogy szeretet, olyan könnyen használják, de valódi tartalom ritkán van mögötte. A szeretet nem az, amit mondasz, hanem az, amit teszel.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.