Új év, új remények ‒ avagy hogyan kell gyümölcsözőn fogadkozni

Elmúlt a várva várt karácsony, megvolt a szilveszteri mulatság, megettük a mágikus újévi lencsét, hogy gazdagok, szépek és egészségesek legyünk, és persze meghoztuk a szokásos döntést is: IDÉN MINDEN MÁS LESZ!

Aki szorgalmas volt, számvetést is készített az előző évéről, aki meg inkább csak előre akar nézni, megelégedett azzal, hogy újévi fogadalmakat tett. Az újévi elhatározások rendkívül hasznosak: ráncba szedik az év végére kipurcant, az ünnepek alatt meg ellustult embert. Új távlatokat nyitnak, és segítenek fókuszt találni a következő 365 napra.

Azok, akik grafománok és rendszeretők (mint én), csinos kis listákat gyártottak maguknak az életük fontos területeire, az elvetemültebbek pedig (mint én is) még táblázatot is csináltak, hogy regisztrálhassák a haladásukat. Ezek nagyszerű lépések! Van azonban az életünknek egy olyan területe, ahol nem mindig egyértelmű, hogy lehet listákat gyártanunk: a párkapcsolatunk. Akkor itt már értelme sincs az elhatározásoknak?

Dehogy nincs! Csak szét kell szedni a problémát apró darabkáira. Az nem elég, hogy IDÉN BOLDOGABB AKAROK LENNI, MINT TAVALY!

Vegyünk egy példát

Ha az Ön házasságában az a legfőbb probléma, hogy a társa megcsalta, vagy még nem lépett ugyan félre, de úgy tűnik, már kifelé kacsingat, akkor fogjon egy darab papírt, és írja fel a problémát a lap tetejére.

Megcsalás.

Most pedig próbáljon a társa bőrébe bújni, és kérdezze meg „magától”, MIÉRT akarja megcsalni a házastársát. Ha megvan a válasz, írja a Megcsalás szó alá. Például: szép lassan elmaradoztak a szexuális együttlétek? Írja fel: Nincs szex.

Megcsalás.
Nincs szex.

Haladjon tovább a miértekkel! Miért nincs szex? Ezt a kérdést vizsgálja meg a saját szemszögéből és a társa oldaláról is. Vajon a kimerültség az oka? Vagy a szeretet, a gyengédség hiánya? Esetleg a gyermekük érkezése? Vagy a társának túlságosan megváltozott a külseje, emiatt már nem kívánja a testét?

Írja tovább a listát:

Megcsalás.
Nincs szex.
Kimerült vagyok.
A párom nem kap tőlem elég szeretetet.

Folytassa önmaga kikérdezését:

Miért vagyok kimerült? Mert kiszipolyoz a munkahelyem, itthon is sok feladatom van, nem marad elég időm feltöltődni, de még aludni sem. Az utolsó dolog, amit kívánok, az a szex.

Most vizsgálódjon a párja szemszögéből: Miért nem kap tőlem elég szeretetet a férjem/feleségem? Mert sosem mondom neki, hogy szeretem, hogy büszke vagyok rá; nem ismerem el a fáradozásait, nem méltatom a rengeteg áldozatot, amit értem és a gyermekeinkért hoz. Nem csókolózunk, csak puszit adok a szájára. Nem vagyok elég ápolt és vonzó a számára, hogy megkívánjon.

Írja tovább a listát:

Megcsalás.
Nincs szex.
Kimerült vagyok.
A párom nem kap tőlem elég szeretetet.
Felőröl a sok munka.
Nincs, ami igazán feldobna.
Túl keveset alszom.
Nem mutatom ki az elismerésemet a társam felé.
Nem csókolózunk.
Nem vagyok elég ápolt és vonzó a társam számára.

Most pedig fogjon egy piros tollat, és a sorok mellé írja oda az AKCIÓTERVET. Ez lesz az Ön 2017-es fogadalmi listája a párkapcsolatában!

Megcsalás. Nem csalom meg a társam.
Nincs szex. Újra felpezsdítem a szexuális életünket.
Kimerült vagyok. Megtalálom a módját annak, hogy napról napra feltöltődjem.
A párom nem kap tőlem elég szeretetet. A páromnak különféle gesztusokkal és cselekedetekkel kinyilvánítom a szeretetemet (naponta legalább 1 olyan dolgot megteszek érte, amivel örömöt szerzek neki).
Felőröl a sok munka. Utánajárok más munkalehetőségeknek.
Nincs, ami igazán feldobna. Visszagondolok a gyermekkoromra, és újra elkezdek azzal a tevékenységgel foglalkozni, ami akkoriban boldogsággal töltött el.
Túl keveset alszom. Mától legalább egy órával korábban lefekszem.
Nem mutatom ki az elismerésemet a társam felé. Mindennap megdicsérem valamiért a páromat, amit becsülök benne.
Nem csókolózunk. Megfogadom, hogy legalább este „rendesen” megcsókolom a társam.
Nem vagyok elég ápolt és vonzó a társam számára. Mától újra nagy gondot fordítok a higiénére és a megjelenésemre.

Nos, ezt a listázást a végtelenségig lehetne csinálni, ezer más példával is, de itt most nincs erre lehetőségünk. Akkor hogyan tovább?

Tessék szépen megfogni egy darab papírt, elővenni egy kék és egy piros tollat, átgondolni a házasság/párkapcsolat legégetőbb problémáját, és kérdezni, kérdezni, kérdezni, tehát a MIÉRT-ekkel apró darabokra cincálni a hatalmasnak tűnő gondot!

Ezzel a cselekedettel meglesz a diagnózis (kéken), az akciótervvel a recept (pirosan), és ha meg is teszi mindazt, ami Öntől telik, akkor bekövetkezik a gyógyulás is, amire a következő Szilveszteren boldog felszabadultsággal koccinthat a Szerelmével!

Egészségükre!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.