A boldog házasság titka

A boldog házasság számszerűsített. Legalábbis egy brit felmérés szerint. A recept: havonta háromszor kell vendéglőbe menni, hetente kétszer egy jót beszélgetni, évi kétszer pedig vakációzni. Tényleg ennyi lenne a titok? Csak számolunk, és teleírjuk a naptár lapjait?

A brit felmérést, amelyet évekkel ezelőtt a The Daily Telegraph közölt, a headwater.com utazási iroda készítette 2000, magát boldog házasnak valló pár válaszai alapján. A cikkből nem csupán az derül ki, hogy a boldog párkapcsolat érdekében havonta három alkalommal kell vendéglőbe járni, heti kétszer mélyre szántóan beszélgetni, és évi két alkalommal útra kelni egy pihentető vakációra. A recept heti hat csókot, két szeretkezést és öt szerelmi vallomást is előír. Sőt: a felmérés eredménye szerint egy boldog házasságba heti egy veszekedés is belefér. Szóval: csak kövessük a „receptet”, és boldogok leszünk?

A felmérés hitelességében nem kételkedem. De a számokban nem hiszek. Abban legalábbis, hogy bármi is előírhatná, mi kell a boldog házassághoz, nem. Valószínűleg a brit felmérés sem receptet kíván adni, csupán megmutatja: mi az, ami a házasságot boldoggá teheti. Mit tesznek azok, akik kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek. De, nézzük csak a felmérés eredményét: valójában mit is tesznek ezek a házaspárok?

Időt szánnak egymásra, kimozdulnak otthonról, azaz minőségi időt töltenek együtt. Odafigyelnek a házastársukra, érdekli őket, mit gondol a másik, meghallgatják egymás gondolatát, véleményét. Együtt töltik el a szabadidejüket. Dicsérik a társukat, megosztják egymással a pozitív érzelmeiket, és örömüket lelik a testiségben. És, ha nem egyezik a véleményük, mernek róla nyíltan beszélni. Úgy gondolom, a boldogsághoz vezető titkos recept sokkal inkább ez. És ezt számokban nem lehet előírni. Azért köszönjük a tanulságos felmérést a briteknek!

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.