Miért nem találok párt magamnak?

 

Úton-útfélen hallom elkeseredett szingli fiúktól és lányoktól, hogy „manapság nem lehet normális párt találni”, „nincsen egyetlen normális pasi/csaj sem”. Kutakodtam, kérdezősködtem, megfigyeltem, kerestem: „Vajon mi lehet az oka e sok eredménytelen keresésnek?

Lássuk!

Akik valójában nem akarnak

Furcsának tűnhet, de azt vettem észre, hogy egyesek azt hiszik és állítják magukról, hogy társat szeretnének, de ez nem valódi vágyuk. Ennek több oka lehet:

Még nincsenek felkészülve egy komoly párkapcsolatra. Esetleg még egy korábbi kapcsolat gyász szakaszában vannak.

Nem megfelelő az időzítés, fókuszukat erőteljesen életük valamely más területére, például a karrierükre irányítják. Ezzel kizárva annak lehetőségét, hogy időt és energiát fektessenek egy boldog és tartós párkapcsolat kiépítésébe.

A kapcsolatok pozitív „hozadékát” örömmel veszik, de az azzal szükségszerűen együtt járó „próbatételekből”, kompromisszumokból, alkalmazkodásból, másikra figyelésből, köszönik, de nem kérnek.

„Túlidealizált” társ kép

Amikor egy olyan társra vágyunk, akivel mindig, mindenütt csak jó és harmonikus. Nincsenek kompromisszumok, nincsenek veszekedések. Mindig süt a nap, soha nincsenek felhők! Adni sosem kell, csak kapni! Tenni, dolgozni a kapcsolatunkért nem kell, csak élvezni a gyümölcseit!  Úgy is mondhatnánk „túlidealizált” párkapcsolatra vágyunk.

Túl nagy elvárások a társunkkal szemben. Mind a külső, mind a belső tulajdonságokat illetően már-már nem létező képet rajzolunk a nagy Ő-ről. Megfigyelhető, hogy ebben sokszor a médiának is nagy szerepe van, ahonnan gyakran tökéletes testű, szuper egzisztenciájú, mindig magabiztos, okos, kedves, jó humorú hölgyek és urak mosolyognak ránk.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a „túlidealizálás” egy a fejünkben lezajló folyamat, amelyet ilyenformán mi magunk tudunk érzékelni és visszafordítani. Gondoljunk csak bele, hogy a legszebb alma, legtöbbször nem a legédesebb! Minden kapcsolat, minden ember a maga „tökéletlenségében” lesz tökéletes, sok-sok munka, gondoskodás, odafigyelés árán.

Tudatosan választott szingliség

Ezen ok annyiban kilóg a többi közül, hogy a tudatos szinglik nem beszélnek arról, hogy párt szeretnének, sőt, ellenkezőleg, ők azt hangoztatják, hogy milyen nagyszerű céltudatos, önálló, független nőként, férfiként élni. Én mégis azt gondolom, hogy ez a cikk róluk is szól. Miért?

Alapvetően társas lénynek születtünk. Tapasztalataim és sok szinglivel folytatott, mély beszélgetéseim is azt igazolják, hogy legbelül mindenki vágyik egy társra, mindenki meg szeretné osztani örömét, bánatát társával! Sokszor a szingli szerep vállalása, hangoztatása, egy legbelül sérült, elkeseredett lélek kifelé, a világ felé felvett arca. Azonban bizalmas, mély beszélgetéssel, terápiával boldog párkapcsolat lehetősége nyílik meg előttük.

Nemi szerepek cseréje, férfias nők, nőies férfiak

Korunk gyakori jelensége, hogy egyes nők férfiassá, egy férfiak pedig nőiessé válnak. Az ennek hátterében álló okok egy külön cikket érdemelnek. A teljesség igénye nélkül néhány oka e folyamatnak: tudatos szingliség, a női emancipáció, a nők karrier lehetőségeinek bővülése.

Nem állítom, hogy e jelenség rossz és káros, de egy bizonyos: sokszor akadályozza, nehezíti a párkapcsolatok létrejöttét és fenntartását. Hiszen evolúciós, ősidőktől bennünk munkáló törvényszerűség, hogy a NŐ FÉRFIRE, a FÉRFI pedig NŐRE vágyik! Szintén külön cikket érdemel, hogy mitől nő a nő és férfi a férfi.

Jelen gondolatok keretei között „csupán” annyit javasolnék mindenkinek, hogy törekedjen megtalálni magában a nőt, illetve férfit, merje vállalni, megélni nemi szerepét a maga teljességében. Hiszen ez a boldog párkapcsolat kialakításának egyik legfontosabb feltétele.

Kik vagyunk? Mit akarunk? Mire vágyunk?

Az utolsó, de meglátásom szerint a legfontosabb oka a sikertelen párkeresésnek, hogy nem tudjuk, kik vagyunk, nem szánunk kellő időt és energiát önmagunk megismerésére. Nem térképezzük fel kellő alapossággal saját igényeinket, vágyainkat, elképzeléseinket. Sőt megeshet, hogy nagyon nem vagyunk jóban saját magunkkal. Ha nem szeretjük magunkat, akkor pedig hogyan is szerethetne minket más? Ha nem tudjuk hova tartunk, hogyan juthatnánk el oda? Ha nem tudjuk mit, kit akarunk, hogyan lehetne a mienk?

Biztatok mindenkit, hogy fáradságot nem ismerve, ismerje meg és szeresse önmagát, térképezze fel vágyait, igényeit. Tisztázza, milyen társra vágyik és saját maga milyen társ tud lenni! Melyek a legfontosabb alapértékek a vágyott társban, melyekből semmilyen körülmények között nem tud eltekinteni. Bátran élje meg nőiességét/férfiasságát! Legyen békében, harmóniában, boldogságban önmagával! Ez az egyetlen út a tartós párkapcsolathoz és az eredményes párkereséshez, sikeres párválasztáshoz.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.