Hiába beszélek neki!!!! (A szeretőért elhagyja-e a családot? 3.)

A megcsaló fél személyisége – kommunikáció fontossága

Megcsalás esete történhet egyszeri alkalommal, érzelmek nélkül, ami jelen esetben kevésbé fontos.

Az érzelmileg komolyabb megcsalások esetében kivétel nélkül a kiinduló gócpont: kommunikáció.

a, Kommunikáció hiánya:

Nem beszélik meg a felek a dolgaikat, csupán technikai közlésekkel kommunikálnak a háztartás működtetéséért. A háztartás még csak-csak eldöcög ezen a kommunikációs szinten, ám a házassághoz ehhez már sokkal több kell.

b, Nem megfelelő kommunikáció:

Ennek megértéséhez gondolatot szeretnék megosztani az Énállapotokról.

A kommunikációs tranzakcióban 3 szintet különböztetünk meg a coachingban:

  1. szülői Én (irányító, vagy gondoskodó)
  2. Felnőtt Én
  3. Gyermek Én (lázadó, vagy alkalmazkodó, vagy szabad)

Minden emberről elmondható, hogy van egy rá kiemelkedően jellemző szint, ám a kommunikáció hatékonysága érdekében ezen bármikor képes változtatni.

Mit is jelent ez egy házasság vonatkozásában?

  • Sok gyermeki és némi felnőtt énnel rendelkező társ jobban igényli a felnőtt, illetve szülő típusú kommunikációt, hiszen számára egyszerűbb megoldás a végrehajtás, mint az önálló felelősségvállalás.
  • Egy főként felnőtt énnel rendelkező személyiséget esetében a folyamatos szülői „jelenlét” már kimondottan zavaró lehet.
  • Szülői én dominanciával rendelkező pár esetében a folyamatos irányításra kell felkészülni.

Amikor a személyiségünket vizsgáljuk, akkor egyik én-állapot biztosan dominánsan fellelhető, ám átfedések a másik két területen is vannak.

Példák segítségével könnyebben modellezhető a tranzakció:

  • Egy haláleset, vagy munkahely elvesztését átélő felnőtt-én vagy szülő-énnek is szüksége lehet szülői támogatásra.
  • Egy gyermeki-énnel megáldott felnőttnek is kell a család számára kardinális kérdésekben felelősséget vállalni pl. házvásárlás, iskoláztatás stb.
  • A szülői énnek is szüksége van egy kis lazításra.

Tehát a kommunikációnk akkor lesz a házasságban hatékony, ha az adott szituációnak megfelelően tudjuk változtatni a kommunikációnkat,  mindkét fél számára elfogadhatóak, és azok alkalmazkodnak az adott élethelyzethez.

Az első két pontban elírtakból be kell ismerni a hibáinkat, és tudni kell bocsánatot kérni, kárpótolni. Ezen lépések nélkül a döntést egy harmadik fél kezébe adjuk…

A szerető által nyújtott szolgáltatások

A házasság megtartásának egy olyan része, amire a megcsalt félnek már nincs ráhatása.

Ha a fentiek alapján nem történik változás a párkapcsolatba, akkor már csak abban bízhatunk, hogy a szerető hiányos területeket nem pótolja tartósan és rosszul adja magát.

DE e helyett inkább:

szeressünk jól, és kommunikáljunk helyesen.

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.