Miért nem mondja ki a párom: SZERETLEK!

Miért nem érzem magam SZERETVE?

Sokszor nem is olyan könnyű kimondani! Ha szerencsénk van, egyáltalán nem okoz nehézséget kifejezni a szeretetünket, mert a szüleink megtanítottak rá.  Nagy Mázlink van! Ha a párunknak is könnyen megy, kész Kánaán!

De mit tehetünk, ha ez nem működik a párkapcsolatunkban?

Sokan egy kalap alá veszik ezt a két dolgot: nem mondja a párom, hogy szeretlek, tehát nem is szeret igazán. Miért ennyire fontos ez egy kapcsolatban? Van egy rossz hírem:

Genetikailag belénk van kódolva: ha nem szeretnek bennünket, értéktelenek vagyunk! Ezt nevelték belénk, ezt hozzuk magunkkal a múltunkból:

 • Megkapod a bringát, ha 4-es bizonyítványt hozol haza!
 • Drágám, ugye leszeded a függönyöket, annyira foglak szeretni, ha megteszed!
 • Szívem! Hazafele jövet ugorj be egy karton sörért, este jönnek a haverok meccset nézni. Ha megteszed nekem, imádni foglak érte!

Ugye ismerősek ezek a mondatok? Mi pedig megtesszük, akkor is ha nehezünkre esik, csak egy kis simogatást kapjunk.

Mit érünk el ezzel a hozzáállással?

A párunk ehhez hozzászokik, ahogyan mi is. Ez lesz a természetes. Öntudatlanul FELTÉTELEKHEZ kötjük a szeretetünket. Arról nem is beszélve, ha már gyermek is született és mondjuk óvodás korú, automatikusan „ezt szívja magába”. Viszont itt jön a kérdés:

Ez egy kölcsönös – kiegyensúlyozott párkapcsolat? Ebben a kapcsolatban jól érzik magukat a felek?

Biztosan nem. Az egyik fél kihasználva érzi magát, a másik fél pedig ha kicsit is magába néz, érezni fogja, hogy Ő bizony kihasználja a párját. Mindketten rosszul érzik magukat. Ha ez sokáig így marad, előbb-utóbb valaki robbanni fog. Ugye nem kell ecsetelnem mennyivel nagyobb munkát jelent a romokat eltakarítani és konténert hívni a sitt elszállításhoz, mint gyorsan felmosni a konyhában?

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Erőt venni magunkon és bármennyire is várjuk a párunktól a szeretet kifejezését, nekünk kell megtenni az első lépést. Nem rohanjuk le a párunkat, nem kezdjük a kis játszmáinkat játszani, mert csak a dühét fogjuk visszakapni és azonnal elindul a veszekedés. Vádaskodni kezdünk, felhozzuk a korábbi hibákat, sérelmeket:

 • Én nem szeretlek? Mindent megteszek érted, a múltkor is mindent megvettem, amit kértél. Telepakoltam a kocsi hátulját!
 • Elvittem a kocsidat szervizbe!
 • Kimentem az állomásra a szüleidért!
 • Nem elég ez neked?
 • Szóval én semmit sem csinálok?

Ugye nem lenne kellemes, ha ezt a fejünkhöz vágná a kedvesünk?

Mi a megoldás?

Nem szabad „beleragadni” ebbe a helyzetbe. Akár az egyik, akár a másik fél érez emiatt feszültséget magában, EL KELL MONDANIA a párjának. Aki hamarabb „ráérez” a problémára, tartozik annyival önmagának és a párjának, hogy a konfliktust nem „söpri a szőnyeg alá”. Nem lesz könnyű, de egy olyan időszakban, amikor mindenki nyugodt, fel kell hozni a témát.

Mondjuk el a párunknak, hogy:

 • Ez a helyzet számunkra sokszor megalázó.
 • Miből érezzük a párunk szeretetét – konkrét példákkal:
  • néha lepjen meg apró ajándékkal
  • öleljen meg, csak úgy váratlanul
  • simítsa meg a popsimat, ha épp a konyhában eljön mögöttem
 • Annyira jól esne hallani a szót: Szeretlek!

Mondjuk ki, HANGOSAN és a párunknál kérdezzük meg ugyanezt. Ő miből érzi, a mi szeretetünket?

És a legjobb az egészben, hogy azonnal el is kezdhetjük gyakorolni! Adjuk meg a párunknak azokat az apró szívességeket, amiket kért tőlünk. Mondjuk ki azt a bizonyos BŰVÖS szót!

Kezdjük el és meglátjuk, rövid időn belül RAGADÓS lesz! Többszörösét fogjuk visszakapni!

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.