Veszekedni tudni kell!

Aki nem veszekszik a házasságában, az vagy folyamatosan nyel, vagy homokba dugja a fejét, vagy hazudik. Olyan ugyanis nincs, hogy mindig minden kerek!Ahol két, eltérő habitusú, eltérő világnézetű, eltérő életutat bejáró, eltérő gyermeknevelési elvrendszert valló ember kerül össze és esik szerelembe egymással, hogy alkalmasint végérvényesen összekössék az életüket, ott óhatatlanul felüti a fejét a házasságra leselkedő egyik legvérmesebb szörny: a Romboló Veszekedés.

A szerelemnek érdekes a fizikája: igaz az is, hogy „az ellentétek vonzzák egymást”, meg az is, hogy „hasonló a hasonlót vonzza”. Ezért történhet meg az, hogy valaki a személyiségétől legtávolabbra eső karaktert választja társául, mondván, beleszeretett, aztán meg mégis napi szinten csodálkozik rá bizonyos markáns pontokon az egyezőségükre. Ez az ambivalencia pezsdítően izgalmas távlatokat nyit, mert új felfedeznivalókat tartogat a hétköznapokra, egyúttal roppant veszélyes, mert felerősítheti és megszilárdíthatja a konfliktusokat. Azok, akik beleragadnak az adott problémába, és folyton-folyvást ugyanazokat a köröket futják egymással, könnyen válhatnak a Szörny martalékává.

Szerencsére vannak technikák, amikkel meg lehet sebezni, és idővel ártalmatlanná lehet tenni a keresztnevén még kevésbé káros, a vezetéknevével együtt viszont már roppant veszélyes Romboló Veszekedést.

Aki sokat marakodik a párjával, már elĹ‘re tudhatja, milyen okok/esemĂ©nyek fogják kiváltani a következĹ‘ Ă©rzelmi vihart. Van, akinek a kritizálás a nyomĂłgombja, amit ha megnyom a társa, elĹ‘vĂ©telezhetĹ‘, hogy hamarosan hurrikán kerekedik, másnak az, ha a párja egyszerűen tudomást sem vesz a problĂ©márĂłl, vagy elbagatellizálja azt, a harmadiknak az, ha a társa nem tudja kontrollálni az Ă©rzelmeit, emiatt a hangerejĂ©t Ă©s a stĂ­lusát sem, Ă©s Ă­gy tovább… VoltakĂ©pp mindenrĹ‘l lehet bĂ©kĂ©sen beszĂ©lgetni, izgalmasan eszmĂ©t cserĂ©lni, harciasan nĂ©zetet ĂĽtköztetni, hangosan vitázni Ă©s vĂ©resen veszekedni. Csak vĂ©rmĂ©rsĂ©klet kĂ©rdĂ©se. A Szörny pedig mindig lesben áll… Mi a megoldás?

Elemezni kell a veszekedés folyamatát.

IsmerĂĽnk persze olyanokat, akik a „bĂ©kessĂ©g kedvĂ©Ă©rt” – Ă©s a kifelĂ© mutatandó TökĂ©letes Házasság kĂ©pĂ©Ă©rt – Ăşgy tesznek, mintha náluk minden rendben lenne, becsapva ezzel a környezetĂĽket, de ami mĂ©g fontosabb: saját magukat. Remek gondolat, hogy kĂ©t ember szeretheti egymást annyira, hogy azt feltĂ©telezzĂ©k, közĂ©jĂĽk aztán semmi sem állhat, de a valĂłság az, hogy ez a tökĂ©letes állapot egy idĹ‘ után elpattanhat a felgyĂĽlemlett Ă©s ki nem beszĂ©lt feszĂĽltsĂ©gtĹ‘l, Ă©s aprĂł, szĂşrĂłs szilánkokká eshet szĂ©t, lĂ©pten-nyomon fájdalmat okozva a feleknek.

Pedig, valljuk be, csodás Ă©rzĂ©s megelĂ©gedettnek tűnni a kapcsolatban, Ă©s kifelĂ© azt sugározni, hogy nálunk minden tökĂ©letesen rendben van. Az ilyen párok baráti köre Ă©s rokonsága lepĹ‘dik meg aztán a legjobban, amikor – derĂĽlt Ă©gbĹ‘l villámcsapáskĂ©nt – közlik a hĂ­rt, hogy válnak. A bebetonozott konfliktusok, a kibeszĂ©letlen, megoldatlan traumák tornádĂłkĂ©nt sodorhatják ki az egyik felet a kapcsolatbĂłl – általában egy másik ember karjaiba…

Egy kedves ismerősöm szavait idézem, amik mélyen elgondolkodtattak: „Férfiak és nők annyira különböznek egymástól, hogy szinte azon kellene gondolkodni, miért élnek együtt?! A válasz: ez egy biológiai ösztön, ami a kisagyba van beprogramozva, és ezért rendkívül erős. Az egyik fél szinte mindig kihasználja a másikat, mert mindkettő valami konkrét, a saját számára hasznos dolgot akar a másiktól; valószínűleg nem az igazi szeretet (ha egyáltalán lehet tudni, mi az, hogy igazi szeretet…).”

Valóban ilyen reménytelen volna a helyzet?!

Én bĂ­zom a GondviselĂ©s erejĂ©ben Ă©s az ember jĂłságában! Meglehet, hogy a kapcsolatokban alkalomadtán egyenlĹ‘tlensĂ©gek vannak, tehát az egyik fĂ©l (jĂłval) többet ad a párjának, mint amit Ĺ‘ kap viszonzásul, de máskor – jĂł esetben – fordul a kocka, Ă©s Ĺ‘ lesz a kapcsolat fĹ‘szereplĹ‘je. A gond akkor kezdĹ‘dik, amikor az egyenlĹ‘tlensĂ©g állandĂłsul, Ă©s az egyik fĂ©l az áldozat szerepĂ©be sodrĂłdik (vagy oda sodorja magát…). Ilyenkor az, aki pĂłrul jár, annak megfelelĹ‘en, hogy milyen habitussal rendelkezik, vagy folyamatosan nyeli a mĂ©ltánytalanságot, tehát magába fojtja a sĂ©relmeit, vagy pedig kitör, Ă©s vadul vĂ©delmezi az Ă©rdekeit. A Szörny meg dörzsöli a markát…

Mi akkor az ideális? Véres szópárbajokat vívni, a Szörny martalékává válni, vagy homokba dugni a fejünket, hogy úgy tűnjön, a probléma nem is létezik?

Az arany középút mindig is biztos megoldásnak tűnik, de az igazság az, hogy bizonyos vérmérsekleten túl lehetetlen „csak kicsit veszekedni”. Az olaszos famíliákban, ahol mindig mindenki ordít, lehet ugyan erre törekedni, de hamarosan úgyis kiderül, hogy ez a csendes változat életidegen a szereplők személyiségétől. Mit lehet ilyenkor tenni?

Párkapcsolati szakemberhez kell fordulni, aki rendelkezik a megfelelĹ‘ tudással Ă©s mĂłdszertani ismeretekkel, hogy MEGTANĂŤTSA a feleknek a tudatos, jĂłzan Ă©rdekegyeztetĂ©st. A Szörnyet nyakon lehet csĂ­pni! Hogy hogyan, azt majd Ă©lĹ‘ben megbeszĂ©ljĂĽk…

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova kĂĽldhetjĂĽk?

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését.