Hogyan ölhetjük meg a „szeretetünkkel” a kapcsolatunkat?

„Ekkora marhaságot!”- gondolhatja most a Kedves Olvasó.

Egy jól működő kapcsolatról, főleg egy hosszú távú párkapcsolatról elmondható, hogy mindkét fél rendszeresen kimutatja a párja felé a szeretetét. Ha pedig ezt a szeretetüket a megfelelőképpen mutatják ki, akkor boldogak lesznek, mert szeretve érzik magukat.

De akkor hogy lehet megölni a szeretetünkkel a párkapcsolatunkat?

Úgy, hogy nem jól szeretünk!

Az írásom végére teljesen világos lesz, mi a helyes út.

Először egy tipikus esettel hadd világítsam meg ezt a rossz szeretetet:

Egyik alkalommal egy feleség panaszkodott, hogy:

„Nem érzem, hogy a férjem szeret! Pedig én mindent megteszek érte! Rendben tartom a lakást, mosok, főzök, takarítok. Mire hazaér, meleg vacsorával várom! Ő soha nem ölel meg, nem figyel rám, nem hallgat meg. Én mindig megölelem, mikor hazajön, és kérdezgetem, mi volt vele… Egyszerűen úgy érzem, hogy már nem szeret! Pedig én még mindig szeretem Őt!”

Amikor a férj mondta el, hogy hogyan látja a dolgokat, akkor kísértetiesen hasonlókat lehet hallani:

„Nem érzem, hogy úgy szeretne már a párom, mint régen… Én még mindig szeretem Őt! Mindent megteszek érte és a családért. Reggeltől estig robotolok, hétvégén csinálom a kertet, felújítom a lakást, megjavítom, ha valami elromlik. Megdicsérem a főztjét, hogy milyen szép rend van. Ő bezzeg semmiért nem dicsér meg, bármit teszek. Ráadásul sokszor mikor hulla fáradtan érek haza, és pihennék egy fél órát, akkor is csak nyaggat…”

Érdekes, hogy a fenti pár mindkét tagja úgy érzi, hogy Ő mindent megtesz a párjáért, érezteti a szeretetét a társa felé, de Ő szinte semmilyen szeretetet sem kap.

Miért van ez?

Amilyen kilátástalannak látszanak az ilyen párok helyzete, a megoldás épp ilyen egyszerű!

Nem jól szeretnek!

Gyerekkoromban találtam egy feketerigó fiókát, és hazavittem. Szüleim nem csodálkoztak a dolgon, mivel a lakásunk már szó szerint egy állatkert volt.

Ezt a feketerigót kiraktam a kilencedik emeleti erkélyünkre egy nyitott kalitkában.

Szépen kialakítottam a helyét. Rendszeresen lementem a játszótérre, gilisztákat, bogarakat szedni. Ezeket a rigóm örömmel ette, és szépen gyarapodott. Aztán gondoltam egyet. És bár tudtam, hogy mit szeret a feketerigóm, azt kezdtem neki adni, amit én szeretek: felvágottat, parizert. Ez nekem így egyszerűbb is volt, ráadásul, ha ezek nekem is jók, akkor a madárkának is. A rigó ezeket is mindig megette, bár így utólag visszagondolva a kukacokért jobban odáig volt…

Aztán egy napon a már majdnem repülni tudó feketerigóm elpusztult.

Nagyon sajnáltam, mert nagyon megszerettem, és úgy éreztem, hogy mindent megtettem érte.

Csak évek múlva döbbentem rá, ahogy visszagondoltam, hogy az utolsó pár hétben mindent adtam neki, amit én szeretek, csak azt nem, amit a rigóm szeretett: bogarakat, kukacokat, gilisztákat.

Tulajdonképpen megöltem a szeretetemmel!

Ebből az esetből számomra egy nagyon fontos tanulság született:

Mindenkit úgy kell szeretni, ahogy az a másiknak jó, amiből a másik szeretve érzi magát!

Szeretni háromféleképpen lehet a társunkat:

  • Ahogy éppen gondolom.
  • Ahogyan én szeretem, ha szeretnek.
  • Vagy ahogy a társunknak jó, amiből érzi, hogy szeretjük.

Az első két megoldás, szeretetmód nem a legjobb megoldás. Ezek okozták a fenti pár szeretethiány érzését is!

Az egyetlen jó megoldás a harmadik mód. Ez ritkán esik egybe az első kettő valamelyikével…

Ez senkitől nem áll távol, legalábbis volt idő, mikor nem állt távol.

A kapcsolatunk hajnalán mindannyian arra törekedtünk, hogy kitapasztaljuk, hogy mit szeret a másik, mitől érzi szeretve magát, mi jó neki.

Ezt sok esetben az idő múlásával sokan elfelejtik.

Tehát mi a helyes út?

Ha azt akarjuk, hogy társunk szeretve érezze magát, akkor derítsük ki, akár kérdezzük meg, hogy mi az, ami hiányzik neki, hogy mitől érezné magát szeretve.

Sőt!

Néma gyereknek anyja sem érti a szavát! Nyugodtan mondjuk el, hogy nekünk mi hiányzik, mik az igényeink.

Ha ezen az úton elindulunk, akkor sokkal boldogabbak leszünk, és szeretve fogjuk magunkat érezni a párunkkal együtt!

Sok siker kívánok mindenkinek ahhoz, hogy úgy szeressék egymást a párjukkal, ahogy az a másiknak jó! És figyeljünk rá, hogy ne „öljük meg a szeretetünkkel a kapcsolatunkat”!

Szép napot!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.