Változz, hogy változtass!

Kedves Olvasó!

Jól működik a házasságod, párkapcsolatod? Elégedett vagy a pároddal? Elégedett vagy magaddal? Netán gondjaitok vannak? Porszem került a gépezetbe? Szeretnéd tudni, hogy van-e olyan módszer, amivel varázsütésre jobbá teheted a kapcsolatodat?

Nos, jó hírem van számodra. Elárulom, hogy létezik egy technika, amivel napról napra jobbá teheted kapcsolataidat.

Ha úgy érzed, hogy a kapcsolatotok rendben van, akkor is melegen ajánlom az alábbi módszer kipróbálását. Véleményem szerint nincs olyan házasság, vagy párkapcsolat, ahol ne lehetne még fokozni a boldogságot, ne lehetne jobban szeretni egymást, jobban élvezni egymás társaságát, az együtt töltött időt. Mikor először hallottam erről a módszerről, bevallom kissé fenntartásokkal fogadtam. Mégis belevágtam és elkezdtem a „játékot”. Az eredmény varázslatos volt.

Nem tudom megfigyelted-e, hogy ha valami nem úgy működik az életünkben, ahogyan azt szeretnénk, hajlamosak vagyunk panaszkodni. Ahelyett, hogy arra fókuszálnánk, mit rontottunk el, mi a mi felelősségünk az adott helyzetben, sokkal egyszerűbb a másik felet hibáztatni. Igen ám, csak van ezzel egy kis bibi! A panaszkodással egyre több energiát adunk annak, amivel nem vagyunk elégedettek.

Mi lehet a megoldás?

Első lépésként: változtassunk a gondolkodásunkon! Igen, kedves Olvasó! Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a helyzetünkön, az első és legfontosabb lépés, hogy ÖNMAGUNKBAN KEZDJÜK EL A VÁLTOZÁST. Belülről-kifelé!

Egyik kedvenc zen mondásom szerint: „A világ olyan, mint egy tükör. Látod? Mosolyogsz, és a barátaid visszamosolyognak.” Igen ám, de előbb Neked kell mosolyognod! Mindez igaz a házasságra, a párkapcsolatokra is! A párod olyan, mint egy tükör. Látod? Szereted, és Ő viszont szeret…. Kedves, figyelmes vagy vele, és Ő is viszonozza…

Ezért, azt javaslom, hogy felejtsük el a panaszkodást, a zsörtölődést, a másik okolását a problémákért! Mi lenne, ha egy kis időre szerepet cserélnénk párunkkal. No, nem úgy igazából, csak arra gondoltam, mi lenne, ha az ő szemüvegén keresztül néznénk szembe az adott helyzettel? Valld be őszintén: egy vita hevében, megkérded magadtól, hogy hogyan érezhet a társad ebben a helyzetben? Átérzed az ő álláspontját? Nem tartom valószínűnek. Pedig ha csak annyi energiát fektetnénk ezeknek a kérdéseknek az átgondolására, mint amennyit a panaszkodásba, a másik hibáztatására, biztosan elindíthatnánk a változást.

És most megosztom Veled ezt a kapcsolat-javító játékot:

Mi is ez valójában?

Addig, amíg panaszkodsz, és az energiádat ez köti le, nem mondhatod el magadról, hogy hálás vagy az adott helyzetért, személyért, dologért. A panaszkodással csakis saját magadnak ártasz.

„Haragot táplálni olyan, mintha forró szenet markolnál, azzal a szándékkal, hogy megdobj vele valakit; a te kezed fog megégni.” (Gautama Buddha)

Panaszkodással még egy házasságot sem mentettek meg. Azonban, ha sikerül a panaszkodás, a negatív dolgok helyett, a fókuszt a pozitív dolgokra irányítani, elindíthatsz egy változást az adott helyzetben.

A „játék” lényege, hogy LÉGY HÁLÁS A PÁRODÉRT! Ha a kapcsolatod jól működik, akkor természetes, hogy hálás lehetsz, hiszen boldogságban telnek napjaitok. Jutott eszedbe mindezért hálát mondani? Megköszönöd a párodnak, hogy veled van? hogy törődik veled? hogy jó apja/anyja a gyermekeidnek? hogy gondoskodik a család biztonságáról? hogy számíthatsz rá bármikor?…. Ha eddig nem tetted meg, itt az ideje elkezdened.

De mi van akkor, ha döcög a kapcsolat? Ha viták, zsörtölődések, konfliktusok nehezítik a mindennapokat?

Erre az esetre is a megoldás A HÁLA. Igen a HÁLA!!! De hát, hogyan legyek hálás a páromnak, amikor folyton megbánt? mikor sosem tartja be az ígéretét? mikor úgy érzem, már nem szeret annyira, mint régen? mikor ki nem állhatja az anyámat? mikor munkamániás, és emiatt kevesebb időt tölt a családjával? … – teszed fel jogosan a kérdést.

Ez a „játék” nem arról szól, kinek van igaza. Mindegy mit követett el ellened a párod, mit mondott, vagy éppen nem mondott, mit tett, vagy elmulasztott megtenni. Itt a lényeg az, hogy TE ÉREZD ÁT A HÁLÁT, mert ezáltal, a Te hozzáállásod fog megváltozni, ez pedig hozza magával a kapcsolatotok változását is.

ÍME, A JÁTÉK:

Ülj le, végy egy darab papírt és egy ceruzát és készíts egy tízes listát olyan dolgokról, amiért hálás vagy a társadnak. Ha nagyon a párodra fókuszálsz, biztosan találsz pár olyan jó tulajdonságot benne, amiért hálás lehetsz neki. Ha a kapcsolatotok megromlott az elmúlt időszakban, sokat segít, ha először a kezdeti időszakra tekintesz vissza, mikor a kapcsolatotok még ragyogóan alakult. Hidd el, csak az első pár gondolat nehéz, utána jön már magától.

Hálás lehetsz: az együtt töltött időért; mindenért, amit eddig tett, hogy a kapcsolatotok ennyi éven át működőképes volt; a gyerekeitekért; a kemény fáradtságos munkájáért, amiért a családért dolgozik; amiért melletted állt a gyász pillanatában, mikor elvesztetted egy szeretett családtagodat; melletted állt mikor beteg voltál; gondoskodott a gyerekeitekről…

Látod? Nem is olyan nehéz. Minden kapcsolat ajándék. Minden kapcsolat arany. Ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön, időnként mélyre kell ásni, megtalálni az aranyrögöt. De ha egyet találtál, akkor áss tovább, mert ott lapul a többi is.

Ha elkészültél a listával, olvasd fel hangosan vagy magadban, a következő módon: szólítsd nevén a párodat és egy szép kerek mondatban adj neki hálát.

Valahogy így: „Hálás vagyok neked (itt mondd ki a párod nevét) azért, hogy (mondd el miért vagy hálás), köszönöm.”

Hidd el, mire a tízes lista végére érsz, garantáltan jobb érzéseid lesznek a pároddal és a köztetek levő viszonnyal kapcsolatban. Ezt a játékot elismételheted, ahányszor csak eszedbe jut a nap folyamán, de végezheted egy hétig, egy hónapig… sőt életed végéig is akár, hiszen egy jól működő kapcsolatért örökké hálásak lehetünk.

Sok hálával töltött percet, órát kívánok!

Szeretettel: Nagy Tünde

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.