Hogyan kell egyszerűen szeretni?

A szeretet. Amire minden ember vágyik, még az is, aki esetleg tagadja. Érthetően, hiszen ez az egyik, ha nem a legcsodálatosabb érzés az univerzumban, ami létezik. Éltet mindenkit, születésüktől, sőt talán fogantatásuktól  kezdve egészen addig, amíg el nem távoznak az élők sorából. Adnak és kapnak belőle, hol többet, hol kevesebbet.

  • De vajon mitől függően döntenek, hogy kinek, mikor, miért, vagy mennyi szeretetet adnak?
  • Miért szeretnek valakit „először” nagyon, esetleg később már kevésbé?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy valakit egy életen át szeretnek, valakit pedig soha!?

Ezekre a kérdésekre egyfolytában keresik a választ, természetesen nem mindig tudatosan.

Minden nap megfigyelhetik magukon, hogy folyamatosan változik a szeretetszintük, akár egyik pillanatról a másikra is. Előfordul, hogy néha több szeretetet éreznek, olykor pedig kevesebbet. Emberek, események, dolgok, tárgyak, pillanatok, de szinte bármi kiválthatják a szeretet érzését. Elárasztja ott belül a melegség, nyugodtak és boldognak érzik magukat általa. Úgy gondolom, hogy gyermekként kapnak és adnak belőle a legtöbbet, és abban a korban még önzetlenül és elvárások nélkül. De vajon mi változik, mire felnőtté válnak?

A gyermekeknek még felnőttként is sokszor könnyebben adnak szeretetet, mint egy másik felnőttnek, vagy esetenként épp a társuknak! Mi változik a felnőtté érésig, mikorra kiválasztanak maguk mellé egy társat, akivel szeretnék leélni az életüket?

Oly sokszor hallom bizonyos idő eltelte után a következő mondatokat :

  • Elmúlt a szeretet, már nem érzem azt mint régen.
  • Nincs már meg a varázs, eltávolodtunk egymástól.
  • Már csak megszokásból vagyunk együtt.

Mi történhetett? Elfelejtették, hogyan kell szeretni? Vagy minden ember különböző mennyiségű ’szeretetkupont’ kapott, és ha elhasználta, akkor már nem tud szeretni többé?

Azt hiszem ez nem túl valószínű.

Sokkal inkább ahhoz hasonlíthatnák ezt a dolgot, amikor egy autóban már elég régi az olaj, és olajcserét végeznek, lecserélik a régi olajat, hogy a motor újra frissen, erőtől duzzadva dolgozzon. Amikor megéhezünk, akkor ennünk kell ahhoz, hogy a szervezetünk működjön. Egy virág sem hozhat szép színes szirmokat, ha nem kap vizet. De ez ilyen egyszerű lenne?

IGEN, VALÓBAN ILYEN EGYSZERŰ!!

Feltéve ha betartunk néhány alapvető szabályt.

A legfontosabb dolog, hogy a szeretet mindig ott van bennünk, annyit adnak belőle másoknak, amennyit csak gondolnak, „ingyen” van, és sosem fogy el……!

Az első lépés, hogy minden nap fel kell ismerniük magukban, hogy mennyire  vannak tele szeretettel. Ha fel vannak töltődve, akkor a társuknak is szívesen adnak belőle, sőt keresik a lehetőséget, hogyan fejezhetik ki iránta a szeretetüket még jobban. Ezáltal ő is szeretve érzi magát és ugyanezt viszonozza.

Egy fura hasonlattal élve, olyan ez mint egy „szimbiózis”. Hiszen kölcsönösen hasznosan, egyik ad a másiknak és a másik ezt ugyanúgy viszonozza. Mert ez is fontos! Mindkét félnek tennie kell azért, hogy ez folyamatosan fenttartható maradjon. Oda – vissza. Csak így működik!

De előfordulhat, hogy mindent megtesznek, hogy a másik szeretve érezze magát, mégis úgy érzik valami nem az igazi!?

Ez a probléma sokszor megtörténhet. Gondoljanak csak vissza az autóhoz, az éhséghez és a virághoz!? Nekik vajon mindegy, hogyan törődnek velük, milyen módon vannak szeretve!?

  • Egy autó motorjába mindegy hogy milyen olajat töltenek?
  • Ha megéheznek, teljesen mindegy hogy mit esznek?
  • A virágnak jót tesz ha olajos vízzel locsolják?

Nem mindegy milyen módon fejezik ki a társuk iránt érzett szeretetüket.

Járjanak a kedvében, akarják szeretni. De ne hasraütésszerűen, hűbelebalázs módjára tegyék mindezt. Ha biztosra akarnak menni, játsszák el vele, hogy ’közvéleménykutatók’! Faggassák ki, mivel tehetnének a kedvére. Tudják meg, hogyan éreztessék vele, hogy szeretnék, ha szeretve érezné magát. Persze azt mondják meg neki, hogy csak az ő véleményére  kíváncsiak!

Ez egy olyan helyzet, mint amikor bemennek egy üzletbe, ahol mindegy mit vesznek, mert akinek viszik a „terméket”, mindent szeret, amit ott árulnak, hiszen ez az ő boltja! A saját ízlése, saját igénye alapján van feltöltve áruval!

Ki szeretne egy ilyen boltban vásárolni a kedvesének? Persze, hogy mindenki, aki szereti a társát!

Önmagukon múlik, hogy milyen lesz az árukészlet, amiből válogathatnak. Önök végezték a felmérést, ön az árufeltöltő, és ami a legjobb hír a számukra:

– Ön lehet az egyetlen, elégedett vásárló is!

Ha jó áruval van feltöltve a bolt, biztosan sikeres lesz a vásárlás is, és örömet okoz annak, aki kapja!!

Sok szeretetet kívánok.

Szép napot!

 

 

 

Témák:

Párkapcsolat-építő ajándékcsomag!

Töltsd le ingyen szakértőink által összeállított ajándékcsomagunkat, amelyben összesen 12 értékes tanulmányt és hanganyagot találsz!

Hova küldhetjük?

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy párkapcsolatban élő Olvasóinknak olyan gondolatokat és tanácsokat közvetítsünk, amelyek elősegítik hosszútávon is boldog párkapcsolatuk kialakítását, megtartását vagy megmentését. Portálunk szerzői kizárólag a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet által regisztrált párkapcsolati coachok, valamennyien a párkapcsolatok területén dolgozó segítő szakemberek.