Tévhitek? Amiről azt hisszük, hogy elválaszt

Válások virágkorát éljük. Sokan vagyunk akik szuper kapcsolatra vágyunk, és mégis, szakítások és újrakezdések soha nem látott számban gyarapodnak. Mi lehet ennek az oka?

Ha ilyen sokan szeretnénk tartós kapcsolatban élni, akkor vajon miért nem sikerül?

Egyre nagyobb a teher a nőkön? Talán a feminizmus hozta ezt magával? Ma már nincsenek is igazi férfiak? A férfiak félnek a nőktől? Annyi minden jut eszünkbe. Keressük a választ, hibáztatjuk a kor szellemét. Az internetet. A titkárnőt. Az új kollégát. Az anyagiakat. A rossz társaságot, és a rossz példát, hogy mindenki elválik.

Ez így van. Ezt mind felhozhatjuk érvként. Esetekben döntő érvként. Na de akkor mi a helyzet azokkal, akiknek egy ilyen világban is sikerül boldog és békés kapcsolatban élni? Ők talán nem őszinték? Ők sincsenek jól csak titkolják? Rájuk nem hat az internet, vagy a korszellem?

Valószínűleg hat rájuk is. Biztos, akkor mégis csak nem őszinték! Nem biztos.

Ami valójában elválaszt

Egy kapcsolatnak vannak alapvető pillérei, amelyekre érdemes odafigyelni. Érdemes néha átgondolni, hogy adott napon, adott időszakban valójában mennyi energiát fordítottunk a kapcsolatunkra…

Nem-nem, ilyenkor nem érvényes beleszámolni a gyereknevelést, a házimunkát, a mosást- vasalást, bevásárlást, a túlórát, melyet a családunkért és az ő jólétükért teszünk, sem a közös családi rendezvényeket. Lehet, hogy rossz lesz ezt hallani: ezek ugyanis NEM a kapcsolatunk pillérei.

A tudatosság hiánya

A kapcsolatunk alapja a beszélgetések, a jó kommunikáció kiépítése, a konfliktusok feloldásának és rendezésének képessége, a közös célok megtalálása, egymás segítése, és egymás szeretete úgy, ahogyan arra másik félnek valóban szüksége van, egymás határainak tiszteletben tartása. Sorolhatnám. Érezzük a különbséget a két lista között, ugye?

Valójában erre kell oda figyelni. És itt térnék vissza a második bekezdésemhez, amikor is felsoroljuk mi minden teheti tönkre a kapcsolatunkat, amelyekkel egyet is értettünk fél perccel ezelőtt… Vegyük észre, hogy gyakran, talán túl gyakran kifelé mutogatunk. Szeretünk kifelé mutogatni. Az könnyű. Még igaznak is tűnik. Mégis arra biztatnám a kedves olvasót, picit vizsgálódjon belülről.

Nézzünk magunkba, és határozzuk el a változást, ha fontos a kapcsolatunk. Ne mindig a korszellemet, a rossz társaságot és a külső dolgokat okoljuk. Lássuk meg magunkban a hiányosságokat. Legyünk elég bátrak hozzá!

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a jó párkapcsolat folyamatos munka eredménye. Minden nap meg kell dolgozni érte. Ez nem túlzás. Minden egyes nap, ahogy levegőt veszel, ahogy eszel és iszol, úgy a napi rutinod kell, hogy legyen, hogy szereted a párod. Minden nap kell időt szánni rá. Megszeretgetni. Megölelni. Örömmel várni haza. Kedves üzenetet írni neki… Örülni, hogy létezik és veled van, és megosztjátok az életeteket. A párkapcsolat érték.

Kezdeményezz!

Sokszor a válások előtti szakaszban nem is az hiányzik, hogy hirtelen minden megoldódjon. Az nehéz lenne. Igazán az hiányzik, hogy legalább reményt lássunk még arra, hogy valaha bármi is meg fog oldódni azok közül a dolgok közül, amelyek a szakításhoz vezetnek. Tudnunk kell, hogy ha visszakapja az ember a reményt, akkor az sok erőt ad a változáshoz, és a dolgok, ha lassan is, de rendeződni kezdenek. Szépen lassan neki lehet állni újra építkezni. Ne gondoljuk, hogy nem lehetséges! Nagyon is az! Dolgozni kell rajta, mint bármi máson az életben, amiben sikert szeretnénk elérni.

A beismerés hatalma

Olykor már az is elég a párunknak, a párkapcsolatunk megmentéséhez, ha beismerjük a hiányosságainkat és elmondjuk a társunknak, tudjuk, hogy nem sikerült minden konfliktus megoldani, tudjuk, hogy eltávolodtak a céljaink, kevés minőségi időnk volt egymásra, későn jártunk haza az utóbbi időben a munka miatt, vagy épp elhanyagoltuk, vagy a gyerekkel többet foglalkoztunk, miközben a párunkkal nem. Csak ismerjük be, hogy tudja a társunk, hogy tisztában vagyunk a hiányosságainkkal, és készen állunk változni. Csodák történhetnek, ha őszintén kimondjuk ezeket. Ha ezt beismerjük, ha elfogadjuk azokat a sérelmeket amelyek a párunkat érték, jelentősen javítani tudunk a kapcsolatunk állapotán.

Ne dobjuk oda a kapcsolatunkat, a közös életünket csak azért, mert azt gondoljuk, biztos mással jobb lesz. Gyakran hisszük, hogy egy új kapcsolat új lehetőséget tartogat.

A lehetőség mi magunk vagyunk. Ha egy remekül induló kapcsolat tönkremegy, akkor vajon mi a garancia arra, hogy egy másik remekül induló nem fog tönkremenni? A megoldás magunkban van, nem a körülményeinkben.

Tartsunk ki a párunk mellett, döntsünk úgy, hogy mindent megteszünk kettőnkért, még akkor is, ha olykor nagyon nehéz, mert a szeretet visszaépíthető.

 

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.