Elköteleződés – vajon komolyan vesszük?

Az elköteleződés egy elég kemény szó. Bevállalom, nincs kihátrálás. De vajon komolyan vesszük?

Ha az üzleti életben, vagy akár privát életünkben pl. egy bankban, vagy munkahelyen elköteleződünk, akkor alaposan átgondoljuk, mit is írunk alá. Tüzetesen átolvassuk a szerződéseket, amikben elköteleződünk, netán még az apró betűs részeket is megvizsgáljuk, átgondoljuk mik a bukatói, mik az előnyei az aláírt szerződésünknek.

Ha elköteleződünk, akkor amellett a dolog mellett kiállunk, nem hagyjuk veszni egykönnyen és jogosan elvárjuk, hogy az elkötelezett partnerünk is hozzánk hasonlóan álljon a megállapodásunkhoz.

A házasság egyfajta elköteleződés. Nem anyagi, vagy üzleti megfontolás eredménye (jó esetben), hanem az érzelmeink motiválják. De vajon mikre gondolunk, amikor házastársunk mellett elköteleződünk „jóban, rosszban”?

Legtöbbször ilyesmik ugranak be:

 • ha influenzás lesz, majd ápolom;
 • ha lábát töri, kiszolgálom;
 • ha gyászban van vagy munkahelyi gondjai adódnak, mellette leszek, vígasztalom, biztatom.

Ehhez hasonlók jutnak eszünkbe, mikor a „rosszban” részbe belegondolunk.

De vajon hányan vannak olyanok, akik azzal is számolnak, hogy az a bizonyos „rossz” a házasságunkat érintő probléma lesz?

 • kitartok akkor is, ha megcsal?
 • kitartok, ha gyakran rajtam vezeti le a munkahelyi stresszt?
 • kitartok, ha nem egyezik a véleményünk a gyereknevelésben és emiatt állandóak a viták?

Mielőtt 2 ember összeköti az életét, vajon megbeszélnek ilyesmiket is?

Ha „igen”-t mondtunk párunknak, akkor akár évtizedekre is elköteleződünk. Ezalatt a hosszú idő alatt nagyon sok minden megtörténhet, nagyon sokféle nehéz helyzet adódhat. Nem tudhatjuk, hogy mit hoz kettőnk kapcsolatába az élet. A „kitartok melletted jóban-rosszban” azt kellene, jelentse, hogy bármi adódik, Te számítasz arra, hogy én ott leszek, megoszthatod velem és együtt megkeressük a megoldást. És én is számítok Rád!

 • Ott leszek, ha kísértésbe esel és elgyengülsz!
 • Ott, ha utálod magad!
 • Ott, ha velem van valami gondod, ami miatt épp engem bántasz!
 • Nem hagylak el akkor sem, ha én inogtam meg az érzéseimben irántad!

Ezalatt számos olyan probléma adódhat, amikor a személyes megbántottságunk azt mondatná velünk, dobjuk be a törülközőt, dehogy tartok én ki amellett, aki így bánik velem!

Pedig a boldog mámorban elrebegett „jóban – rosszban” erről is szól ám: hogy házasságunk alatt adódnak személyes sérelmek és kibékíthetetlennek tűnő ellentétek is.

Elvégre nem azt fogadjuk meg, hogy

 • sosem bántalak majd meg
 • sosem lesz más véleményem, mint Neked
 • sosem teszek majd mást, mint amit Te helyesnek vélsz

Arra teszünk ígéretet, hogy mindenféle előfordulhat: jó is, rossz is, de én jóban és rosszban kitartok melletted.

Ez rettenetesen nehéz feladat!

Sok esetben azért hullik szét egy kapcsolat, mert az első nagyobb megpróbáltatásnál a személyes célok, megoldások, privát negatív érzések veszik át az uralmat a közös „MI JÓBAN ROSSZBAN” korábbi kinyilatkoztatásával szemben.

Az elköteleződés egymás mellett azt is jelenti, hogy a megoldásokat a mi szövetségünket érintő problémákra együtt szeretnénk megtalálni! Én nem nélküled keresem az én megoldásomat, hanem számomra az a cél, hogy közösen menjünk tovább az úton és együtt találjunk megoldásokat a közös problémákra, nehézségekre. Elköteleződtem, mert hiszek annyira kettőnkben, hogy a legnehezebb időszakban is ki tudok tartani a hitemben a párom mellett.

A közös megoldás olyan megoldás, ami valószínűleg kompromisszum lesz mindkét részről. Vagy akár engedni kell egyik-másik témában. Viszont az biztos nem elfogadható, hogy annyira csak a magam számára kedvező megoldást akarom keresztülvinni, hogy a másikon átgázolva, az ő érdekeit, kívánságait, elvárásait figyelmen kívül hagyva érem el a célomat.
Ha mindkét fél komolyan veszi az elköteleződését a másik iránt, akkor egészen biztosan meg is találják ezeket a közös megoldásokat sok munkával, sok egymásra hangolódással, sok kompromisszummal, végeredményében viszont valós kötődéssel, közös boldogsággal.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.