Tavaszi nagytakarítás a hálószobában

 

Itt a tavasz! Nyílnak a virágok, rügyeznek a fák, csiripelnek a madarak, kivirul a természet. Vessünk egy pillantást a hálószobánkra is, újítsuk meg, vigyünk bele üde színeket!

A jól működő szexuális élet elengedhetetlen feltétele egy boldog párkapcsolatnak. A testi érintkezés ezen megnyilvánulása nem pusztán fizikai igényeket, ösztönöket elégít ki, hanem sokkal inkább feltölti, táplálja a felek egymás iránti szeretetét, szerelmét, ezáltal erősebbé téve a kapcsolatukat.

No, de mitől lesz jó a jó szex?

Elsőként fontos megismerni, megérteni, elfogadni és tiszteletben tartani a nők és a férfiak között, a szexualitás terén jelentkező egyik alapvető különbséget. Mégpedig azt, hogy a férfiak esetében a szexuális vágy megélése az elsődleges, vagyis annak kielégítése teszi képessé igazán a kiteljesedett szeretésre, „szeretve levésre”. A nőknél rendszerint éppen fordítottan működik a „folyamat”, előbb kell érzelmileg fellángolniuk, szeretniük, valamint „szeretve lenni” érezniük magukat, ahhoz hogy szexuális vágyuk kialakuljon, illetve felerősödjön.

Ezért is van az, hogy a nők egy kapcsolatban előbb szeretnének beszélgetni, az érzéseiket, gondolataikat megosztani társukkal, majd ha meghallgatva, ezáltal érzelmileg „kielégítve” érzik magukat, akkor nagyobb kedvvel fogadják párjuk szexuális közeledését, míg a férfiak nyitottabbá és befogadóbbá válnak a nők érzelmeinek megismerésére, ha a szexuális vágyaik tartósan ki vannak elégítve.

A nemek között további időzítésbeli, illetve „technikai” különbségek is tetten érhetőek. Ilyenek például, hogy a férfiak elsősorban orgazmus orientáltak, a teljesítményre és az „eredményre” koncentráltak, náluk ritka kivételtéltől eltekintve a szexuális együttlétek teljes kielégüléssel végződnek. Ez a nők esetében változóbb, a nő számára az orgazmushoz vezető út milyensége meghatározóbb, az orgazmusra való vágy és annak elérése nem törvényszerű, mi több ciklikusan változhat. Így egy nő számára a jó szexnek nem szükségszerű eleme a csúcsra feljutás. Ha egy teljesítmény orientált férfi ezzel a különbséggel nincs tisztában az félreértésekhez vezethet, elbizonytalaníthatja a férfit „sikeressége” tekintetében.

Egy másik, a szexuális életre jótékony hatást kifejtő tanácsom, hogy ne legyen TABU téma a szex! Igyekezzünk minél többet kommunikálni párunkkal a szexuális életünkről, vágyainkról. Segítsük egymást igényeink feltérképezésében. Mindennek során legyünk nyitottak, őszinték és elfogadóak. A beszélgetésre megfelelő időben, helyen, szelíd, kedves hangnemben kerítsünk sort. Törekedjünk az elismerő, dicsérő, érzelmeket közvetítő szavak használatára. Mit ne tegyünk?

  • Lehetőleg ne szeretkezés közben kezdeményezzük a kommunikációt, inkább utána. Ha mégis közben tennénk, akkor teljes mondatok, monológok helyett használjunk inkább noszogató szavakat, gyengéd visszajelzéseket. Például: „Ez nagyon jól esik Drágám!”, „Folytasd még!”, „Nagyon kellemes nekem, amit csinálsz!”.
  • Kerüljük a kritikát, szemrehányást, sértő, becslő szavakat! Például: „Már megint nem jól csinálod!”, „Ne nyúlj oda!”, „Nem tudnád lassabban?!”, „Ez így biztosan nem fog menni”.
  • Ne használjunk „lelombozó” szavakat, mondatokat. „Ah, hagyjuk!”, „Nem tudnál kicsit sietni!?”.

Ha kellően szelíd, kedves hangnemben feltártuk, megismertük egymás vágyait és igényeit, akkor a következő lépés, azok elfogadása, tiszteletben tartása. Ne vitassuk párunk igényeit, ne kritizáljuk őt miattuk. Ha valamivel nem értünk egyet, valamit nem tudunk elfogadni, vagy valamely igényének a teljesítése erősen aggályos részünkről, akkor előzetesen biztosítva párunkat a megértésünkről, szelíden mondjuk el neki és keressünk közös, mindkettőnk számára elfogadható megoldást.

KALANDOZZUNK EGYMÁS TESTÉN! Fedezzük fel párunk rezgéseit, jelzéseit közös „kutatómunkával”. Segítsük a társunkat saját testünk megismerésében. Mindezt tegyük kellő nyitottsággal, szelídséggel tarkított apró jelzésekkel, például egy-egy örömöt közvetítő sóhajjal.

A minőségi szexualitás elengedhetetlen feltétele a ROMANTIKA fenntartása a kapcsolatban. Gyújtsunk gyertyát, nyissunk egy üveg bort, tegyünk fel lágy zenét, vessünk be szexi fehérneműket! Legyünk kreatívak, játékosak, újítóak!

Ne feledkezzünk meg a változatosságról és a spontaneitásról sem! Lehetünk néha gyengédebbek, néha pedig „vadabbak” és a tempót is mi diktáljuk. Élvezzük a lehetőségeinket és használjuk ki azokat!

A fenti tanácsok megfogadásával garantáltan felfrissítjük a hálószobánk légkörét. A minőségi testi együttlétek fantasztikus élménnyel gazdagítják kapcsolatunkat, erősítik a párunkkal való kötődést, a kettőnk közötti érzelmeket, a szerelmünket!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.