Kihűlt kapcsolat

Ismerjük az érzést, amikor a kapcsolat elején a szerelemtől földöntúli boldogságban úszunk. Érezzük, hogy ez most más. Tényleg más. Ő most igazán az igazi. Soha véget nem érő hűség és egymásért tenni akarás jellemez. Végtelen beszélgetések, gyomorban röpködő pillangók, heves szívdobogás, végtelen percek és várakozás, hogy mikor látjuk újra egymást. Ez így szép és így is van rendjén. Hogyan is lehetne másképp, hisz szerelmesek vagyunk, megtaláltuk életünk párját!

Aztán valami történik. Bekövetkezik az első megbántás, sérelem ér minket. Majd csalódás. Összeveszések. Ezek a romboló helyzetek pedig szépen lassan kijózanítanak. Úgy érzed: már nem vagy szerelmes. Mégsem ő az igazi.

Van aki ilyenkor úgy dönt, még fiatal, nem pazarolhatja el az életét, és megpróbál tovább lépni. Mások azt gondolják, már megöregedtek, és úgysem találnának jobbat. Késő újra kezdeni, és túl sok a közös dolog, amit nehéz elengedni.

Fel kell ébredni! A szerelem a romantikus lányregényekben szól csak az érzésekről és a rózsaszín kis Ámor, csak a Valentin napi kártyákon lövöldöz a szívünkbe boldogan.

A VALÓSÁG NEM EZ! A VALÓSÁG A MI DÖNTÉSÜNK!

Emlékszel mit írtam? A kapcsolat elején érezzük, hogy ez most más. A sérelmek hatására végül érezzük, hogy mégsem… Valójában az igazi szerelem egy ponton túl már nem csak az érzelmekről szól, hanem a döntésünkről.

A döntésünkről, hogy hormonális szerelem érzés után – ami körülbelül 2-3 évig tart -, tovább szeretjük a társunkat. Elfogadjuk a hibáit, belátjuk a saját hibáinkat, és közösen, új alapokon kezdünk építkezni. Itt már nem az őrült gyomorban érzett szerelmet fogjuk érezni. Nem azt, amikor tulajdonképpen működésképtelenek vagyunk. Nem azt, amikor dolgozni sem tudunk, és naponta százszor nézzük a telefonunkat és az e-mailünket.

Ez a szerelem más lesz!

Olyan lesz, hogy tudni fogod, hogy Ő biztosan haza vár. Tudni fogod, hogy már annyi mindent megoldottatok együtt, és a jövőben is meg fogtok. Rá tudsz nézni a közös életetekre és büszke lehetsz arra, amit együtt értetek el.

Nyugodt leszel, mert egy olyan háttered lesz, ami megtart a nehéz helyzetekben. Ne gondold, hogy csak azért, mert nem dúl óriási érzelmi vihar benned, ez a kapcsolat végét jelenti. Egy új időszakot jelent, amiben kiteljesedhet az életed. Itt már dolgozni kell a boldogságért és egymásért.

Mit tehetsz ennek érdekében?

Érdemes egy kicsit összeszedni magunkat, ha úgy érezzük, kihűlt a kapcsolatunk. A rossz hír az, hogy valószínűleg a társunk is ezt érzi. Nagy rá az esély. A jó hír viszont, hogy ha mi magunk elkezdünk változni, visszatérünk a régi énünkhöz, aki még úgy érezte: ő most tényleg az igazi, az hatással lesz a párunkra is.

Adjunk esélyt a kihűlt szerelmünknek, viselkedjünk úgy, mint régen. Legyünk kedvesek, udvaroljunk, hallgassuk meg a párunkat, lepjük meg valamilyen kedvességgel, amiről tudjuk, hogy örülne neki. Kezdjünk el kicsit egymásra figyelni megint. Találjunk ki közös programokat.

A párkapcsolat folyamatos odafigyelést és törődést igényel. Ugyanúgy, mint bármi más az életünkben. A házunk. Az autónk. A munkánk. A külsőnk.

Miért pont a Párunkról és a párkapcsolatunkról gondoljuk azt, hogy ő majd odafigyelés és gondoskodás nélkül is jól lesz? Lássuk be, ez nem így működik!

Van azonban az odafigyelésnek és a szeretetnek is egy csapdája: amikor máshogyan szereted a társadat, mint amire szüksége lenne. Legközelebb erről írok.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.