Van-e Élet a megcsalás után? Gyakorlati Tanácsok Megcsalás Utáni Újrakezdéshez

 

1. rész: A Hűtlen fél teendői

Mindkét félnek nagyon kell akarni, hogy a jó alaposan szétbombázott kapcsolat egy jóval őszintébb,teljesen új alapokon nyugvó, újabb szinten folytatódhasson.

Amikor az egyik, vagy netán mindkét fél hosszabb-rövidebb ideig- máshol kereste önmagát, és nagyjából már az okokat is tisztán látjuk, elkezdődhet az újjáépítés.

VÁLLALD FEL MAGAD ELŐTT

Megismerve a saját működési elveidet, vállald fel első körben magad előtt a hűtlenséged. A javító szándékkal felvértezve, tudd, hogy különböző okok miatt, TE így működtél.

ZÁRD LE A KÜLSŐ KAPCSOLATOT

Bármilyen döntést hozol majd a folyamat végén, elengedhetetlen, hogy tisztán, szabadon, a siker szempontjából károsító hatások nélkül menj végig az újjáépítési szakaszon.

VÁLLALD FEL A TÁRSAD ELŐTT

Tudom, hogy nagyon nehéz, de alapvető fontosságú: Vállald fel a Társad előtt, hogy ne maradjon egy rusnya folt köztetek. Így nem kell visszahúzódnod a sokszor értetlenül álló Társadtól, így tudtok elkezdeni dolgozni a kapcsolatotokon, és nem utolsó sorban így fogjátok csak tudni kibeszélni, és persze csakis így fogsz tudni bocsánatot kérni.

VÁLASZOLJ A KÉRDÉSEKRE

Mégha az oly kellemetlen is a számodra, vesd alá magad a Kérdések &  Válaszok óráinak. Egyetlen segítséged ebben a sokszor kínos helyzetben az lehet, hogy megbeszélitek előre a rendszerességét (heti 1x, esetleg 2x) az időtartamát (1/2- max. 1 óra)  illetve behatároljátok időben is (1 hónap). Ez segít Neked abban, hogy nem állítanak a legváratlanabb esetleg meghittebb helyzetben kényelmetlen kérdések elé, párodnak pedig segít abban, hogy nem festeget folyton különböző vad képeket a fejében a részleteket illetően. Nagyon fontos szabály: mindig őszintén válaszolj, hogy a bizalom visszaállhasson!

SZABAD BESZÁMOLÓ

Könnyebbülj Te is meg. Próbálj meg  szabadon mesélni, hogy ne legyél tovább rabja az immár számodra is nehezen viselhető batyudnak. Mesélj a szerinted fontos dolgokról. A társad már úgyis elkérdezte az övéit.

HOZZ DÖNTÉST

Amennyiben mindkét fél számára minden tiszta, akkor jöhet talán a legnehezebb lépés: döntést kell hoznod! Fel kell magadban vonultatni jövőd összes lehetséges szereplőit, lehetőség szerint fel térképezni az összes hozadékát és nehézségét mindhárom eshetőségnek. Ha a családdal maradsz. Ha a szeretőddel mész. Vagy ha netán úgy döntesz egyedül vágsz neki az útnak.

Talán ez, a döntéshozatali szakasz a legnehezebb és leginkább felelősségteljes része a megcsalás utáni helyzetnek, hisz egyrészt nagyon nehéz egy összetört állapotban modellezni, hogy mi lesz, ha így-vagy úgy döntök. De Te csak jól figyelj az érzéseidre- jelen esetben köztük is inkább az ellenérzésekre. Azok megmondják az utat!

KÉRJ BOCSÁNATOT ÉS KÁRPÓTOLJ

Amennyiben azt a döntést hoztad, hogy otthon maradsz és ebben a Társad is partner, közösen állítsatok elő egy jóvátételi programot, ami arányos a magával a megcsalással. Fontos, hogy időben eleje és vége, és ne nyúljon nagyon fél évnél hosszabb időre. Lehet ez egy együtt eltöltött romantikus hétvége, közös kirándulás egy a párod által régen áhított helyre, személyes ajándék, stb. Ennek már csak a pénztárcád szab határt. Ami viszont itt is, mint az egész párkapcsolatban nagyon fontos: azzal kárpótolj, amire a megcsalt Társad vágyik, ne azzal, amire Te!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.