Kapcsolatszervíz

Házasságban, párkapcsolatban élni, nem mindig fenékig tejföl. Azok, akik így gondolják, talán irigykedve figyelik azokat a párokat, akik boldogan, szeretetben, egyetértésben élnek. Azonban a boldog kapcsolat nem a szerencse és nem is a véletlen műve. Miután összekötjük az életünket, nem tehetjük meg, hogy csak hátradőlünk és semmit sem teszünk, hogy működjön a kapcsolatunk. Mert magától nem fog. A kapcsolatunk, akárcsak egy autó, szervizelést igényel. A házasság is, miután „futott pár kilométert” igényli, hogy foglalkozzunk vele. Ez bizony kemény munka – viszont kifizetődő. Ha azon kapjuk magunkat, hogy a kapcsolatunk már nem úgy „működik” mint régen, már nem izzik annyira a láng, már bele szoktunk a mindennapok unalmába, netán viták, veszekedések keserítik meg a napjainkat, ideje elgondolkodni:

Mi vezetett idáig?

 • Elmaradtak a meghitt beszélgetések?
 • Már nem érdeklődünk egymás iránt?
 • Úgy érezzük, nem vagyunk elég fontosak a párunk számára?
 • Hiányoznak a kedvességek, az udvarlás?
 • Kevesebb az intim, meghitt érintés, ölelkezés, összebújás?
 • Nem figyelünk eléggé egymásra?
 • Könnyebben megbántjuk egymást?
 • Könnyebben megbántódunk?
 • Duzzogunk, megsértődünk, nem kérünk bocsánatot, arra várunk, hogy a másik tegye meg?
 • Nem tudjuk megbeszélni a problémákat?
 • A beszélgetéseink rendszerint vitába torkollnak?
 • Netán már nem is vesszük a fáradtságot, hogy megbeszéljük?

Ha a fenti kérdésekből valaki magára ismer, érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet a megoldás.

Van egy jó hírem: sosem késő tenni egy párkapcsolatért! Mindenkinek van lehetősége választani, mit is szeretne kezdeni a párkapcsolatával.

Mit lehet tenni?

 • Első és legfontosabb, hogy BESZÉLJÜK MEG A PROBLÉMÁINKAT!
  Kommunikálni, kommunikálni, kommunikálni!!! Kerítsünk időt és módot arra, hogy nyugodt körülmények között tudjunk egymásra odafigyelni. Ez mindennek az alapja.
 • Nagyon fontos azonban, hogy JÓL IDŐZÍTSÜK a beszélgetést. Amennyiben lehetőség van rá, intézzük úgy, hogy kettesben lehessünk a párunkkal. Ha vannak már gyerekeink, próbáljuk megoldani a felügyeletüket, hogy ne zavarják meg a beszélgetésünket. Figyeljünk arra is, hogy a párunk jó passzban legyen. Ne erőltessünk rá egy stresszes, fáradt munkanap után egy beszélgetést, mert abból nem fog semmi jó kisülni.
 • A HELYSZÍN sem elhanyagolható. Ha megoldható, az a legideálisabb, ha egy semleges helyre: egy kávézóba, étterembe megyünk beszélgetni. Előfordulhat ugyanis, hogy a vita hevében felemeljük a hangunk, netán durvábban összevitatkozunk. Egy jó helyszín megválasztással ezt el tudjuk kerülni.
 • Érdeklődjünk a társunk felől. Éreztessük vele, hogy FONTOS A SZÁMUNKRA, hogy érdekel minket, hogy telt a napja, mi történt vele. KÉRDEZZÜK AZ ÉRZÉSEIRŐL. Kérjük ki a véleményét a kialakult helyzettel kapcsolatban. Azzal, hogy oda figyelünk a párunkra, óhatatlanul az ő figyelmét is élvezni fogjuk.
 • Lepjük meg a párunkat: kezdjünk el újra KEDVESKEDNI, UDVAROLNI J Főzzünk egy finom vacsorát, vegyünk egy csokor virágot, vagy bonbont csak úgy, „minden ok nélkül”.
 • ÖLELJÜK ÁT, ADJUNK EGY PUSZIT, BÚJJUNK HOZZÁ. Mondjuk el neki, hogy annak ellenére, hogy most éppen megbántva érezzük magunkat, MÉG MINDIG SZERETJÜK.
 • Ha úgy érezzük, hogy megbántott, azt mondjuk el neki. NE DUZZOGJUNK és fortyogjunk magunkban. Álljunk elé, és BESZÉLJÜNK NEKI ŐSZINTÉN AZ ÉRZÉSEINKRŐL. Az is megeshet, hogy nem is érzi a társunk, hogy mennyire bántó volt számunkra, amit tett vagy mondott, vagy éppen amit elmulasztott megtenni. Ha nem adjuk tudtára, hogy hogyan érzünk, az adott helyzetben, hogyan várhatjuk, hogy bocsánatot kérjen?
 • Ha előfordul, hogy megbántottuk a párunkat, tegyük félre a büszkeségünket és KÉRJÜNK BOCSÁNATOT.
 • A problémákat ne a barátnőnkkel, barátunkkal, anyukánkkal, kollegákkal tárgyaljuk ki. Lehet, hogy megkönnyebbülést okoz, ha „jól kibeszéljük” a párunkat, hiszen egy elfogult barát, vagy hozzátartozó, óhatatlanul a mi oldalunkra áll egy vitás helyzetben. Ne feledjük azonban, hogy a felmerült problémákra A MEGOLDÁST CSAKIS KETTEN EGYÜTT KELL MEGTALÁLJUK.
 • FOGADJUK KEDVESEN ÉS VISZONOZZUK A KÖZELEDÉSÉT, ne tápláljuk a sértődöttségünket. Hagyatkozzunk a szívünkre és ne hagyjuk, hogy az egónk ellenálljon a közeledésnek.
 • SZERVEZZÜNK ÚJRA KÖZÖS PROGRAMOKAT. Lepjük meg egy színház,- mozi, vagy koncertjeggyel, vagy egy wellness hétvégével. Menjünk el vele kedvenc csapata meccsére. Mozduljunk ki, menjünk kirándulni, sétálni. Ha gyerekek is vannak, sokféle családi programot lehet szervezni, ahol végül mindenki remekül érezheti magát.
 • Ha a társunk szeretné megbeszélni a felmerült problémákat, FOGADJUK NYITOTTAN, BÁTORÍTSUK, hogy őszintén tudja elmondani mi az, ami bántja az adott szituációban.
 • Tiszteljük meg azzal, hogy RÁ FIGYELÜNK, miközben hozzánk beszél. És ugyanezt várjuk el mi is. Csak úgy lehet felelősségteljesen leülni és megbeszélni a konfliktus helyzeteket, ha mindkét fél egymásra figyel, és semmi sem vonja el egyikük figyelmét sem. Tegyük le a telefont, a laptopot, kapcsoljuk ki a tévét, tegyük félre a könyvet, amit olvasunk, hagyjuk abba egy kis időre azt, amit éppen csinálunk, ha a párunk jelzi, hogy beszélgetni szeretne velünk. És természetesen ugyanezt várjuk el mi is fordított helyzetben.

Ezeket a tanácsokat akkor is érdemes megfogadni ha, a kapcsolatban már régóta felgyülemlett fájdalmak, megbántások vannak. Nem ígérhetem, hogy könnyű lesz. Kemény meló. Sok odafigyelést, önuralmat, „szervizeléssel” töltött órát igényel. Viszont ha jól csináljuk, cserébe azt fogjuk észrevenni, hogy a kapcsolatunk napról napra egyre harmonikusabb, vitamentes, és boldogabb lesz.

És ne feledjük: beszélgetni kötelező egy házasságban, párkapcsolatban. Enélkül nem tud működni ez az intézmény. A nevében is benne van: párkapcsolat – tehát ketten vagyunk benne, egy pár. Két ember között pedig az első és alapvető kapcsolódási forma a kommunikáció.

Ha a helyzet mégis annyira elmérgesedett, hogy ketten már kevesek a megoldáshoz, merjenek segítséget kérni. Meggyőződésem, hogy nincs olyan házasság, amit ne lehetne megmenteni – természetesen, ha mindkét fél akarja és tesz is érte.

Jó szervizelést, meghitt, eredményes beszélgetéseket kívánok.

Szeretettel: Nagy Tünde

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.