Mi köze a tandemnek a jó házassághoz?

Mondhatjuk semmi, ám hamarosan kiderül, hogy mégis van számos hasonlóság. Pusztán a játék kedvéért, képzeljük el a házasság előtti időszakot úgy, mint amikor tetszésünk szerint kerekezünk egyedül, a barátunkkal vagy éppen társaságban. A házasságot pedig, úgy mint amikor kétszemélyes tandemre szállunk. Mit tud a tandem, avagy melyek a jó házasság titkai? Természetesen az alap, hogy szeretjük a másikat, ám a lényeg a részletekben van elrejtve, ime:

Biztos kötés: A tandem egy nagyon szilárd összeköttetés, szorosan együtt haladunk, szoros a kapcsolatunk, nem tudunk lemaradni egymástól és még átmenetileg sem hagyjuk el a másikat.

Hűség: Az utunk során együtt tekerünk, nem váltogatjuk a társunkat, azzal haladunk, akivel egy tandemre ültünk, akit kiválasztottunk.

Együttműködés: Nincs is más választásunk, mint együttműködni, hiszen ha nem tesszük, nem tudunk elindulni, haladni és megállni. Együttműködés hiányában akár el is eshetünk.

Bizalom: Kölcsönösen meg kell bíznunk egymásban, például aki hátul van, az vakon megbízik az elöl ülőben, hogy kellő körültekintéssel vezet.

Őszinteség: Hamar kiderül, ha egyikünk nem teker.

Odaadás: Akkor haladunk jól, ha mindketten odatesszük magunkat, nem lazsálunk, hogy a másik egyedül vigye a terheket.

Munkamegosztás: Egyikünk figyeli az utat, a másikunk ránézhet a térképre, hogy valóban jó felé haladunk.

Vezetés – alkalmazkodás: Aki elől ül, annak vezetni kell, aki hátul ül annak alkalmazkodni, majd csere. (Például egyikünk lehet főnök a konyhában, a másikunk a garázsban. Térben és időben váltakozik, ki irányít, ki alkalmazkodik. A váltakozás lényeges, a totális dominancia végzetes.)

Kommunikáció: A tandem biztonságos feltételek mellett lehetővé teszi, hogy beszélgessünk, jól halljuk egymást, miközben jól is haladunk, nem akadályozunk, veszélyeztetünk másokat.

Harmónia: Az út akkor lesz élvezetes, ha megtaláljuk a közös ritmust, ha egymás igényeire figyelve alakítjuk ki a haladási sebességet és a célokat.

Együtt könnyebb: Egy tandemmel nagyobb teljesítményre és sebességre vagyunk képesek, mint külön-külön szóló kerékpárral.

Tolerancia – empátia: Előfordulhat, hogy erőnlétünk alapból eltérő vagy épp hangulatunk hullámzik. A tandem lehetővé teszi, hogyha társunk fáradt, akkor lazítson és mi rövidebb-hosszabb szakaszon többet tegyünk, miközben továbbra is együtt haladunk az úton. Elfogadjuk, hogy segítségre szorul, és mi szívesen tekerünk helyette is.

Együtt tekerni, jó párkapcsolatban élni fantasztikus élmény. Próbáljuk ki! Még két apró titok: Az egyik: ha tandemre szállunk, legalább az egyikünk tudjon kerékpározni 🙂 . A másik: Aki nem szeret, nem tud kerékpározni egyedül vagy párban, annak is kiváló lehet a párkapcsolata 🙂 .  Aki nem hiszi, járjon (tekerjen) utána.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.