Tápláljuk a tüzet!

A minap szervizbe igyekeztem az autómért, így taxit hívtam. Egy kedves, udvarias 50+ éves férfi volt a sofőr. Elbeszélgettünk. A húsz perces úton szóba került a négy gyermeke. Több, mint 15 év házasság után született az első, majd sorban utána a többi. Sok nehézségen mentek keresztül, de a feleségét mai napig rajongásig szereti. Ha szeretet-rangsort kellene felállítani, ő az első, a gyerekek ezután következnek. Elképzelni sem tudná az életét nélküle. Nem gondtalanok a mindennapjaik, ahogy elmesélte, de arra mindig szakítanak időt és energiát, hogy a kapcsolatukat erősítsék. Számára elképzelhetetlen a válás. Nem válni kell, ha probléma van, hanem a kapcsolatot erősíteni. Ahogy ő fogalmazott, a párkapcsolat olyan, mint a tűz, melyre örökösen rakni kell, hogy soha ki ne aludjon.

Nagyon kedves dolgokat mondott, hagytam beszélni. Érdekes volt mindazt visszahallani, amit szakemberként én magam is tanácsolnék minden olyan érett korú párnak, akik arra panaszkodnak, hogy kialudt a tűz.  Elégedetlenek a másikkal, nincs miről beszélgetniük, unalmasak a napjaik, nincs kedvük, vagy türelmük a másikhoz.

Gondoljunk csak bele! Sok év házasság után már mi mindent átéltünk együtt! Sok akadályt legyőztünk. Pont most adnánk fel, amikor már nyugalomra, biztonságra van szükségünk?

Ez egy átmeneti szakasz az életünkben, a maga sajátos problémáival. Átmenet az időskorba. A gyerek és szülő szerep helyett más kérdések kerülnek fókuszba. A sok együtt töltendő idő, egészség, generációkat átfogó problémák, idős, beteg szülők, unokák, esetleg költözködés más városba, netán más országba. Nem könnyű, de fel lehet készülni rá. Hogyan is?

Az lenne az ideális, ha fiatal házas korunkban megszoknánk, hogy a kapcsolatunkért minden nap tennünk kell. De higgyék el, soha nem késő! Ne hagyjuk, hogy idővel eltávolodjunk a másiktól, hisz valamikor ő volt a legfontosabb. Előzzük meg!

A kapcsolatot gazdagítják a mindennapos beszélgetések, az érdeklődés a másik munkája, kedvtelései iránt. Kis dicséretek, bókok, figyelmességek. Az együtt töltött szabadidő, közös programok, közös vásárlások, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a másik érezze, fontos a számunkra. Lényeges, hogy a problémák ne halmozódjanak kibeszéletlenül. Kerítsünk sort arra, hogy nyugodt körülmények között, békés hangon, egy pohár finom bor mellett, kölcsönösen kibeszélhessük sérelmeinket, aggodalmainkat, félelmeinket.  Fontosak a kompromisszumok, a másik tisztelete, megbecsülése. Ha megbántjuk a párunkat, ne szégyelljünk bocsánatot kérni. Engeszteljük ki valami kedvességgel, tegyük jóvá, amit elkövettünk.

Így nagy valószínűséggel elkerülhetjük, hogy nyugdíjas korunkra elromoljon, kiüresedjen a párkapcsolatunk és a békés érett kor helyett egyedüllétre, vagy egy zaklatott újrakezdésre kényszerüljünk. Érdemes időben gondolni ezekre az egyszerű, de hatásos kis „praktikákra.”

Hölgyeim! Uraim! Tápláljuk a tüzet!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.