Minden nőnek jár egy herceg fehér lovon, avagy a pártalálás nehézségei

Nem olyan rég olvastam Lori Gottlieb Légy a felesége (A mesebeli herceg ritkán jön el) c. könyvét. Ajánlom tanulmányozásra a szingli hölgyeknek egy esős vasárnapon. Segít végiggondolni, milyenek is vagyunk és mit várunk el a mesebeli hercegtől? Több szíven találó kérdés és válasz hangzik el, melyekben magunkra ismerhetünk, mi nők. Persze a férfiakat sem kíméli, ha kritikáról van szó.  Kiragadnék a sok közül egy gondolatot, ami megfogott:

„Talán az önteltség okozza, hogy nem sikerül párt találni magunknak? Minél többet képzelünk magunkról, annál kritikusabban szemléljük a normális férfiakat is.”

Sokszor idealizált kapcsolatra vágyunk a valós viszony helyett. Hiába bír egy sor jó tulajdonsággal a bemutatott férfiú, mi hajlamosak vagyunk azt kiragadni, ami nem tetszik. Bár okos, megnyerő és jó apa lenne, de nem elég magas, nem elég humoros, nagy az orra…  Ezt jól feltupírozzuk, hogy legyen indokunk nemet mondani.  Hisz továbbra is a tökéleteset keressük. Ha az igényeinket reálisabban átgondoljuk és a kislány korunkban összeállított „Milyen a nagy Ő? – listánkat” kissé aktualizáljuk, szerencsésebbek lehetünk a társkeresésben, de talán még a házasságban is.

A könyvben szó esik egy amerikai pszichológus tartós, boldog párkapcsolatban/házasságban élő párokat érintő vizsgálatáról.  Kutatásai során arra keresett választ, hogy mennyire elégedettek az emberek a párjaikkal, mitől sikeres a házasságuk? Megállapította, hogy a boldog házasságban élők úgy vélik, az ő házasságuk jobb az átlagosnál. Mi ennek az oka?

A felek ahelyett, hogy a másik hibáira koncentráltak volna, hisz hibája mindenkinek van, egymás pozitív tulajdonságait emelték ki. Pedig ők is veszekednek időnként, de társukat másoknál jobbnak, többnek gondolják, így házasságukat is az átlagosnál jobbnak, boldogabbnak írják le. Ez az ún. pozitív illúzió.

A társkeresésben ez fordítva működik: ahelyett, hogy a potenciális partnert pozitívan szemlélnénk, adnánk neki és magunknak időt, hogy megismerjük a valós énjét, kritikusak vagyunk, egy-egy rosszul sikerült mondatból, esetlen elszólásból máris messzemenő következtetéseket vonunk le, és magunkban máris el kezdjük gyűjteni a mínusz pontokat. Közben pedig hajlamosak vagyunk magunkat a valósnál jobbra, többre értékelni.

Nyitottság, elfogadás, megértés, esély, lehetőség! És lehet, hogy kiderül a másik valós énje. Azt a hozzáállást, hogy mindig jöhet egy jobb, egy helyesebb, egy okosabb, próbáljuk meg megváltoztatni magunkban. Egyszer csak meg kell állapodni! Lehet, hogy az orrunk előtt áll: Ő, a legjobb, a leghelyesebb, a legokosabb.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.