Van-e Élet a Megcsalás kiderülése után? Gyakorlati Tanácsok Megcsalás Kezeléséhez

2. rész: A Megcsalt fél teendői és helyes reakciói

Amikor úgy érzed, hogy széttörtek, sőt jó nagyot belédrúgtak, amikor az önbizalmad elemeire hullott – nahát akkor nagyon nehéz okosan, „korrektül”, előremozdítóan viselkedni. Mit tegyél és mit NE tegyél, amikor kiderült, hogy megcsaltak?

NEM KELL AZONNAL JAVULNOD

Ne akarj azonnal jobb, másabb lenni. Nem kell. Az majd ráér, ha úgy döntöttetek, megpróbáljátok, folytatjátok, újjáépítetek. Ne tedd rögtön, első reakcióként, mert ezzel méginkább leértékelődsz és így tovább süllyedhetsz a magad és Társad szemében is.  És ne tedd, mert ezzel a Párod, – a hűtlen fél – még rosszabbul érzi majd magát, méginkább érzi bűnösségét és ezzel bezárkózhat, mégjobban eltávolodhat.

SPONGYÁT RÁ

Szép dolog a megértés, a megbocsájtás, de semmiképp ne akard meg-nem-történtté tenni ezt a súlyos lelki traumát. Ne akarj azonnal tovább lépni. Ez tovább rombolhatja az önértékelésed, és ezáltal a Társad sem tud a megfelelő helyen kezelni majd később sem.

TÁMADÁS TÖBB FRONTON

Ne lépj a harcmezőre! Még első dühödben sem. Nincs értelme. Ne támadd a Társad! Tovább romolhat az általad a Társadról tükrözött kép, ami már így is részint kiváltó oka lehetett magának a megcsalásnak. Ha Te elkezdesz szülőként üvölteni, számon kérni, Ő gyereki szerepbe kényszerül, és biztosan nem érzi ott jól magát. Így nem lehet majd továbblépni. Add ki az első haragod máshol, máshogy.

Ja! És ne kezd el támadni a szeretőt sem, mert ezzel arra készteted a Társad, hogy elkezdje védeni. Azt aztán biztosan végképp nem akarod hallani.

NE KÖNYÖRÖGJ

Ezzel is csak magadat értékeled le, és ellenszenvet válthatsz ki Társadból. Mert ne feledd: Ő legbelül lehet, hogy még nem hozott döntést a hogyan továbbról. Tudom, hogy talán ez az egyik legnehezebb dolog, de várj türelemmel.

HA HARC, HÁT LEGYEN HARC

Hirtelen jó gondolat lehet, hogy „törlesztek, visszaadom a fájdalmat. Érezze Ő is azt a poklot amit én érzek!”  Átmenetileg érezheted persze úgy, hogy ezzel kialakul egy igazságosabb, új egyensúly köztetek. Érezheted ettől magadat átmenetileg akár sokkal jobban is, vagy éppen nyeregben. Csak éppen az egésznek erőszak íze van, és ráadásul ez az újonnan megteremtett balansz, már egy alacsonyabb szinten köttetett, így nem a kapcsolatotokat építi. És ne tedd, mert a szőnyeg alá seprés az egyik legnagyobb ellensége egy meghitt, boldog, békés Párkapcsolat kialakításának.

 

 

 

 

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.