Együttműködő, erőszakmentes kommunikáció 2.

Előző cikkünkben megismerhettük a címadó beszédtechnika elméleti hátterét. Hogy elkerüljük a vitát, a következő 4 dologról beszéljünk: tények, érzelmeink, fontos eszméink, kérés. Most lássuk a részleteket.

1. Legyünk tényszerűek.

Ez azt jelenti, hogy egyszerűen elmondjuk azt, ami az érzékszervekkel tapasztalható. Segít, ha a ‘Mit tapasztalok?’ kérdésre keresem a választ. Fontos, hogy mondanivalónkat meg tudjuk fogalmazni konkrétan, egyszerűen, ítélkezés nélkül, tényszerűen, amivel nem lehet vitatkozni.

A ‘Mi ez a disznóól?!’ helyett mondhatjuk ezt:: ‘2 póló van a földön, és mosatlan tányér az asztalon’, így nem váltunk ki nagy feszültséget, hanem valószínűleg hümmögést, ‘És akkor mi van?’-t.

2. Fejezzük ki érzelmeinket

Milyen érzéseid vannak az 1. pontban kimondott tényekkel kapcsolatban? Lehet kellemes érzés, és lehet fájdalmas. Példa: “Dühös és csalódott vagyok.”

3. Tudassuk párunkkal szükségleteinket, fontos eszméinket

Ezen a ponton kimondjuk azt a számunkra fontos fogalmat, ami összefügg érzelmeinkkel és a helyzettel: “Nekem fontos a rend és a tisztaság.”

4. Mondjuk ki kérésünket

Konkrét, azonnal teljesíthető cselekedetre szólítsuk fel társunkat. “Kérlek, tedd a pólókat a szennyesbe, a mosatlant pedig a mosogatóba!”

Lássuk egyszerre a 4 lépést:

“2 póló van a földön, és mosatlan tányér az asztalon, emiatt dühös és csalódott vagyok, mert nekem fontos a rend és a tisztaság. Kérlek, tedd a pólókat a szennyesbe, a mosatlant pedig a mosogatóba!”

Később, gyakorlottan már könnyedén, rugalmasan tudunk úgy beszélni, hogy az nem hangzik erőltetetten. Egyszerűen megbeszéljük, amit szeretnénk, anélkül, hogy ez gondot okozna bármelyikőnknek.

‘Házi feladat’, azaz a megértést és gyakorlást segítő javaslat:

Beszélgess pároddal az itt olvasottakról!

Szoktátok bírálni egymást? Tudtok ítélkezés nélkül beszélni?

Próbálgassátok az Erőszakmentes Kommunikációt először könnyedebb, majd ‘nehezebb’ témákkal!

Tanulságos beszélgetés lesz!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.