Rapid válás, avagy egy elbukott nászút története

Az ifjú pár 2 év együtt járás után hónapokig készülődött az esküvőjére. Befizettek egy álom-nászútra, elköltöttek közel egy millió forintot. Az előkészületek során napokig tartó mosolyszünetek váltották egymást. Azt gondolták, ez bizonyára megszokott a nagy készülődésben. Minden visszaáll majd a régi kerékvágásba. Nem tették fel maguknak a kérdést, miért is nincs egyetértés? Milyen kérdéseken is veszekszünk? Összeházasodtak.

Esküvő után pár héttel kíváncsian hívtuk őket, mikor hallhatjuk az élménybeszámolót a gyönyörűséges karibi útról?  Helyette mit hallottunk?  El sem utaztak, lemondták, beadták a válókeresetet. Megdöbbentünk.

Mi is történt valójában?

Két éves ismeretség, utazások, haverok, buli, Fanta, wellness, síelés. Fél év együttélés után – gondolták – az a természetes, ha össze is házasodnak. Ezt várja el a család, a környezet és valóban. Miért is ne? Kitűzték a nagy napot. A fókusz átterelődött a szervezés részleteire.

Közben kimaradtak a beszélgetések a fontos témákról, a jövőről:

  • Elfogadom-e a páromat olyannak, amilyennek megismertem?
  • Tudom-e, hogy gondolkodik olyan fontos kérdésekről, mint felelősség, gyermeknevelés, szülői szerepek, pénzügyek, munkamegosztás…?
  • Felkészültünk-e a tartós együttélésre?
  • Tudunk-e beszélgetni az érzéseinkről, elvárásainkról?
  • Ismerjük és elfogadjuk-e a másik családját?
  • Tudunk-e kompromisszumot kötni?
  • Mi változik majd meg a házasságkötésünkkel?
  • Rendelkezik-e a párom mindazokkal a tulajdonságokkal, amit mindig is akartam életem párjában?

És még sorolhatnám…

Ha csak az esküvői ruhára, a vacsorára, a nászútra koncentrálunk, és közben nem tesszük rendbe a gondolatainkat, nem készülünk fel a házasságra, így járhatunk. Ha ezek a fontos alappillérek nem kerülnek szóba, és összeházasodunk, előbb-utóbb „összedől a ház”. Ekkor azonban már fájdalmat okozunk egymásnak, a családunknak. A költségekről nem is beszélve! Százezreket kidobunk az ablakon, pedig ha időt szántunk volna saját magunk és a párunk mélyebb megismerésére, a leendő közös életünk nagy kérdéseire, akkor ez nem következhetett volna be. Mi is lett volna a MEGOLDÁS?

ESKÜVŐ ELŐTT kell beszélgetni, kommunikálni, feltenni egymásnak kényes, akár kellemetlen kérdéseket, hogy időben kiderüljön, képesek leszünk-e tartósan együtt élni, gyermekeket nevelni, jól gazdálkodni, egymást segíteni, bátorítani, kitartani jóban-rosszban. Ismeretlen szerző bölcs mondása:

„A felkészülés elhanyagolása egyenlő a hanyagság előkészítésével.”

Hogy mi lett az álomnászúttal? Álom maradt. Ma – 2 évvel az esküvőjük után – mindketten új kapcsolatban élnek. Csak remélni merem, hogy nem feledkeztek meg ezekről a fontos beszélgetésekről.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.