Szerelemre születtünk

Valentin-nap, a szerelmesek napja! Nagy figyelmet tulajdonítunk neki, kisebb és nagyobb ajándékokat adunk egymásnak, majd elégedetten pillantunk egymásra, hogy szépen teljesítettük az ekkor szokásos odafigyelést. Szakértők szerint – és remélem mindannyian tudjuk –  azonban az a fontos, hogy az év többi 364 napján mit teszünk a párkapcsolatunk fejlődéséért.

Igaz, hogy nem tudjuk teljesen megtartani azt a szerelmes viszonyt, ami a kapcsolat első hónapjaira jellemző, de ha mindketten arra fókuszálunk, hogy hogyan lehet köztünk mindig jó a kapcsolat, akkor az eredmény valóban egy kiváló párkapcsolat lesz. A szerelem, a szeretet a legjobb befektetés hosszú távon – ha szerelmesek vagyunk, úgy érezzük, hogy hálásak, kiteljesedettek vagyunk. Akkor barátságosabbak, megértőbbek, türelmesebbek vagyunk. Ha jól működik a párkapcsolatunk, nem csak a társunkkal való viszonyban vagyunk kiegyensúlyozottabbak, hanem a világ egyéb történéseit is harmonikusabban éljük meg. Észrevették, hogy ha épp szerelemben/szeretetben vagyunk a társunkkal, szebben süt a nap, mosolygósabb emberek jönnek szembe velünk, színesebb az egész világ? Ha meg épp rossz a viszonyunk, akkor az a lehangoltság mindenre rányomja a bélyegét? De hogyan tudjuk megtartani a szerelmet?

Bizony egy idő után a szerelem halványodni kezd, de ez nem jelenti azt, hogy el is kell múlnia! A szenvedélyt, a harmóniát, a meghittséget meg lehet tartani a párkapcsolatunkban, csak folyamatosan ápolgatni kell! Biztosan hallották már önök is a környezetükben, hogy:

  • „A szerelem nem tart örökké!”
  • „10-20 év házasság után már örülünk, ha nem veszekszünk!”
  • „Jó, ha néhány havonta egy együttlét összejön!”
  • „Milyen szenvedély? Hisz minden mozdulatát ismerem…”
  • „Nem kívánom a társamat.”
  • „”A nők feladata a család, illetve párkapcsolat összetartása.”
  • „A nőnek engedelmeskednie kell, a férfi a családfő.”

Biztosan így kell ennek lennie? Én azt vallom, hogy az embernek, ha párkapcsolatban él, szüksége van a szerelemre ahhoz, hogy harmóniában éljen. Ugyanúgy a szenvedélyre, az intimitásra, a meghittségre, az apró érintésekre, a biztonságot adó összebújásokra. De hogyan alakítsuk ki ezt a harmóniát? Erre van néhány, egyszerű tanácsom:

1. Kommunikáljon és kommunikáljon!

A boldog párok könnyedén kommunikálnak egymással. Arról, hogy milyen napjuk volt, éppen mi az, ami foglalkoztatja. Például emlékezzenek vissza arra, hogy hogyan találkoztak, hogyan ismerték meg egymást. Az emlékek felidézése mindig nosztalgiával tölt el, és egy-egy emlékezetes pillanat mosolyt csalhat az arcukra. A régi, szerelmes történeteket átbeszélve, a rajtuk való gondolkodás a boldogság érzését is visszahozhatja a szívükbe.

2. Inspirálják egymást!

A boldog párok nem kritizálják egymást. Az igazi társak egymás támaszai, segítői. Segítsék párjukat abban, hogy a kitűzött céljait elérje! Egy párkapcsolatban a két ember egy csapattá válik. Nem egymás mellett haladnak, ki- ki a maga útján, hanem együtt haladnak, egyetlen közös úton. Ez nem azt jelenti, hogy mindent, mindig csak kettesben kell végezni, csak azt, hogy a társaknak támogatniuk kell egymást, kiállni egymásért. Ha nagyon letér az útról, visszahúzni, ha lemarad, kézen fogni, ha elesik, felsegíteni. Nagyon sokszor van az, hogy apró hibákért rászólunk a párunkra, vagy egy el nem végzett feladat miatt kritizálni kezdjük. Próbáljunk változtatni ezen a szokásunkon. Gondoljuk meg kétszer is a mondandónkat, mielőtt kimondjuk. Felnőttek vagyunk és a felnőttek már nem nevel(het)ik egymást. Ha „szülőként” úgy szólunk a párunkra, mint egy szófogadatlan vagy neveletlen gyermekre, akkor dacos gyermekként fog viselkedni. Ha gyermekként kezeljük miért is reagálna felnőttként?

3. Fókuszáljon a jó dolgokra az életében!

A boldog párok azt a bizonyos poharat mindig félig telinek látják. Igyekeznünk kell mindig meglátni a jót, az üresség helyett.

Gondolkodjanak együtt, hogy hogyan lehetni változtatni a hozzáállásukon. Hogyan tudnak segíteni partnerüknek abban, hogy szeretettnek, megbecsültnek érezze magát? Hogyan tudják ösztönözni egymást? Egy szívből jövő dicséret, egy őszinte ölelés vagy egy gyengéd csók. Mindezek az apró kis gesztusok hatására válik egyre szorosabbá az a több ezer láthatatlan szál, ami két embert összeköt. Ezek hatására válik harmonikusabbá a párkapcsolatuk.

4. Hagyjon fel a szemrehányásokkal, értse meg partnerét!

Ha úgy érzi, hogy konfliktushelyzetbe került, próbálja meg a partnere helyébe képzelni magát. Lássa a helyzetet az ő szemszögéből. A párok közti legtöbb konfliktust, a legtöbb érvet és negatív érzést hatástalanítani lehet csupán azzal, hogy megértjük és elfogadjuk a társunk álláspontját. Nem kell egyetértenünk vele, egyszerűen csak elfogadjuk, hogy ő így vélekedik az adott helyzetről. Mitől jobb a mi álláspontunk az övénél? Attól, hogy a miénk?

5. Élvezze a pillanatot!

A boldog párok nem elégednek meg a közepes kapcsolattal. A különböző kutatásokban ezek a párok úgy nyilatkoztak, hogy a társuk csodálatos, és hogy szerencsések és hálásak azért, hogy találkoztak vele. Továbbá, hogy ez azért lehetséges, mert nap, mint nap tettek azért, hogy a párkapcsolatuk erős és egészséges legyen.

Ma, amikor mindenből a legjobbra törekszünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy pont a párkapcsolatunk rozsdásodjon. Az élet minden területén keressük a szórakozást, a kalandot, miért pont a párkapcsolatunkból hagyjuk hiányozni? Mert azt érezzük, hogy hiányzik, mégsem teszünk ellene semmit.

Használjunk ki minden pillanatot, tegyünk új dolgokat együtt, hozzuk vissza a szenvedélyes kalandot a viszonyunkba, űzzük el a monotóniát, az unalmat.

6. Szeressen és éljen boldogan – három lépésben

Minden párkapcsolatban vannak feszült pillanatok. Ismerje meg, hogyan lehet helyreállítani a békét és megértést:

  1. Fogadja el, hogy a csalódás a kapcsolat természetes velejárója. Ez többnyire akkor fordul elő, ha az elvárásai a partnerével szemben nem reálisak vagy túlzottak. Ahelyett, hogy a negatív tulajdonságokon kesereg, legyen hálás azért, amit megkap a párkapcsolatából. Ha úgy érzi, hogy az kevés, tegyen érte, hogy több legyen. Keresse minden nap, hogy miért hálás aznap a társának.
  2. Adja fel makacsságát és legyen együttműködő. Ne büntesse passzív agresszióval partnerét, ne nézzen át rajta, mert ezzel nyilvánvalóan kevés hatást tud elérni, sőt a valóságban rombolja a kapcsolatot. A kapcsolat akkor működik, ha „beszélik!” Tehát kommunikálni szüntelenül!
  3. Tanuljon meg megbocsátani. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy felhagy az elveivel, csupán annyit jelent, hogy megérti a párja tettét, és feloldozza őt a bűne alól. Fel kell ismerni, hogy a vad érzelmek, mint a düh, a bosszúvágy, az indulat rossz irányba viszik a kapcsolatot. Akkor tud továbblépni és a párkapcsolat meghittségén tovább dolgozni, ha tud megbocsátani!

Amennyiben szeretne hasonló cikkeket olvasni, látogasson el az oldalamra is.

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.